keyvisual



Leenstra.org Home
Blog 2009
Blog 2010
Blog 2011
Blog 2012-2015
Fun
Weer en Verkeer
Links
Over mij & Contact
Familie Login
Sitemap



 

 

 Een wijs man zei ooit: Stel jezelf tenminste één vraag per dag.

 

Deze wijze raad probeer ik al jaren te volgen en het resultaat is deze website.

Omdat de blog "Innovatie en Techniek" waarschijnlijk interessant is voor een breder publiek heb ik er om die reden voor gekozen deze blog op de volgende locatie te publiceren: http://leenstra.org/blog/

 

De blog hieronder gaat over alle zaken die u en mij bezighouden.

 

 

Index Leenstra.org Blog 2009

Hieronder het overzicht van de artikelen die op deze pagina gepubliceerd zijn.

De index is opgenomen om het terugzoeken van artikelen te vereenvoudigen. 

 

 

23-11-2009 Verkoop via telefoon en ongevraagde post19-07-2009 Lego – Sluban - Consumenten review
02-11-2009 School keuze en onbevoegde leraren18-07-2009 Wespen, zweefvliegen, bijen en hommels
01-11-2009 Wie bewaakt de bewakers?11-07-2009 Geldzaken 3. Pensioen
15-10-2009 Op jacht10-07-2009 Geldzaken 2. Banken en Verzekeraars
26-09-2009 Lekker onbewust – deel 3 – Ankergetallen09-07-2009 Geldzaken 1. Koop en huur huis
19-09-2009 Lekker onbewust – deel 2 – Kleuren08-07-2009 Minuscule
12-09-2009 Lekker onbewust – deel 1 – Schoolprestaties05-07-2009 Een eerlijke oplichter
05-09-2009 Poken04-07-2009 Blijven nadenken als je een website bouwt
27-08-2009 Zelf een voetbaldoel maken30-06-2009 Een Pyrrhusoverwinning
15-08-2009 Mannen denken altijd rationeel, of toch niet?28-06-2009 Afvalscheding
14-08-2009 Soesterberg27-06-2009 Drank
10-08-2009 Vlinders in de tuin – deel 221-06-2009 Ruzie
01-08-2009 Vakantiedagen13-06-2009 Pandemie
28-07-2009 Android07-06-2009 Heeft camouflage in huis zin?
28-07-2009 Ontslag - deel 228-05-2009 Nederlandse taal soms lastig 
27-07-2009 Ontslag - deel 112-03-2009 Tanden kinderen
26-07-2009 Wat kost "niets" in een restaurant?26-02-2009 Carnaval
25-07-2009 Last message18-02-2009 Reclame die je een goed gevoel geeft
24-07-2009 Vlinders in de tuin - deel 114-02-2009 Emotionele chantage

 

 


23-11-2009

Verkoop via telefoon en ongevraagde post

Vandaag kregen we telefoon van een telefonisch verkoper. En ja, het was inderdaad net rond etenstijd. Normaal gesproken een uitermate vervelende aangelegenheid die dit maal verrassend goed uitpakte. Na het verkoopgesprek kwam er namelijk een menu waarbij men zich kon afmelden voor telefonische verkoop. En niet voor een paar jaar zoals bij http://www.infofilter.nl maar voor onbepaalde tijd.

Infofilter was een goed bedoelde maar hopeloze poging van de marketing branche zelf, om zichzelf te reguleren. Deze poging liep vast in de vrijblijvendheid van infofilter. De consument moest zichzelf elke drie jaar blijven afmelden en niet alle bedrijven in de marketing branche voelden zich gebonden aan de registratie van infofilter. Zelfregulering kan natuurlijk wel werken, maar dan alleen als er een stevige stok achter de deur staat.

 

In het geval van telefonische verkoop, heeft dit geresulteerd in de oprichting van het “Bel me niet register”. Wat houdt dit wettelijke “Bel me niet register” nu precies in? Per 1 oktober 2009 is het “Bel me niet register” opgericht. Het doel van dit register is het verminderen van irritatie bij consumenten over telemarketing. Consumenten kunnen hun telefoonnummer inschrijven in het “Bel me niet register”. Dit geldt zowel voor vaste telefoonnummers als mobiele telefoonnummers. Als een consument zich heeft ingeschreven in dit register mogen bedrijven hen niet meer telefonisch benaderen. Bedrijven moeten, voordat ze gaan bellen, eerst controleren of iemand ingeschreven staat. Het “Bel me niet register” kunt u vinden op http://www.bel-me-niet.nl. In dit register kunt u zich voor onbepaalde tijd afmelden voor de telefonische aanbieder die u die avond belde, u kunt zich afmelden voor bepaalde producten en diensten of voor alle telefonische verkoop afmelden. Verder kunt u kiezen of u telefoon van goede doelen wel of niet wilt blijven ontvangen. Kortom u kunt nu zelf kiezen hoeveel telefonische rust u wenst. Heerlijk!

 

U kunt u ook telefonisch bij het “Bel me niet register” registreren via 0900-6661000 (25 cent per min). Uw afmelding in het “Bel me niet register” wordt binnen zes weken verwerkt. Wordt u daarna toch gebeld dan kunt u een klacht indienen via Consuwijzer op 088 - 0707070 of via de website http://www.consuwijzer.nl/Ik_wil_advies_over/Internet_telefonie_kabel_en_post/Telemarketing/

 

Dat doet mij er aan denken dat we drie jaar lang last hadden van een ongekende hoeveelheid ongevraagde post van ECI. De vorige bewoners van ons huis waren blijkbaar lid van deze boekenclub en het maakte niet uit hoe vaak we adreswijzigingen doorstuurden, post retour zendingen initieerden, adres onbekend of welke andere vorm van post stop we ook konden bedenken. We hebben ECI gebeld, gefaxt, aangetekende brieven gestuurd en echt niets hielp. Op het laatst hebben we zelfs een keer aangegeven dat de bewoners overleden waren, maar zelfs dat kon de stortvloed aan post niet indammen.

Op een avond zat ik eens rustig over deze uitdaging te denken en opeens had ik de oplossing. Je moet ECI raken waar het pijn doet. Het enige dat dit soort bedrijven motiveert is een financiële prikkel of een verbod vanuit de overheid natuurlijk. De oplossing lag in het bestrijden van ECI met eigen middelen.

 

Dit resulteerde in een brief aan ECI waarbij ik hen feliciteerde met hun recent gewonnen prijs het “Retour Post” abonnement. Elke maal als we ongevraagde post van ECI kregen, zou ik dat direct retour zenden, maar dit poststuk zou natuurlijk elke keer zwaarder retour worden gezonden. Verder hebben we in de begeleidende brief aangegeven dat we benieuwd waren wanneer ECI de één kilo retour post zou bereiken.

 

De begeleidende brief hebben we natuurlijk netjes ondertekend, de historie aangegeven waarom we dit deden en aangegeven dat dit de laatste brief vanuit ons was over dit onderwerp. Tenslotte hebben we aangegeven dat de enige wijze waarop ECI zich kon afmelden voor dit “Retour Post” abonnement was, door te stoppen met hun ongewenste post. Iedere keer als we post kregen van ECI, stopten we al ons verzamelde oud papier in een grote enveloppe en stuurden dat retour naar het antwoordnummer van ECI. Dat laatste is cruciaal omdat dit ECI geld kost. U kunt de antwoordnummers van vele bedrijven achterhalen op http://www.antwoordnummer.nl.

 

Vanaf dat moment keken we uit naar de post van ECI en met blijde gezichten vulden we de retour enveloppe met ons oud papier. ECI heeft nog drie maal ongevraagde post gestuurd en toen werd het stil. Heel stil. Tot op de dag van vandaag heeft ECI ons geen enkele post meer gestuurd. Na drie jaar bellen, schrijven en faxen hadden we eindelijk de achilleshiel van ECI gevonden.   


02-11-2009

School keuze en onbevoegde leraren

Als ouders ben je natuurlijk dolblij met je kinderen. Voor je kinderen wil je dan ook het beste. Dat geldt ook voor scholing. Na het kinderdagverblijf gaat u dan ook op zoek naar de beste school in de omgeving. Een lastige opgave want hoe is te controleren of een school wel goed is? Een hulp hierbij kunnen de rapporten van de onderwijsinspectie zijn. http://www.onderwijsinspectie.nl

 

Via onderstaande URL kunt u de rapporten opvragen van alle scholen bij u in de omgeving.

http://www.onderwijsinspectie.nl/nl/home/Algemeen/zoeken/Zoek_op_scholen

 

In het overzicht ziet u direct of de scholen het goed doen. De meeste scholen krijgen een plus in een groen vakje. De slechte scholen krijgen een min in een oranje vlak. Vervolgens kunt u direct het betreffende rapport opvragen in PDF formaat. Ook de rapporten over de betreffende school uit vorige jaren kunt u hier inzien en opvragen.

 

Overigens is het wel de kunst om de rapporten tussen de regels door te lezen. Daar staat namelijk de werkelijkheid. Dit geldt ook voor de scholen die een plusje hebben gekregen. Een voorbeeld maakt dit duidelijk. Als er staat “….De sfeer is het afgelopen jaar verbeterd”. Dan moet u dat lezen als: de sfeer was te snijden en er was onderling veel ruzie, dat is nu minder geworden.

 

Over de kwaliteit van het onderwijs is ook het nodige te doen geweest. Een greep uit de onderwerpen die in het nieuws zijn geweest: te weinig leraren, onbevoegde leraren, te hoge werkdruk, het aantal uren les is teveel (of juist te weinig), te weinig salaris, scholen met grote financiële reserves die ze niet juist aanwenden, leraren die niet kunnen rekenen en ga zo maar door. Het jongste signaal is dat er een tekort is aan manlijke leraren. De zorg die men daarbij uit is dat de jongens op school een manlijk rolmodel missen en dat dit gevolgen heeft voor de ontwikkeling van het betreffende kind. Zonder een oordeel uit te spreken, kan ik veilig concluderen dat het onderwijs mensen in Nederland zeker bezig houdt.

 

Wat wel afkeurenswaardig is het lesgeven door onbevoegde leraren. Wat voor goede reden er ook voor mag zijn, het lesgeven door onbevoegde leraren kan natuurlijk niet. Per woensdag 4 november 2009 zal de website bevoegd.nl worden geactiveerd door het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap, waarop u zelf kunt zien of uw school onbevoegde leraren in dienst heeft. Hieronder de URL naar deze website http://www.bevoegd.nl U wordt dan doorgerouteerd naar http://bevoegd.minocw.nl/

Ik wens u veel wijsheid in de schoolkeuze voor uw kinderen. 

 


01-11-2009 

Wie bewaakt de bewakers?

Heeft u ook de uitzending van Peter R de Vries gezien?

Tja, wat zal ik zeggen. Het geeft een bevestiging van wat iedereen eigenlijk wel wist. Zelf zie ik de politie regelmatig met de auto over het fietspad en door een plantsoen rijden omdat deze route vele malen korter is dan de officiële weg naar het politiebureau. Dat scheelt de agenten zeker 10 minuten omrijden. De TV uitzending waarin op camera werd vastgelegd dat de politieagenten die mensen staan te flitsen langs de snelweg zelf ook veel te hard rijden kwam dan ook niet als een verrassing. De cameraploeg van de Vries had extra veel geluk toen een flitsbusje bijna een motoragent van de weg drukte terwijl het busje over een ononderbroken streep van baan verwisselde. De motoragent schrok duidelijk en wees het busje direct naar de kant, er werd wat door het raam gebabbeld en het busje kon doorrijden. Was u dat ook gelukt? Ik denk het niet. Wat extra gênant was, was het feit dat de Vries het te hard rijden van agenten in 2001 ook eens al had vastgelegd en ondanks de mooie woorden en beloftes van toen er niets veranderd is. Destijds kostte dit de voorlichter van Veilig Verkeer Nederland (VVN), die ook veel te hard reed, zijn baan. Dit maal was de directeur van VVN, Joop Goos, aan de beurt. Hij reed meerdere dagen achter elkaar door een woonwijk met meer dan 60 kilometer per uur waar slechts 30 was toegestaan. Toch dacht hij niet aan aftreden. Eigenlijk is dit altijd goede TV die mooie kijkcijfers zal opleveren. De burger ziet een publiek geheim bevestigd van iets wat men toch al wist, maar nooit kan bewijzen omdat men de apparatuur niet heeft. Elk jaar hetzelfde item zal gaan vervelen, maar eens in de zoveel jaar een dergelijke “wake up call” lijkt me heel goed voor onze wetshandhavers. We zitten immers met het oeroude probleem “wie bewaakt de bewakers?” Het lijkt er op dat de journalistiek deze taak zal moeten vervullen door middel van reality TV.

Hieronder de NOS headline naar aanleiding van de TV uitzending http://headlines.nos.nl/forum.php/list_messages/17755

Rij ik dan zelf nooit te hard? Natuurlijk wel en als braaf burger en goed patriot draag ik zelf ook met enige regelmaat bij aan de staatskas. In totaal dragen we met z’n allen zo’n slordige 550 miljoen Euro per jaar bij met deze flitsbelasting.

Wilt u het komende jaar wat minder flitsbelasting betalen dan kan de volgende webpagina u wellicht helpen http://www.flitspaal.nl/ Op deze webpagina staan alle flitspalen van Nederland. Een wat scherpere aanpak wordt gehanteerd door de website http://www.flitsservice.nl/ Op deze website kunt u ook juridische advies lezen als u onverhoopt toch een boete heeft gekregen.

De ergernis van burgers zit hem met name in de boetes voor een paar kilometer te hard rijden. En juist in die categorie zit de miljoenen winst voor de overheid. Aardig om te weten is wellicht dat de wet waarmee uw boete bij u geïnd wordt wellicht strijdig is met onze Nederlandse rechtsbeginselen. De administratieve afhandeling van uw boete valt, vaak, onder de Wet Mulder. Deze wet bepaalt dat u eerst uw boete moet betalen voordat u bezwaar aan kunt tekenen tegen de boete. Ons rechtsstelsel is echter gebaseerd op het principe dat u onschuldig bent tot het tegendeel bewezen is. Het opleggen en uitvoeren van een straf voordat u volledig uitgeprocedeerd bent kan mijns inziens dan ook niet. Op basis van de Wet Mulder moet u echter eerst betalen voordat u in bezwaar kunt gaan. Enkele burgers hebben dit intussen bij het Europees Hof aangekaart. De uitspraken van het Hof tot nu zullen u echter weinig hoop geven.

1) Ik noem de publicatie in het Nederlands Juristenblad 79/45/46 (17-12-2004) NJB 2004 afl. 45/46, p. 2356 Samenvatting: Art 6 § 2 EVRM. Vermoeden van onschuld. Is het opleggen van een administratieve sanctie op basis van de kentekenaansprakelijkheid ex art. 5 van de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften (ook wel Wet Mulder genoemd) strijdig met de vereisten van het EVRM? Het Europees Hof voor de rechten van de Mens acht de klacht kennelijk ongegrond. Falk, tegen Nederland.

2) Nederlands tijdschrift voor de mensenrechten, NJCM-bulletin 2005, p. 349-350. Afl. 30/3 (09-05-2005). Samenvatting: Gijzeling wegens niet betalen Wet Mulder boete is niet in strijd met artikel 5 EVRM.

Mocht u zelf jurisprudentie willen zoeken dan kan dat eenvoudig via http://www.recht.nl/

Parkeren

Naast het flitsen brengt ook parkeerellende het “beste” in de burger naar boven. De ergernis hierover en leeft bij velen en als men de uitspraken bij rechtbanken mag geloven is parkeerzaken aanspannen een geliefde bezigheid van de mondige burger. Laten we dit keer eens kijken wanneer stilstaan nu parkeren is of niet? Rechtbank Alkmaar, nummer AWB 06/2795 d.d. 19-11-2007.

Een man wil zijn auto parkeren en staat met draaiende motor even stil. Direct komen er twee parkeerwachten aan die hem vragen of hij gaat parkeren en of hij van plan is een kaartje te kopen. De man zegt dat hij zo inderdaad een kaartje gaat kopen en blijft nog twee minuten zitten in zijn auto. De parkeerwachten vinden dit te lang duren en schrijven een bon uit. De man pikt dit niet en laat het voorkomen bij de rechter. De rechter is het met de man eens dat de gang van zaken niet ongewoon is en dat twee minuten stilstaan met draaiende motor niet kan worden gezien als parkeren.

Uit diverse uitspraken van rechters blijkt dat er regelmatig parkeerboetes ten onrechte worden opgelegd. U kunt hierbij denken aan: stilstaan in plaats van parkeren, parkeergeld heffen terwijl de plaatselijke verordening dit niet toestaat, overmacht situatie van de bestuurder en onduidelijk aangeven van parkeergebieden met de daarbij behorende regels. Dit laatste wordt door de rechter gezien als “eigen schuld van de gemeente”.

 


15-10-2009 

Op jacht

Voor sommigen is vandaag een feestdag en voor anderen start vandaag een jaarlijkse ergernis. Het jachtseizoen dat loopt van 15 oktober tot 31 januari is per vandaag geopend. We kijken eens nader naar de jacht. Jagers jagen op wild. Op welk wild mag er gejaagd worden en wat kost het om een jager te worden?

 

Onze Flora- en Faunawet geeft antwoord op de vraag op welk “wild” nu precies gejaagd mag worden. Het gaat concreet om konijn, haas, fazant, houtduif, wilde eend en patrijs. De patrijs staat op de lijst van bedreigde diersoorten en mag momenteel niet op gejaagd worden. De eend is al vogelvrij (leuke woordgrap) vanaf 15 augustus. Op haas en vrouwtjes fazant mag men tot 31 december jagen. De meest actuele wettekst van de Flora- en Faunawet kunt u altijd terugvinden via http://wetten.overheid.nl/zoeken/

Jaarlijks worden er 60.000 konijnen afgeschoten, 200.000 hazen, 90.000 fazanten, 500.000 houtduiven en 300.000 wilde eenden. Voor mijn gevoel zijn dat enorme aantallen gezien de weinige natuur die we in Nederland nog over hebben. Blijkbaar kan de Nederlandse wildpopulatie dat aan, want ik heb nog geen tekenen van schaarste gehoord bij de genoemde diersoorten. De 300 wildbeheereenheden beheren ongeveer twee miljoen hectare natuur in ons land.

In deze 300 wildbeheereenheden zijn de circa 28.000 jagers in Nederland vertegenwoordigd die ook nog andere diersoorten afschieten. Denk hierbij aan 20.000 vossen, 16.000 reeën, 3500 wilde zwijnen en 20.000 zwarte kraaien. Deze dieren staan niet op de lijst dus hoe kan dat? De reden daarvoor ligt in het feit dat men deze dieren mag afschieten als deze “ernstige schade” veroorzaken. Een vaag begrip waar ruimte voor interpretatie in zit.

 

Het loopt best in de papieren om een jager te kunnen worden. Allereerst moet men een jachtdiploma halen voor circa 2.000 Euro. Verder moet men rekening houden met een jachtverzekering voor 45 Euro per jaar, een jachtakte voor 85 Euro en de jaarlijkse huur voor het betreffende jachtgebied. De jachtakte wordt afgegeven door de chef van uw regionale politiekorps. Natuurlijk komen daar de kosten van een kogelbuks of hagelgeweer nog bij met de bijbehorende wapenvergunning en wapenkluis. Men moet wel een heel overtuigde jager zijn om dit soort kosten te willen dragen om vervolgens legaal een duif te kunnen schieten in Nederland.

 

Mocht u meer willen weten over jagen en alles wat daarbij hoort dan kunt u kijken op http://www.jagen.nl/jacht/ Voor een tijdschrift over jagen kunt u terecht op http://www.jagenmag.nl/ 

 


 

26-09-2009 

Lekker onbewust – deel 3 - Ankergetallen

Ankergetallen.

Dit maal een kort stukje over ankergetallen. Kent u de strip “Dilbert”? Iedereen die werkzaam is in het bedrijfsleven zal de situaties in deze strip herkennen uit zijn dagelijkse werkzaamheden. Wellicht aardig om eens naar deze strip te kijken. http://www.dilbert.com/strips/  Wilt u dagelijks een nieuwe Dilbert zien dan kunt u via de volgende URL de Dilbert widget gratis downloaden. http://widget.dilbert.com/

In deze korte stripverhalen van Scott Adams wordt Dilbert vaak door zijn baas verleid om budget prognoses af te geven voor projecten waarvan hij de inhoud niet goed kent. Wat Dilbert ook zegt, hij zal het dus altijd verkeerd doen. Dit wordt dan later tegen hem gebruikt in zijn jaarlijkse beoordeling. Zo gaat het ook in de realiteit. Ankergetallen zijn daarbij cruciaal omdat deze de verwachting zetten bij de andere persoon. Twee korte fictieve voorbeelden naar analogie van de Dilbert strip zal het belang van ankergetallen laten zien.

 

Voorbeeld 1. Uw baas (u kunt hier ook lezen manager of aandeelhouder) vraagt u wat het project zal gaan kosten. U zegt dat u dat niet kunt zeggen op dit ogenblik omdat u niet alle feiten kent en er nog geen impact analyse gedaan is. De manager geeft echter aan dat hij nu een getal nodig heeft omdat de budgetaanvraag voor vanmiddag de deur uit moet. Zonder budgetaanvraag geen project. De druk wordt opgevoerd. U gaat overstag en zegt 500 K Euro. De manager fronst en zegt dat hem dat wat veel lijkt en dat hij denkt dat de aanvraag dan wordt afgekeurd. Na een korte stilte kijkt de manager u doordringend aan en zegt dan hij slechts een indicatie vraagt en dat u er zeker niet aan gehouden zal worden. U neemt nog een slok koffie en zegt 300 K dan. Prima. Dat getal wordt ingevuld en u hoort er lange tijd niets meer van.

De budgetaanvraag wordt goedgekeurd en het project gaat van start. Na een paar maanden blijkt dat het budget fors overschreden zal gaan worden en in totaal zo rond de 550 K Euro zal gaan kosten. De manager, die direct na uw vorige gesprek acute alzheimer heeft gekregen en zich dus niets van het vorige gesprek herinnert, neemt u terzijde en zegt dat u een verkeerde budgetindicatie heeft afgegeven. Hij zit nu met een budgetoverschrijving voor een project dat nu bijna het dubbele kost van de oorspronkelijke begroting. Een en ander is natuurlijk uw schuld, dat is logisch.

 

Voorbeeld 2. Hetzelfde geldt voor een klant die u om een offerte vraagt. U neemt deze vraag mee terug naar uw bedrijf om eea netjes uit te rekenen en op papier te stellen. Net voor u weggaat, vraagt de klant wat het ongeveer zal gaan kosten. U zegt natuurlijk dat u dat nog niet kunt zeggen. De klant dringt aan en zegt dat u toch wel een indicatie kan afgeven? U werkt toch al langer in deze branche? Het is toch niet de eerste keer dat uw bedrijf dit soort werk doet etc. etc. Wat u ook zegt, u zult het verkeerd doen. Noemt u een te laag getal dan is de klant ontevreden omdat de offerte zo hoog uitpakt. Zit u te hoog, dan zal de klant het project al heroverwegen nog voordat u het pand verlaten hebt en u tevens niet meer zien als betrouwbare gesprekspartner.

 

Hoe kunt u bovenstaande uitkomst voorkomen? U kunt bovenstaande heel simpel voorkomen door geen ankergetal te noemen. Nooit! U heeft 300K gezegd en dat is het ankergetal geworden waar het project op wordt afgerekend. Zit u te laag met uw schatting, dan is de budgetoverschrijding uw schuld. Zit u te hoog met uw schatting dan heeft u onnodig resources geclaimd waarmee zoveel andere projecten gefinancierd hadden kunnen worden. U kunt een dergelijke situatie niet winnen.

Mocht u denken dat u deze situatie had kunnen redden door het stellen van randvoorwaarden bij uw schatting dan kan ik u bij dezen uit de droom helpen. Ook al bent u scherp van geest en heeft u vijf essentiële randvoorwaarden gesteld bij uw schatting, dan is het ankergetal toch gezet.

 

Hoe dan wel? Leg uw manager, aandeelhouder of klant uit dat hij u in een onmogelijke positie brengt door deze vraag te stellen en dat wat u ook zegt, verwachtingen wekt die u niet kan waarmaken. Vraag om tijd om een gedegen onderzoek te doen en dan met een betrouwbaar getal te komen. Dat en dat alleen is de enige mogelijkheid om uzelf uit een dergelijke situatie te redden en toch betrouwbaar te blijven. Dat dit lastig is, is duidelijk en ik zelf heb deze les dan ook in de loop der jaren door schade en schande moeten leren. 


19-09-2009 

Lekker onbewust – deel 2 - Kleuren

Kleuren.

In de reeks over onbewuste beïnvloeding kijken we dit maal naar kleuren. Ook kleuren sturen ons handelen zonder dat we het ons bewust zijn. Dit maal onderzoeken we vraag twee:

1)       Is er een relatie tussen schoolprestaties en kindernamen?

2)       Kunnen kleuren ons beïnvloeden?

3)       Ankergetallen

 

Iedereen heeft bepaalde gevoelens of ideeën bij kleuren. Groen staat voor rust, rood staat voor gevaar, geel voor zonnig terwijl anderen geel juist associëren met haat maar dat even ter zijde. Op 15-08 heb ik het eerder gehad over het niet rationele mannenbrein. Niet alleen mooie vrouwen brengen mannen het hoofd op hol, ook de kleur rood heeft invloed op de perceptie van de werkelijkheid van mannen. Zo blijken vrouwen die gefotografeerd worden tegen een rode achtergrond mooier te zijn dan tegen een grijze of witte achtergrond. Ook vrouwen die een rood shirt dragen worden door mannen aantrekkelijker gevonden dan vrouwen die een andere kleur shirt dragen. Terwijl ik dit op schrijf vraag ik me direct af of een roodharige vrouw met een rood shirt met een rode kater op de arm tegen een rode achtergrond dan de ultieme verleidster is.

 

Mensen laten zich ook onbewust manipuleren. Een kandidaat voor een test die de opgave in een rode map krijgt zal het slechter doen dan de andere kandidaten. De oorzaak hiervan lijkt te liggen in het feit dat rood met gevaar wordt geassocieerd. Vervolgens slaat het “Fight, Fright, Flight” principe toe. Vrij vertaald het “vechten, verlammende angst of vlucht” principe toe. Mensen willen van nature een dergelijke situatie vermijden. Door deze vermijdingsimpuls lijken mensen iets minder gemotiveerd om de test goed te volbrengen.

 

De vraag waarom een rosse buurt altijd rood gekleurd is lijkt me hiermee voldoende beantwoord. 

Mocht u zich afvragen welke kleur iets heeft. Houdt u dan onderstaande schema in gedachten.

 

 


12-09-2009 

Lekker onbewust – deel 1 - Schoolprestaties

Schoolprestaties en kindernamen.

In de reeks “lekker onbewust” zal ik een aantal zaken aanstippen waarmee we dagelijks te maken hebben. Vaak wordt ons handelen gestuurd zonder dat we het ons bewust zijn. Op 15-08-2009 heb ik al eens geschreven over het “rationele” brein van mannen bij het zien van mooie vrouwen. Onderstaande vragen zullen we gaan behandelen.

1)       Is er een relatie tussen schoolprestaties en kindernamen?

2)       Kunnen kleuren ons beïnvloeden?

3)       Ankergetallen

 

We beginnen met het analyseren van de eerste vraag. In Nederland kennen we het systeem waarin een cijfer van 1 tot en met 10 de schoolprestatie weergeeft. Daarbij staat het cijfer 1 voor een slechte prestatie en het cijfer 10 voor een uitstekende prestatie. In Duitsland is dit echter net andersom. Daar staat het cijfer 1 voor een heel goede prestatie en het cijfer 10 voor een bar slechte prestatie. Eigenlijk net als in de sport. In de sportwereld wil iedereen ook nummer 1 worden. Op de vraag of er een relatie is tussen schoolprestaties en kindernamen in Nederland kan ik kort zijn: nee die is er niet. Mocht die relatie er al zijn, dan zal de onderliggende oorzaak niet in de kindernaam zitten maar in het opleidingsniveau van de ouders. Veel voorkomende kindernamen bij hoger opgeleiden zijn bijvoorbeeld Willem-Jan of Diederick terwijl laag opgeleide mensen hun kinderen vaker Sjonny of Anita noemen.

 

Is er dan helemaal geen relatie tussen schoolprestaties en kindernamen? Nou in landen met een ander prestatie waarderingssysteem kan dit wel degelijk van invloed zijn. Op scholen in de Verenigde Staten worden de prestaties van kinderen weergegeven met een letter in plaats van een cijfer. Daar staat de letter A voor een uitstekende prestatie en de letter D voor een slechte prestatie op school. Onderzoekers aan de universiteit van Yale hebben onderzocht of er een relatie was te ontdekken tussen schoolprestaties en namen van studenten. In de database met schoolprestaties sorteerden ze de namen van de studenten op voorletter. Zodoende kreeg men vijf groepen. Vier groepen van studenten die de voorletter A tot en met D hadden en een restgroep met een voorletter tussen de E en de Z. De hypothese was dat de studenten met als voorletter C of D slechter presteerden dan de studenten die als voorletter een A of een B hadden.

 

De uitkomst van het onderzoek was verrassend. De studenten met de letter A of B deden het niet zozeer beter dan de anderen, maar de studenten met de voorletter C of D scoorden wel degelijk lager dan het gemiddelde. Over de vijfde groep, met als voorletter E tot en met Z, waren geen bijzondere conclusies te trekken. Uit nader onderzoek bleek dat de correlatie tussen schoolprestatie en voornaam alleen opging voor studenten die hun naam en initialen mooi vonden. De, in mijn ogen ongefundeerde, conclusie van de onderzoekers was dat studenten die hun naam en initialen mooi vinden, het minder bezwaarlijk vinden om een C of een D te scoren. Hierdoor is deze groep net iets minder gemotiveerd om zo hoog mogelijk te scoren. Zoals eerder gezegd gaat deze conclusie me te ver, maar is het wel interessant om over de resultaten van het onderzoek na te denken. 


05-09-2009 

Poken

Weet u wat poken is? Waarschijnlijk heeft u er nog nooit van gehoord, maar het is een opkomende technocratische rage die in mijn ogen gedoemd is te mislukken. Laten we bij de techniek beginnen. Een poken is een stukje hardware ter grootte van een luciferdoosje waarin een USB aansluiting zit en een wireless reader. Enkele poken kost ongeveer 13 Euro. De oprichter van Poken is Stéphane Doutriaux. Wat kan je er mee? Het doel is om contact tussen mensen te vergemakkelijken door middel van het uitwisselen van een digitaal visitekaartje. Door twee poken tegen elkaar aan te houden wissel je digitaal visitekaartjes uit. Waarom is dit initiatief dan gedoemd te mislukken?

 

Allereerst is het niet gemakkelijker dan fysieke visitekaartjes. Dit terwijl het poken toch ontwikkeld is om contact te vergemakkelijken.

Ten tweede omdat de vormgeving bijzonder kinderachtig is. Het heeft niet de Apple styling of een strak B&O design. Een poken leg je niet even op tafel omdat het zo’n mooi stukje techniek is met een unieke vormgeving. Ten derde omdat het in het Nederlands gewoon niet klinkt.

Voorbeeld: Je staat op een borrel na een leerzaam seminar. Je ontmoet een interessante dame van een ander bedrijf en je wilt visitekaartjes uitwisselen. Je trekt dus je poken uit je zak en vraagt netjes: wilt u met mij poken? Vervolgens krijg je me toch een klap om je oren. De dame in kwestie kijkt je verbijsterd aan, sist nog even “smeerlap!” en loopt vervolgens weg. Daar gaat je reputatie.

Wellicht hebben we het verkeerd geformuleerd. Laten we nog eens een situatie proberen.

Voorbeeld: Je ontmoet een collega bij het koffiezetapparaat en je vertelt trots dat je zijn vrouw op een beurs tegenkwam met wie je gegevens hebt uitgewisseld. Je zegt: “ik heb je vrouw gepoked”. De collega loopt rood aan en andere collega’s in de buurt vallen stil. Je hebt wat uit te leggen.

 

Tja, al met al lijkt me het “Poken” initiatief voor het uitwisselen van visitekaartjes gedoemd te mislukken nog voordat het begonnen is. Mocht u toch willen poken dan treft u hierbij de juiste URL aan. http://www.doyoupoken.com/web/guest Voor Nederlandstalige poken website http://poken.goedbegin.nl/ 

 


27-08-2009 

Zelf een voetbaldoel maken

De kinderen die op straat spelen weten het al lang. Alles wat kinderen nodig hebben, is vriendjes en een bal. Als ouders wil je alle spelfaciliteiten van je kinderen natuurlijk zo goed mogelijk faciliteren. Hierbij een eenvoudig recept voor een mooi en sterk voetbaldoel tegen heel geringe kosten. Deze handleiding heb ik dan ook pas op internet gezet, nadat het voetbaldoel dat ik in elkaar had gezet intensief getest is door de buurtkinderen. Het doel is zo sterk omdat er gebruik is gemaakt van dikwandige PVC buizen met een kleine diameter. Dit voetbaldoel kan wel tegen een stootje.

Verder is het handig dat het meeste materiaal van dit voetbaldoel herbruikbaar is. Van de zeven buizen verzagen we er slechts twee. De overige vijf buizen en alle koppelstukken blijven heel en zijn herbruikbaar.

Boodschappenlijstje voor het maken van het voetbaldoel. Tip: Bouwmarkt Hornbach is het goedkoopste.

 

Aantal

Type. Kleur grijs.

Stukprijs

Hornbach

Stukprijs 

Gamma

Stukprijs 

Karwei

Stukprijs

Praxis

7

Rechte buis, type 32x3.2 dikwandig. Lengte 1 meter.

€ 1,85

€ 1,89

€ 2,19

€ 2,39

2

90 graden bocht, type 32 mm Dikwandig 2xLM90.

€ 0,75

€ 1,09

€ 0,89

€ 1,19

2

45 graden bocht, type 32 mm Dikwandig 2xLM45.

€ 0,70

€ 1,09

€ 0,89

€ 1,29

2

T stuk, type 32 mm Dikwandig 3xLM90.

€ 1,65

€ 2,09

€ 1,89

€ 2,39

1

Voetbalnet.

€ 2,00

€ 2,00

€ 2,00

€ 2,00

1

Rol duct tape.

€ 4,00

€ 4,00

€ 4,00

€ 4,00

TOTAAL

€ 25,15

€ 27,77

€ 28,67

€ 32,47

 

Als gereedschap hebben we alleen een zaag nodig. Van de zeven buizen die we inkopen zullen we er twee verzagen. De overige vijf buizen blijven helemaal heel. De handleiding voor het in elkaar zetten van het voetbaldoel spreekt bijna voor zich. Hieronder de stappen.

1.       Pak een buis van één meter en zaag die in twee gelijke delen. Beide delen worden dus 50 centimeter lang.

2.       Pak een nieuwe buis en zaag daar een twee stukjes van circa 6 centimeter vanaf. Minimaal 6 centimeter is nodig om de verbinding tussen de buizen goed te kunnen maken. De stukken mogen maximaal 8 centimeter zijn omdat anders het doel zijn vorm teveel verliest. Nu hebben we alle onderdelen van het te bouwen voetbaldoel. De zaag hebben we niet meer nodig en kunnen we opbergen.

3.       Kijk naar het bijgevoegde schema en zet het voetbaldoel als volgt in elkaar. Alle onderdelen tapen we aan elkaar met duct tape. Duct tape wordt ook wel Duck tape genoemd. Het is een sterke zelfklevende reparatie tape waarin textielvezels zijn verwerkt. Dit maakt deze waterdichte tape in de lengterichting erg sterk. Overigens voldoet natuurlijk elke sterke tape om de onderdelen van het doel bij elkaar te houden. Lijmen kan wellicht ook, maar ik denk dat dit na intensief gebruik toch kapot kan gaan. Het voordeel van duct tape is dat het flexibel en sterk is en na gebruik eenvoudig kan worden verwijderd. Nadat het frame in elkaar is gezet binden we het voetbalnet aan het frame van het voetbaldoel vast en we zijn klaar.

4.   Om te voorkomen dat de bal tijdens het spel onder de achterkant van het net doorgaat kan je het net met tentharingen vastzetten in de grond. Alternatieve oplossingen zijn een paar stenen of een plank op het net leggen.

Veel voetbal plezier!

 


15-08-2009 

Mannen denken altijd rationeel, of toch niet?

Men zegt dat mannen over het algemeen rationeel denken. Ja ja, een kleine test met wat psychologie van de koude grond bewijst het tegendeel.

 

De proefopstelling is als volgt. Er zijn drie groepen: Groep 1 en 2 bestaan uit willekeurige mannen. Groep 3 bestaat uit vrouwen.

Groep 1 krijgt tien foto’s te zien van mooie vrouwen in lingerie die men op volgorde van aantrekkelijkheid moet leggen.

Groep 2 is een controlegroep van mannen die tien foto’s van niet zo bijzondere vrouwen in lingerie op volgorde van aantrekkelijkheid moet leggen.

Groep 3 is een groep vrouwen die tien foto’s van aantrekkelijke mannen in lingerie op volgorde van aantrekkelijkheid moet leggen.

 

Aan alle groepen wordt dezelfde vraag gesteld: Hoe wil je betaald worden voor dit experiment? 50 Euro cash nu of 80 Euro over drie maanden op je bankrekening gestort? Rationeel gezien zou het verstandig zijn als men natuurlijk voor de 80 Euro over drie maanden zou kiezen.

 

Groep 3, de vrouwengroep koos heel rationeel voor de optie 80 Euro over drie maanden.

Groep 1 daarentegen koos verrassenderwijs voor de 50 Euro cash nu.

Groep 2, de controlegroep van mannen, koos voor de optie 80 Euro over drie maanden.

 

Wat zegt dit nu? Blijkbaar zorgt het zien van mooie vrouwen bij mannen er voor dat men niet meer helemaal rationeel denkt. Sommige psychologen beweren dat dit komt omdat de hersenen van een man dan een prikkel krijgen om op korte termijn actie te ondernemen. Korte termijn winst is in dat geval belangrijker dan op langere termijn meer winst. Hoe het ook zij, sommige vrouwen weten dit al veel langer. Zij gaan al jaren op stap in het uitgaansleven zonder een cent op zak. Wetende dat ze toch wel getrakteerd worden door mannen wier rationele hersenfunctie tijdelijk buiten werking is gesteld.


14-08-2009 

Soesterberg

Vandaag, 14 augustus, was in het nieuws dat de Nederlandse overheid aan Microsoft wil vragen om de nieuwe dienst Bing maps aan te passen. Dit omdat er “geheime” zaken te zien zouden op de kaarten van Bing. (http://www.nu.nl/internet/2059490/bing-toont-geheime-locaties.html). Google had op verzoek van de Nederlandse staat al wel delen van de kaart onzichtbaar gemaakt. Ik spits mijn oren. Delen van de kaart van Nederland niet zichtbaar? Zaken die ik niet mag zien? Dat prikkelt mijn nieuwsgierigheid en gaat aan de loop met mijn fantasie. Direct even kijken op internet dus. Maar ja wat zou er dan geheim zijn? Ik besluit simpel te beginnen en eens te kijken bij het vliegtuigmuseum in Soesterberg. Ja hoor de vliegtuigen van het museum zijn prima te zien. Het is een mooi plaatje. Ik zoom uit en zie vreemde blokjes die het beeld deels onherkenbaar maken. Ha, een geheim gevonden. Ik wissel van Google maps naar Bing maps en zoek nogmaals Soesterberg. Nu is het vliegveld prima te zien, maar ja waar kijk ik nu naar? Beetje teleurgesteld ben ik wel. Heb ik een geheim gevonden, heb ik geen flauw idee waar ik naar kijk. Ik zoom verder in en beweeg langzaam over de kaart. Zijn dat hangars? Maar hee wat is dat? Mijn hart springt op van vreugde. Dat lijken wel drie Chinook helikopters. Jazeker, die herken ik duidelijk. Met een tevreden gevoel sluit ik af. Was mijn zoektocht toch nog de moeite waard. De vliegbasis Soesterberg is trouwens gesloten en de Chinook helikopters zijn naar zuid Nederland verhuisd.

 

Overigens is het vliegtuigmuseum in Soesterberg erg de moeite waard. De kinderen kunnen zelf experimenteren met aerodynamica, zijn er tal van interessante exposities te zien over de luchtvaart en is het personeel uitermate bekwaam en vriendelijk. Natuurlijk staat er veel vliegtuigen die men van dichtbij kan bekijken. De toegang is gratis. Het enige dat u hoeft te doen is u netjes te gedragen. In 2011 zal museum verhuizen naar de nieuw te ontwikkelen locatie op de voormalige vliegbasis Soesterberg.

 

De Nederlandse wet op luchtfotografie geeft aan dat militaire basis en Koninklijke paleizen niet getoond mogen worden. Totdat Bing is aangepast kunt u zelf ook een kijkje nemen.

Google maps: http://maps.google.nl/maps?hl=nl&tab=wl

Bing maps: http://www.bing.com/maps/

Luchtvaart museum: http://www.militaireluchtvaartmuseum.nl/  


10-08-2009 

Vlinders in de tuin – deel 2

De kat wordt helemaal dol in de tuin. En worden rondjes gedraaid, pootjes uitgestoken en met gespitste oortjes wordt het object aandachtig bestudeerd. Steeds opnieuw wordt een aanval ingezet die met evenveel speelsheid weer wordt afgebroken. Na een tijdje word ik toch nieuwsgierig en sta op om een kijkje te nemen.

Nu heeft iedereen wel eens een rups gezien, maar dit is een kanjer. Een zeker acht centimeter groen beest met een vervaarlijk uitziende stekel aan het uiteinde probeert fanatiek terug te komen naar de beschermende bladeren. Hierbij wordt het groene monster met evenveel fanatisme gehinderd door de kat die haar prooi maar met moeite aan mij afstaat.

 

Eerst even een foto nemen om het beestje daarna weer terug te zetten tussen de bladeren. Tja, wat was dat nu voor soort rups en welke vlinder komt daar nu uit? De tekening is duidelijk: fel groen met aan de zijkant zeven schuine paarse en witte strepen. Aan de achterkant van de rups zit een harde zwarte stekel.

 

Omdat er voldoende basisgegevens beschikbaar zijn, is het internet ideaal voor het beantwoorden van dit soort vragen. Via de website http://www.vlindernet.nl kom ik er al snel achter dat het hier gaat om de rups van een Ligusterpijlstaart (Sphinx Ligusteri). De benaming pijlstaart is een verwijzing naar de harde stekel aan het einde van de rups. Deze stekel wordt ook wel aangeduid als “pijl”. Alle rupsen van de pijlstaartvlinderfamilie bezitten een dergelijke “pijl”. De rups van een Ligusterpijlstaart kan ongeveer 10 centimeter groot worden. De rups van deze vlinder overwintert op zo’n 30 centimeter diepte. Deze rups is blijkbaar dol op mijn seringen en sneeuwbes, maar kan een liguster als voedselplant ook wel waarderen. Dit soort planten worden ook wel “waardplanten” genoemd. De Ligusterpijlstaart is een algemeen voorkomende vlinder. Op het plaatje is het verspreidingsgebied in Nederland te zien. Tevens is er een afbeelding van de volwassen Ligusterpijlstaart vlinder opgenomen.

 


01-08-2009 

Vakantiedagen

Het is vakantieperiode en iedereen geniet van een welverdiende vakantie. Heeft de huidige economische crisis ook effect op de vakantiedagen van werknemers? Jazeker. Werknemers nemen minder vakantiedagen op en werkgevers proberen de vakantiedagenstuwmeren zoveel mogelijk op te ruimen. Voor elke niet opgenomen vakantiedag moet een werkgever immers een reservering op de balans houden. Mag een werknemer alle vakantiedagen meenemen naar een volgend jaar? Hoe zit het met uitbetalen van vakantiedagen? Hieronder de antwoorden.

 

Wat zegt de wet over het aantal vakantiedagen per jaar?

Het Burgerlijk Wetboek geeft aan dat een werknemer per heel gewerkt jaar recht heeft op ten minste vier keer de overeengekomen arbeidsduur per week. Voor een werknemer die fulltime werkt (40 uur per week) betekent dit dat hij recht heeft op 20 vakantiedagen per jaar. Een werknemer die parttime werkt heeft naar rato recht op vakantiedagen. Voorbeeld: Een werknemer die parttime 20 uur per week werkt heeft recht op minimaal 10 vakantiedagen per jaar.

 

Zijn er verschillende soorten vrije dagen?

Er zijn drie soorten vrije dagen. A) ATV dagen, B) Wettelijke vakantiedagen, C) Bovenwettelijke vakantiedagen.

A) ATV dagen. ATV staat voor arbeidstijd verkorting. Sommige werkgevers geven ATV dagen aan hun werknemers. Deze vrije dagen vervallen vaak aan het einde van een kalenderjaar. Het is voor werknemers dus verstandig om deze vrije dagen het eerste op te nemen.

B) Wettelijke vakantiedagen. Zoals hierboven aangegeven geeft het Burgerlijk Wetboek een minimum aantal vakantiedagen aan dat een werknemer krijgt. Bij een voltijd baan van 40 uur per week heeft een werknemer recht op 20 vakantiedagen per jaar. Een werknemer kan deze wettelijke vakantiedagen niet laten vervallen of uitbetalen. De wettelijke vakantiedagen gaan in principe mee naar het volgende kalenderjaar.

C) Bovenwettelijke vakantiedagen. Dit zijn alle vakantiedagen die een werknemer ontvangt bovenop de wettelijke vakantiedagen. In arbeidsovereenkomsten staat vaak dat een werknemer die fulltime werkt 24 vakantiedagen per jaar ontvangt. Dit zijn dus 20 wettelijke vakantiedagen en 4 bovenwettelijke vakantiedagen.

 

Wat is er zo bijzonder aan bovenwettelijke vakantiedagen?

In tegenstelling tot de wettelijke vakantiedagen kunnen de bovenwettelijke vakantiedagen wel worden uitbetaald aan het einde van een kalenderjaar. De bovenwettelijke vakantiedagen worden uitbetaald tegen het laatstverdiende loon. Let op dat deze uitbetaling wel tegen het hoogste belastingtarief wordt belast. Ook kunnen werkgever en werknemer overeenkomen dat deze bovenwettelijke vakantiedagen vervallen aan het einde van het jaar, of dat de werknemer slechts een beperkt aantal vakantiedagen mee mag nemen naar het volgende jaar.

 

Wat nu als ik minder vakantie heb opgenomen?

Zoals gezegd kunnen de bovenwettelijke vakantiedagen vervallen of uitbetaald worden als u minder vakantie hebt opgenomen. De wettelijke vakantiedagen kunnen niet vervallen of worden uitbetaald. De werknemer behoud hiervoor dus een vordering op zijn werkgever die opeisbaar wordt aan het einde van de arbeidsovereenkomst. Dat wil zeggen dat de werknemer de wettelijke vakantiedagen kan laten uitbetalen aan het einde van zijn dienstverband bij die werkgever. De werknemer moet dit binnen 5 jaar na het aflopen van zijn dienstverband bij de werkgever claimen. Als de werknemer dit niet doet, vervalt zijn claim omdat deze dan verjaard is.

 

Hoe zit het met ziekte en vakantiedagen?

Artikel 7:635 van het Burgerlijk Wetboek geeft aan dat er alleen over de laatste 6 maanden van een ziekteperiode vakantiedagen kunnen worden opgebouwd. Aardig om te weten is dat dit in strijd is met de Europese Arbeidstijdenrichtlijn 2003/88. Deze Europese richtlijn is in augustus 2004 in werking getreden. In januari 2009 heeft het Europese Hof van Justitie hierover uitspraak gedaan en bepaald dat zieke werknemers recht hebben op het opbouwen van vakantiedagen over de gehele ziekteperiode. Deze opbouw van vakantiedagen gedurende ziekte kan maximaal oplopen tot het wettelijk aantal vakantiedagen van vier keer de overeengekomen arbeidsduur per week. Een werknemer die normaal gesproken fulltime 40 uur per week werkt en nu een heel jaar ziek is, zou dus 20 wettelijke vakantiedagen per jaar opbouwen.

 

Kan ik als werknemer een beroep doen op deze Europese richtlijn?

Nee, als werknemer kan u geen direct beroep doen op deze Europese richtlijn. Zodra Nederland de Europese richtlijn en de uitspraak van het Hof heeft verwerkt in Nationale wetgeving kunt u hier wel een direct beroep op doen. Tot die tijd is het aan de Nederlandse rechter om dit mee te wegen in het oordeel.

 


28-07-2009 

Android

Vandaag een publicatie over Android op Androidworld gedaan.

Onderstaande link gaat direct naar het betreffende artikel toe.

http://www.androidworld.nl/4982/android-afstudeeropdracht-hyves-en-cafes/#more-4982

 

 


28-07-2009 

Ontslag - deel 2

Het is crisistijd en om de haverklap worden mensen ontslagen. Hoogste tijd om eens in het ontslagrecht te duiken. In dit tweeluik kijken we naar de ontslagvergoeding en de WW.

In dit deel zijn we dus ontslagen en zitten in de WW. Welke regels gelden hier eigenlijk?

 

Strengere Werkloosheidswet (WW).

Voor iedereen die voor 1 juli 2009 werkloos is geworden is er niets gewijzigd. Voor hen die na 1 juli 2009 werkloos zijn geworden zijn de regels aangescherpt. Dat wil concreet zeggen dat iedereen die na 1 juli 2009 werkloos wordt, na één jaar WW alle arbeid moet accepteren als “passend”. Dit stelt de richtlijn passende arbeid 2008 van minister Donner. Het achterliggende doel is om langdurig werklozen zo sneller aan een baan te helpen. Het blijkt dat hoe langer men werkloos is, hoe lager de kans wordt dat iemand weer een betaalde baan krijgt. Zo waren er eind 2007 zo’n 236.000 open vacatures en 100.000 werklozen die al langer dan een jaar in de WW zaten.

 

Hoeveel geld krijg ik in de WW?

De hoogte van de WW uitkering is afhankelijk van meerdere factoren. Als we uitgaan van een normale situatie dan krijgt u de eerste twee maanden 75% van uw laatstverdiende loon. Daarna zal dit percentage zakken naar 70% van het laatst verdiende loon. De overheid wil u zo stimuleren om snel weer aan het werk te gaan.

 

Is de hoogte van de WW onbeperkt?

Nee, de hoogte van de WW is wel degelijk beperkt. Zo is er sprake van een maximum dagloon van 183,15 Euro. Als men dit doorrekent is de maximaal mogelijke WW dus circa 33.900 Euro per jaar. Hierbij wordt uitgegaan van circa 185 werkdagen per jaar. Als u dus 47.802,15 Euro of meer verdient per jaar dan zult u maximaal 33.900 Euro per jaar WW ontvangen. Deze mensen ontvangen dus minder dan 70% van hun laatstverdiende loon.

 

Hoe lang kan ik WW krijgen?

Tegenwoordig kan u maximaal 38 maanden WW ontvangen. Voor 2007 was dit nog 60 maanden.

 

Op welke manier kan de WW stoppen?

De WW kan op drie manieren stoppen.

1)     De WW stopt als u weer aan het werk gaat.

2)     De WW stopt al er zich een uitsluitinggrond voor doet.

3)     De WW stopt omdat de maximale termijn is verstreken.

 

Ad1. Het spreekt voor zich dat de WW stopt als u weer aan het werk gaat. Als u minder uren werkt dan in uw oude baan, dan kunt u soms nog een beroep doen op een deel van de WW. De WW uitkering vult dan het verschil in uren tussen de oude en de nieuwe situatie op. De WW wordt stopgezet als dit verschil minder is dan de helft van aantal oorspronkelijke uren of als er minder dan 5 uur overblijft.

Ad2. Er zijn diverse uitsluitinggronden. Denkt u bijvoorbeeld aan arbeidsongeschiktheid waardoor u in de WAO komt of als er bijvoorbeeld sprake is van fraude.

Ad3. Al u nog werkloos bent als de maximale termijn is verstreken kunt u vaak een andere uitkering aanvragen. Hierbij kunt u denken aan de Algemene BijstandsWet (ABW).


27-07-2009 

Ontslag - deel 1

Het is crisistijd en om de haverklap worden mensen ontslagen. Hoogste tijd om eens in het ontslagrecht te duiken. In dit tweeluik kijken we naar de ontslagvergoeding en de WW.

 

Ontslagprocedure.

Er zijn vier manieren waarop uw dienstverband kan worden beëindigd:

1.     Einde door opzegging (bij het CWI)

2.     Einde door ontbinding (bij de rechter)

3.     Einde met wederzijds goedvinden

4.     Einde van rechtswege

 

Het voert te ver om alle onderdelen hier uit te werken. We beperken ons dit keer tot de berekening van de ontslagvergoeding en we kijken naar de vakantiedagen.

 

Ontslagvergoeding.

Per 1 januari 2009 zijn de regels omtrent de ontslagvergoeding gewijzigd. De regeling ontrent de ontslagvergoeding is versoberd. De meeste mensen kennen deze regeling onder de naam Kantonrechtersformule. De ontslagvergoeding wordt meestal berekend volgens de formule:

A x B x C

Hierbij staat A voor het aantal gewogen dienstjaren, B voor het bruto maandsalaris en C voor een correctiefactor. De correctiefactor C wordt door de Kantonrechter toegepast als de werkgever fouten maakt tijdens de ontslagprocedure of als de werknemer iets te verwijten valt in het ontslag.

 

Als u na 1 januari 2009 ontslagen wordt valt u onder de nieuwe regeling. Dat wil zeggen dat de dienstjaren tot 35 jaar maar voor de helft mee tellen. De dienstjaren van 35 tot 45 jaar tellen voor 1 en de dienstjaren van 45 tot 55 tellen voor anderhalf mee. Boven de 55 jaar tellen de dienstjaren mee met een factor 2.

 

Voorbeeld: Administratief medewerker Jaap is geboren in 1969 (40 jaar) en heeft een brutoloon van 2.100 Euro. In ons voorbeeld gaan we er van uit dat de 2.100 Euro brutoloon inclusief 8% vakantiegeld is. Ook een eventuele vaste 13e maand moet u bij dit salaris optellen. Zaken als een leaseauto, telefoon van de zaak en onkostenvergoedingen tellen niet mee. Jaap is 15 jaar in dienst en wordt helaas ontslagen. De ontslagprocedure verloopt netjes en zowel Jaap als zijn werkgever is niets te verwijten in het ontslag. Welke vergoeding krijgt Jaap?

 

Jaap is geboren in 1969 en is dus nu 40 jaar. => Factor A= ½ voor de jaren 25 tot 35 Factor B= 2.100 Euro bruto en C factor is niet van toepassing dus 1.

(0,5X10 jr.) X 2.100 Euro X 1 = 10.500 Euro

Voor de dienstjaren 35 tot 40 is de A factor 1 en factor B blijft natuurlijk 2.100 Euro. Factor C blijft 1.

(1X5 jr.) X 2.100 Euro X 1 = 10.500 Euro

In totaal krijgt Jaap dus maximaal 10.500 + 10.500 = 21.000 Euro ontslagvergoeding.

 

Ontslag en vakantiedagen.

Stel dat u nog vakantiedagen over heeft als u ontslagen wordt. Aan het einde van uw dienstverband heeft u recht op uitbetaling van uw, nog niet opgenomen, vakantiedagen. Of, als uw werkgever rekent in uren, de nog niet opgenomen vakantie uren. Ook heeft u recht op uitbetaling van het opgebouwde vakantiegeld. Voor werkgevers is het verplicht een goede registratie bij te houden van de vakantiedagen van hun werknemers.

 

Het komt ook voor dat werkgever en werknemer in goed overleg de arbeidsovereenkomst beëindigen. Vaak wordt dan overeengekomen dat de werkgeer het loon een bepaalde tijd doorbetaald en de werknemer vrij stelt van werk. Deze periode kan weken of maanden bedragen. De werknemer op zijn beurt laat dan zijn vakantiedagen vervallen.   

 


26-07-2009 

Wat kost "niets" in een restaurant?

Stel u zit in een restaurant en u bestelt een glas water. Voor de zekerheid vraagt u wat dat kost. Het is immers crisistijd. De ober zegt dat kost u niets (nothing). Dan krijgt u de rekening. U moet dan niet verbaasd zijn als u het volgende ziet staan. Voor restaurants en cafés is het tenslotte ook crisistijd. Proost!


25-07-2009 

Last message

Heeft u de film gezien “ PS I love you” uit 2007 gezien? Het is een heel intrigerende film over een vrouw die haar man verliest. Hij stuurt haar een tien berichten die hij voor zijn overlijden voor haar heeft klaargezet. Dit heeft hij gedaan om haar pijn te verzachten en haar te helpen de draad weer op te pakken. Het fictieve filmscenario is al enige tijd werkelijkheid geworden. Via bedrijven als Assetlock en de Last Messages Club kan iedereen berichten sturen naar zijn of haar nabestaanden. Mijn eerste reactie was afwijzend. OK, het is technisch mogelijk, maar moeten we dit soort zaken nu wel willen? Wat voor soort berichten sturen mensen dan? Ik heb de zaak eens uitgezocht. Volgens de website moet men denken aan wachtwoorden van internetdiensten, bankrekeningen en sociale netwerk sites zoals Facebook of Hyves. Ook kan men via deze weg mensen bedanken, felicitaties overbrengen of belangrijke adviezen geven aan hun naasten. Hier slaat de fantasie op hol. Even brainstormen met wat vrienden leverde ook nog de volgende mogelijkheden op: overspel bekennen, je moordenaar na je overlijden aanwijzen als je denkt dat je binnenkort het loodje legt, iemand nog even goed de waarheid vertellen etc. Ik weet zeker dat mensen nog veel vreemdere dingen kunnen verzinnen als ze er even voor gaan zitten.

We gaan weer terug naar de realiteit. Beide bedrijven zijn zo rond 2007 opgericht en versturen op de door u ingestelde datum een mail of SMS die u vooraf al heeft klaargezet. Uw data wordt beveiligd met encryptie. Hiervoor wordt bijvoorbeeld 256 bit Advanced Encryption Standard (AES) gebruikt. De door u opgeslagen gegevens komen pas beschikbaar voor uw nabestaanden na uw overlijden.

Hoe zorgen dit soort bedrijven er nu voor dat deze gevoelige gegevens niet voortijdig verzonden worden? Het proces werkt als volgt. U wijst ten minste twee adviseurs aan. Een adviseur is iemand die u zelf kiest en kan bijvoorbeeld een vriend of familielid zijn. Na uw overlijden logt een van uw adviseurs bij het bedrijf in en geeft aan dat u overleden bent. Dit is het startpunt voor het verzenden van een controle mail of SMS naar uw andere adviseurs. Deze worden gevraagd uw overlijden op de website te bevestigen. Ook wordt er voor de zekerheid een mail en SMS naar uzelf gezonden zodat een eventuele vergissing voorkomen kan worden. Als uw overlijden wordt bevestigd gaat een wachtperiode in die u zelf heeft ingesteld. Hierna worden uw mail en SMS berichten verzonden op de datum die u zelf hebt aangegeven. Overigens krijgen uw nabestaanden niet echt een email van u, maar worden deze personen per mail uitgenodigd om op de website van het bedrijf uw bericht op te halen. 

De dienst heeft dus positieve en negatieve kanten. Als ik aan de film “PS I love you” terug denk, kan ik me zelfs in sommige gevallen voorstellen dat men er troost uit kan putten. Alles overziende hoop ik oprecht dat dit soort diensten niet nodig zijn en dat men alles bij leven goed regelt en met elkaar deelt.

Hieronder enkele leveranciers van dit soort berichtendiensten

http://www.lastmessagesclub.co.uk/lmc/Main/Home.asp

http://www.assetlock.net (Voor 2008 was de naam http://www.youdeparted.com )


24-07-2009 

Vlinders in de tuin - deel 1

Het is eindelijk zomer! Tijd om heerlijk in de tuin te zitten en te genieten van de zon en de kleurrijke vlinders. We hadden een vlinderstruik in de tuin staan en daar kwamen altijd tientallen vlinders op af. Het lijkt alsof er de laatste jaren minder vlinders zijn, maar gelukkig zijn ze er nog wel. Hieronder een plaatje met de anatomie van de vlinder en de levenscyclus.

 

 

In de tuin staan meerdere vlinderstruiken, of zeg maar gerust vlinderbomen want ze zijn een beetje doorgeschoten. Afijn het snoeien hiervan is een goed voornemen voor volgend jaar. Hieronder een paar vlinders die men in de tuin kan aantreffen. Altijd handig als de kinderen u vragen hoe die mooie vlinder ook al weer heet.

 

Aardig om te weten is dat een manlijke vlinder twee X chromosomen heeft en het vrouwtje een X en een Y chromosoom. Bij vogels zijn de X en Y chromosomen op dezelfde wijze geconfigureerd. Op school wordt onderwezen dat en man een X en een Y chromosoom heeft en een vrouw twee X chromosomen. Dit geldt voor alle zoogdieren, maar dus bijvoorbeeld niet voor vlinders en vogels. Bij vliegen zijn diverse chromosomen betrokken bij de bepaling van man en vrouw.


19-07-2009 

Lego - Sluban – Consumenten review

Heeft u wel eens gehoord van Lego? Natuurlijk wel. En Sluban? Waarschijnlijk heeft u er nog nooit van gehoord en dat is jammer. Sluban is in 2008 gestart en is 60 tot 70 % goedkoper dan Lego. Maar voordat we daar verder in duiken eerst even wat achtergrond info over Lego.

Het verhaal gaat dat Lego in 1932 bedacht is door een Deense houtbewerker. De naam Lego zou zijn afgeleid van het Deense woord voor speel goed "leg godt".  Sommigen, zoals Lego zelf, beweren dat de naam Lego afgeleid is uit het Latijn en "ik bouw" zou betekenen. Als we uitgaan dat een normale houtbewerker met Lego is begonnen, is de verklaring uit het Latijn wat onwaarschijnlijk, maar komt commercieel wel goed uit. Het octrooi van Lego is in 1988 al verlopen. Dat wil zeggen dat iedereen de blokjes mag maken en leveren. Er mag natuurlijk geen Lego op staan, want dat is een beschermd en geregistreerd merk. De wildgroei aan concurrenten van Lego is dan ook enorm. Iedereen ziet gouden bergen en wil een stuk van deze gouden Lego taart. Om een gevoel te geven: in 2004 was de omzet van Lego circa 220 miljoen dollar. Merken die hard concurreren met Lego zijn onder andere: Mega Bloks (Canadees), Sluban (Chinees), Best-Lock, Abrick, ABC Copex, Atco (Chinees), Bambino, Brick, Enlighten (Chinees), Cobi (Pools), Coko (Chinees), Formo system (Duits), Intelli-Blocks, Klip, K'nex, Ministeck (Duits), Tyco (USA). Gezien de belangen blijft Lego rechtszaken aanspannen tegen een ieder die blokjes verkoopt en daarbij tevens tegen het merk Lego aanschuurt.

Leuk verhaal over K'nex is dat Lego in 1998 een poging deed om K'nex uit de markt te drukken door zelf met Znap te komen. Znap leek sprekend op K'nex. Helaas voor Lego is deze actie mislukt. K'nex neemt nu "wraak" door met Lego klonen de markt te betreden.

Een vriend van me kocht onlangs de Lego Eiffeltoren, en sloot tevens een tweede hypotheek af. Lego is goed en mooi, maar erg prijzig. Voor de liefhebber: De Lego Eiffeltoren is Lego item nummer 10181, bevat 3428 blokjes, schaal 1 op 300 en kost 250 Euro. Mocht dat nog niet duur genoeg voor u zijn dan zijn hier nog een paar suggesties: Taj Mahal Lego item 10189 met 5922 blokjes en kost 320 Euro; Death Star Lego item 10188 met 3803 blokjes en kost 420 Euro en het klapstuk is de Millennium Falcon Lego item 10179 met 5195 blokjes en kost 580 Euro. Gezien dit soort prijzen ben ik daarom zelf eens op zoek gegaan naar compatible klonen van Lego. De zoektocht was teleurstellend want veel klonen zijn van duidelijk mindere kwaliteit. In dat kader heeft het vrij nieuwe merk "Sluban" me positief verbaasd. Hieronder mijn ervaringen:

1) Positief. De blokjes van Sluban zijn compatible met Lego.

2) Positief. Sluban is gemaakt van hetzelfde materiaal als Lego, genaamd ABS kunststof.

3) Positief. De thema's zijn niet hersenloze kopieën van Lego, maar men heeft ook eigen thema's zoals Leger, Luchtmacht en Marine. Natuurlijk heeft Sluban ook de gebruikelijke thema's als City, Wegenbouw, Expeditie en Offroad. Speciaal voor meisjes is er de serie Girl's dream. Natuurlijk met veel prinsessen en roze. In juli 2009 komen de thema's Brandweer en Spoorwegen uit de 19e eeuw op de Nederlandse markt. In september 2009 wordt het thema middeleeuwen verwacht.

4) Positief. De meegeleverde handleiding is goed te volgen, al zitten er soms kleine foutjes in.

5) Negatief. Soms missen er onderdelen. Dit heeft Sluban opgelost door alvast wat extra onderdelen in de verpakking mee te leveren.

4) Negatief. De blokjes moet men soms hard aandrukken. Zeker de wat jongere kinderen kunnen dit niet zelf en hebben daarbij hulp van een ouder persoon nodig. Bij ons schalt er dan door het huis "Ik heb een papa aandruk nodig".

5) Negatief. De figuren (meestal mannetjes) zijn van iets mindere kwaliteit dan van Lego. Zo laten de handjes, armen en benen snel los. Zeker als kinderen er mee gaan spelen kan dit een probleem opleveren.

Totaaloordeel: Positief.

 

Al met al is het toch een positief verhaal geworden. Hieronder twee locaties waar men zelf Sluban kan bestellen.

http://www.slubanshop.com/ 

http://www.scalecounter.nl/catalog/  (in 2010 is dit gewijzigd in http://speelgoedstunter.nl/index.php/)

 

Voor de consumentenreview van Banbao kunt u kijken op deze website onder Blog 2010 op datum 03-10-2010.

Voor de consumentenreview van Ligao kunt u kijken op deze website onder Blog 2010 op datum 04-10-2010.

 

Lego Handleiding. 

Zoekt u een Lego handleiding? Klik HIER voor toegang tot alle Lego handleidingen van 1958 tot heden.

Noot per januari 2010: De website van HCC is verplaatst naar: http://www.brickfactory.info/

 

Lego Factory.

Lego blijft innoveren en nieuwe afzetkanalen zoeken. Tot een aantal jaar geleden kon men alleen Lego kopen in speelgoedzaken. Vandaag de dag kan men bij de Hema, Blokker en diverse retailers Lego kopen. Lego heeft, heel slim, zijn gebruikers online uitgenodigd om mee te denken in de Lego ontwerpen. Dit heet crowdsourcing. Op mijn andere blog wordt het fenomeen crowdsourcing verder behandeld. Via de Lego factory website kan iedereen zijn eigen Lego ontwerpen. De beste ideeën worden ook daadwerkelijk gemaakt. Kijkt u gerust eens op http://factory.lego.com


18-07-2009 

Wespen, zweefvliegen, bijen en hommels

Vandaag interessante observatie gedaan. Terwijl ik aan het werk ben in de tuin hoor ik een gezoem en lawaai van jewelste. Natuurlijk gaan we dan nieuwsgierig op zoek naar de bron. Een forse zweefvlieg lag op zijn rug op de grond en bovenop zijn kop zat een wesp. Het lawaai kwam doordat de weefvlieg van tijd tot tijd met zijn vleugels sloeg en probeerde te ontsnappen. De wesp bleef vakkundig uit de buurt van de pootjes van de weefvlieg en hield de zweefvlieg tegen de grond gedrukt. De wesp was druk bezig "iets" te doen tussen de kop en het lichaam van de zweefvlieg. Ik snapte niet goed wat de wesp daar aan het doen was en bleef dus kijken. Na een paar minuten was het duidelijk, de kop van de zweefvlieg kwam los en de wesp pakte deze op en vloog er mee weg. Na enige tijd kwam de wesp terug en vloog vervolgens met de rest van de buit weg. Ik blijf wel nieuwsgierig hoe de kleine wesp de grote zweefvlieg op zijn rug heeft gekregen.

Hoe zie je nu het verschil tussen een wesp, zweefvlieg, bij en hommel?

Allereerst kan een zweefvlieg stilhangen in de lucht. Een wesp, bij of hommel kan dat niet. Zweefvliegen worden ook wel "blinde bijen genoemd". Onterecht, want zweefvliegen lijken soms wel op een bij, maar hebben er verder niets mee te maken. Wereldwijd zijn er circa 5000 soorten zweefvliegen. In de Benelux komen ongeveer 330 soorten voor, waarvan er 50 vrij algemeen zijn. Als kind ving ik soms zweefvliegen, die ik daarna weer vrij liet. Ik ontdekte dat zweefvliegen wegvliegen als ze snel benaderd worden. Als je heel langzaam je duim en wijsvinger naar de zweefvlieg brengt kun je ze gewoon pakken, goed bekijken en weer vrij laten. Het is dan van groot belang dat je het verschil kunt zien tussen een wesp, zweefvlieg, bij of hommel. Zo is het verschil te zien aan de tekening op de rug van het insect. Hieronder een paar plaatjes waarop het verschil te zien is.

 

Iedereen is wel eens een keer door een bij of wesp gestoken. Een ervaring die niet snel vergeten zal worden. De steek van een bij is over het algemeen voldoende om een aanvallend insect te doden of uit te schakelen. De angel van een bij is voorzien van weerhaken. Alleen de bijenkoningin heeft een gladde angel zonder weerhaken. Hoe werkt dat gif nu eigenlijk? Aan de angel van een bij zit een gifzakje dat blijft pompen als het geactiveerd wordt. Hierdoor wordt circa 90% van het gif binnen 20 seconden geïnjecteerd in het slachtoffer. Mocht een bij u dus steken pak de angel dan nooit tussen duim en wijsvinger om deze er uit te trekken. Hierdoor drukt u namelijk het gifblaasje leeg in uw huid. U kunt beter de angel wegvegen met uw vinger zodat de angel er uit gaat en het gifzakje intact blijft.

Het gif van een bij bestaat uit diverse componenten die elkaar versterken en allen een heel specifieke taak hebben. We beginnen bij het enzym hyalurondidase. Dit enzym breekt hyaluronzuur af dat in het bindweefsel zit. Dit zorgt ervoor dat de overige gifstoffen beter het lichaam binnen kunnen dringen. Melittine maakt kleine gaatjes in de celmembramen waardoor deze kapot gaan. Een derde actieve component is phospholipase A2. Dit bestanddeel zorgt ervoor dat de constructieve onderdelen van de celmembranen "losser" aan elkaar komen te zitten. Lysofosfolipase zorgt ervoor dat lysolecithine wordt afgebroken. Deze laatste stof komt vrij bij de reactie en zou de reactie vertragen. Verder geven enkele klieren een stof af die de andere bijen aangeeft dat er gevaar dreigt. Hierdoor worden nog meer bijen naar de aanvaller gelokt en zal deze nog meer worden gestoken. Dit effect wordt groter naar mate de aanvaller meer gestoken wordt.

U ziet dat er meer bij komt kijken dan het zo op het eerste gezicht lijkt.

De geschiedenis leert ons dat sommige mensen denken dat er ook positieve effecten zijn van een steek van een honingbij. Deze gedachte is onder andere gedocumenteerd in China, Egypte en Griekenland. Zo werd het in Griekenland gebruikt om vermoeide soldaten weer snel op de been te krijgen en hun vermoeide spieren weer te activeren. Tijdens het tikken van deze zin besef ik me dat er een goedkope grap in zit, die ik daarom maar niet zal maken. Hippocrates geloofde dat een steek van een honingbij gewrichtsproblemen zoals artritis kon genezen. De naam Hippocrates betekent letterlijk “paardentemmer” en hij leefde van 460 tot 377 voor Christus. Hippocrates wordt wel gezien als vader van de moderne geneeskunde. Bij alle artsen wordt de eed van Hippocrates afgenomen. Wetenschappelijk bewijs voor de helende werking van een bijensteek is overigens niet gevonden.


11-07-2009 

Geldzaken 3. Pensioen

1) Pensioen geregeld?

Heeft u uw pensioen goed geregeld? Waarschijnlijk denkt u van wel en wilt u hier niet mee bezig zijn. Op dit moment haakt denk ik zo’n 80% van de lezers af. Voor diegene die nog verder lezen: Het is inderdaad saaie kost, maar wel noodzakelijk om goed te regelen. Hierbij de tip om eens op http://www.wateroverblijft.nl te kijken. Deze website is in twee delen opgeknipt: A) “voor overlijden” en B) “Na overlijden”. Op de website in het deel “voor overlijden” kunt u een “persoonlijk memorandum” downloaden, waarop u alle relevante gegevens kunt invullen. Dat maakt het weer een stukje gemakkelijker om overzicht te behouden.

 

2) Pensioen overzichten, wanneer krijg ik die en wat staat er in?

Als deelnemer aan een pensioenregeling ontvangt u jaarlijks een Uniform Pensioen Overzicht. Dit wordt ook wel een UPO genoemd. Vroeger waren dit soort overzichten niet uniform, maar sinds 1 januari 2008 zijn de pensioen overzichten gestandaardiseerd. Elk pensioenoverzicht moet voldoen aan de UPO eisen. Een voorbeeld UPO met uitleg kunt u vinden op http://www.pensioenkijker.nl

Als u van baan bent veranderd, of op een andere wijze bij een andere pensioenverzekeraar bent terecht gekomen, hoeft uw oude pensioenverzekeraar u maar eens in de vijf jaar een UPO toe te sturen.

 

3) Waar is mijn pensioenpolis eigenlijk?

Als u regelmatig van baan bent gewisseld, is het heel goed mogelijk dat u niet alle pensioenpolissen meer helder voor ogen hebt. Dat is natuurlijk zonde. Dan is het soms lastig om de juiste pensioenverzekeraar na al die jaren op te sporen. Dit komt mede omdat verzekeraars fuseren of onder een andere naam doorgaan. Mocht u drie maanden voor uw 65ste verjaardag nog geen bericht hebben gehad over uw (aanvullend) pensioen, onderneemt u dan zelf stappen om uw pensioen te achterhalen. Probeer contact te krijgen met uw pensioenfonds of pensioenverzekeraar en geef aan hen de volgende informatie door: Naam, geboortedatum, burgerservicenummer (dit is hetzelfde als het vroegere sofi nummer), adres, uw klantnummer.

 

Hierbij een aantal organisaties die u kunnen helpen met uw zoektocht.

  1. Het verbond van verzekeraars is de eerste mogelijkheid waar u kunt informeren naar verloren / vergeten polissen. http://www.verzekeraars.nl/  Het verbond van verzekeraars is gevestigd aan de Bordewijklaan 2, Den Haag Postadres: Postbus 93450, 2509 AL Den Haag Telefoon 070-333 85 00.
  2. Een tweede mogelijkheid is De Nederlandsche Bank (DNB). Hier kunt u terecht om de nieuwe rechtsopvolger te vinden van uw oude pensioenverzekeraar. http://www.dnb.nl Ook kunt u meer informatie krijgen via de informatiedesk via het gratis telefoonnummer 0800 - 020 1068.
  3. Een derde mogelijkheid is de Nederlandse Bond voor Pensioenbelangen. http://www.pensioenbelangen.nl/ Nederlandse Bond voor Pensioenbelangen, Scheveningseweg 7, 2517 KS Den Haag Telefoon 070-360 19 21.
  4. De laatste mogelijkheid is de Helpdesk Vergeten Pensioenen van de Vereniging van bedrijfstakpensioenfondsen. http://www.vvb.nl. De Vereniging van bedrijfstakpensioenfondsen beheert ook de website http://www.duidelijkpensioen.nl/ U kunt de Helpdesk Vergeten Pensioenen ook per email bereiken via helpdesk@vb.nl of per telefoon 070-311 73 73.

 

Geschil voorleggen

Mocht u een geschil met uw pensioenfonds hebben, dan kunt u dat voorleggen aan de Ombudsman Pensioenen. http://www.ombudsmanpensioenen.nl Ombudsman Pensioenen, Postbus 93560, 2509 AN Den Haag. Telefoon 070- 333 89 65. Fax 070- 333 89 00.

 


10-07-2009 

Geldzaken 2. Banken en Verzekeraars

1) Crisistijd, Is mijn geld veilig bij een Nederlandse bank?

Ja hoor, op zich is uw spaargeld veilig bij een Nederlandse bank. De Nederlandse banken die in Nederland actief zijn staan onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB). Alle in Nederland gevestigde banken die een vergunning hebben van DNB vallen onder het Deposito garantiestelsel. Tot voor kort was de benaming hiervoor de Collectieve Garantieregeling. Als u wilt weten of uw bank ook onder het Deposito garantiestelsel valt, dan kunt u kijken in het WFT register. WFT staat voor Wet Financieel Toezicht. http://www.registers.dnb.nl/dnb/ De Nederlandsche Bank houdt toezicht op de markt en ziet toe op de uitvoering van het Deposito garantiestelsel. Via dit stelsel was uw spaargeld gegarandeerd tot 38.000 euro. Minister Bos heeft dit bedrag onlangs verhoogd tot 100.000 Euro. Deze garantie van DNB geldt tot 31 december 2010. Het Deposito garantiestelsel garandeert het bedrag per persoon per bank (ongeacht het aantal rekeningen dat u bij die bank heeft lopen). In het geval van een en/of rekening van twee personen geldt dit garantiebedrag per persoon. Na 31 december 2010 zijn de EU lidstaten verplicht om een bedrag tot 100.000 Euro te garanderen.

Een minder bekend detail van het Nederlandse Deposito garantiestelsel is dat, voordat de aanspraak op uitkering wordt vastgesteld, er verrekend wordt. Hierbij wordt uw spaartegoed verrekend met bijvoorbeeld uw hypotheekschuld bij de bank.

Mocht uw bank failliet gaan, dan moet u binnen drie maanden een claim indienen voorzien van bewijsstukken bij De Nederlandsche Bank. Een bewijsstuk is bijvoorbeeld een rekeningafschrift met uw laatste saldo. De Nederlandsche Bank keert de garantiebedragen dan binnen drie maanden aan u uit. Alleen in heel bijzondere gevallen kan deze termijn worden verlengd. Uitgaande van een normale situatie, heeft u dus in het slechtste geval binnen zes maanden uw geld terug. Details kunt u nalezen op http://www.dnb.nl Ook kunt u meer informatie krijgen via de informatiedesk via het gratis telefoonnummer 0800 - 020 1068.

 

2) Check u verzekeringen als u gaat samenwonen of trouwen.

Zodra u gaat samenwonen of trouwen is het rendabel eens naar de verzekeringen te kijken. Vaak is er dan sprake van een dubbele aansprakelijkheid- en inboedel verzekering. Het kan vele honderden euro’s schelen om dit soort dubbele verzekeringen op te zeggen. Vaak is het voldoende als u een brief stuurt naar uw verzekeringsmaatschappij waarin u het verzoek doet met daar bij een kopie van de dubbele polis.

 

3) Teken bezwaar aan als u denkt dat uw verzekeraar te weinig uitkeert.

De regels in verzekeringsland zijn vaak vaag en ondoorgrondelijk. U betaalt jarenlang premie en als er dan iets voorvalt krijgt u bijna niets terug. Hoe kan dit? De verzekeraars hanteren diverse vormen van afschrijving. Zo wordt computer apparatuur in vaak drie jaar afgeschreven en zijn digitale camera’s na vier jaar meestal niets meer waard. De verzekeraar schrijft dit soort zaken vaak in korte termijn af. Uw geliefde digitale camera verliest dus elk jaar 25% van de oorspronkelijke waarde. Uw gevoelswaarde daalt niet evenredig mee met deze afschrijving door de verzekeraar.

In de meeste verzekeringspolissen staat niet omschreven welke methode de verzekeraar hanteert om de afschrijving te berekenen. Mocht u na jarenlang premie betalen eens een claim indienen waarbij u voor uw gevoel te weinig terug krijgt, dan maakt u een goede kans als in uw polis deze afschrijvingsmethode niet is beschreven. Onderzoek toont aan dat 50 tot 75% van de ingediende bezwaren leiden tot een hogere uitkering door de verzekeraar.

 

Geschil voorleggen

Mocht u een geschil met uw bank of verzekeraar hebben, dan kunt u die ook voorleggen aan het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid). http://www.kifid.nl Telefoon 0900-355 22 48 (10 eurocent per minuut).

Termijn: U moet binnen drie maanden, na de definitieve uitspraak van uw verzekeraar, de zaak bij het Kifid hebben ingediend. Daarnaast kunt u natuurlijk nog altijd naar de rechter. Dit duurt echter langer en kost u meer geld.

Als u een geschil hebt met uw zorgverzekeraar dan kunt u dat voorleggen aan de Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeringen http://www.skgz.nl of via telefoonnummer 030-698 83 60.


09-07-2009 

Geldzaken 1. Koop en huur huis

Het is crisistijd. Overal om mij heen worden crisissignalen afgegeven. In tijden van crisis moet men extra op geldzaken letten. In de komende dagen volgen nog meer tips om uw geldzaken nog beter te kunnen regelen.

 

1) Check uw huur op http://www.huurcommissie.nl

Iedereen kan zijn huur laten checken bij de Huurcommissie. De Huurcommissie is een onafhankelijke organisatie van de overheid die zich bezighoudt met de geschillen tussen huurder en verhuurder over onderhoud, huurprijs en servicekosten van huurwoningen.
A) De huurprijscheck. Is de huurprijs redelijk?

B) De onderhoudscheck. Wie is verantwoordelijk voor welk onderhoud?

C) De servicekosten check. Hoe zit het met de servicekosten?

De uitspraak van de Huurcommissie is bindend voor beide partijen.  Dit kost 11 Euro, maar die krijgt u terug als u in het gelijk wordt gesteld.

 

2) Dubbele gemeentelijke leges voor één bouwvergunning

Iemand vraagt in 2002 een bouwvergunning aan bij de gemeente. Deze wordt geweigerd, maar er wordt wel 2300  euro aan leges in rekening gebracht. In 2005 wordt de bouwvergunning alsnog verleend en brengt de gemeente 5400 euro leges in rekening. De mondige burger acht dit niet terecht en legt het voor aan de rechter. Rechtbank Leeuwarden nummer 06/02643 d.d. 18-12-2007 is van mening dat de vergunningverlening moet worden gezien als een voortzetting van de besluitvorming die in 2002 is gestart. Het tweemaal heffen van lege gelden voor één bouwvergunningaanvraag is derhalve onterecht.

 

3) Vakantiehuisje in de zon

Bent u van plan een vakantiehuis in een mooi zonnig land te kopen? Dan kan het geen kwaad om de prijsontwikkeling in dat land te checken, of de lokale belastingen inzichtelijk te hebben. Hieronder een aantal websites die wellicht van pas kunnen komen bij uw zoektocht.

http://www.woneninhetbuitenland.info Handboek voor vastgoed in het buitenland.

http://www.vertreknaarhetbuitenland.overheid.nl Deze site heeft een handige checklist en diverse goede tips.

http://www.emigratiebeurs.nl Handige site met veel informatie over emigratie naar het buitenland.

http://www.globalpropertyguide.com Onafhankelijke informatie over vastgoed in het buitenland (Engelstalig).

 

 4) Emigreren en uw koophuis

Stel u gaat emigreren en uw (koop)huis in Nederland is nog niet verkocht. U mag nog maximaal twee jaar na het jaar waarin u bent geëmigreerd de hypotheekrente van de belasting aftrekken. Voorwaarde is wel dat u de woning leeg heeft gemaakt en deze in de verkoop staat.

 

5) Emigreren en uw huurhuis

Stel u gaat emigreren en u hebt een huurhuis. Moet u er nu uit of kunt u de huurwoning nog tijdelijk aanhouden? Op het (onder)verhuren van huurhuizen zijn per gemeente andere regels van toepassing. Natuurlijk hebt u ook toestemming nodig van uw verhuurder. Vaak is het wel mogelijk om iemand tijdelijk op uw huis te laten passen. Dit heet huisbewaring en mag maximaal twee jaar duren. Deze “huisbewaarder” moet minimaal 18 jaar zijn. De hoofdbewoner moet natuurlijk wel kunnen aantonen dat hij voor studie of werk een bepaalde periode naar het buitenland moet. 


08-07-2009 

Minuscule

Is uw kind dol op kleine beestjes of wilt u juist dat uw kind minder bang is voor insecten? Minuscule is een serie van geweldige animatiefilms voor klein en groot. In de animatiefilms heeft elk beestje zijn eigen geluid. Dit maakt de herkenbaarheid groter. Aangezien er niet in wordt gesproken zijn de animatiefilms geschikt voor alle mensen. Elk filmpje duurt circa vijf minuten.

Minuscule speelt zich af in Frankrijk. De serie is een mix tussen animatie en echte filmbeelden. Minuscule draait om het dagelijks leven van insecten. Schitterend gemaakt en zeker verantwoord om ook kleine kinderen naar te laten kijken. Een greep uit de insecten die een hoofdrol spelen: Lieveheersbeestjes, mieren, spinnen, rupsen, vlinders, sprinkhanen, slakken, mestkevers, vliegen en libelles.

Futurikon heeft de rechten op de films die zijn gemaakt in samenwerking met France 2 en Disney Channel. In Nederland is de serie vrij onbekend, maar er zijn intussen al vier DVD's gemaakt van onze insecten vrienden. Deze DVD's zijn onder andere te bestellen via Proxis, Amazon of Bol.com. Meer details zijn te vinden op:

http://www.minuscule.tv/

http://www.futurikon.com/

 

Mijn persoonlijke favoriet is het lieveheersbeestje.

Het lieveheersbeestje (in het Engels "Ladybug") daagt alle vliegen uit voor vliegwedstrijden.

 


05-07-2009 

Een eerlijke oplichter

Ooit gepraat of gechat met een eerlijke oplichter? Nee? Lees dan onderstaande chatsessie maar eens.

 

 


04-07-2009 

Blijven nadenken als je een website bouwt

Als je een website bouwt moet je vooraf goed nadenken over de structuur en content. Natuurlijk zijn er templates die je kunnen helpen. Als je dan besluit om zo'n template te gebruiken, blijf dan wel nadenken en vul niet alles zomaar in. Onderstaande website bouwer maakte de volgende grappige vergissing in de mogelijkheden bij het huren van de bruidssuite.

 

  


30-06-2009 

Een Pyrrhusoverwinning?*

Eind juni 2009 kregen we een brief in de bus van onze gemeente. Hierop stond dat het bestemmingsplan werd aangepast en er een Ronde Tafel Gesprek (RTG) plaats vond op 30 juni 2009 waarvoor we waren uitgenodigd. Via de website konden we de stukken inzien en als we dat wilden konden we zelfs spreektijd krijgen. Wel beperkte spreektijd natuurlijk, maar toch een positief gebaar.

Het gevoel veranderde toen de stukken op de website niet te vinden waren en er op de gemeente website stond dat de zitting besloten was. Na een paar telefoontjes bleek de zitting toch openbaar en kwamen de stukken alsnog boven water. Het was intussen één dag voor de RTG.

Uit de stukken bleek dat de gemeente het bestemmingsplan wilde aanpassen en een kantoor-woon toren van 45 meter hoog met 150 extra woningen (dus ca 200 extra auto’s) in onze achtertuin wilde plaatsen. U zult begrijpen dat we hier bepaalde gevoelens over hadden.

Drie bewoners hielden elk een vlammend betoog van drie minuten en ook twee scholen en een theater directeur gaven hun mening over de plannen. De aanwezige gemeenteraadsleden gaven “richting” aan de gemeente en de 45 meter hoge toren was van de baan. Blijdschap alom. Het Algemeen Dagblad schreef hierover een aardig stuk dat op 1 juli 2009 gepubliceerd werd. De lokale (gemeente)krant publiceerde op 8 juli ook het nodige over deze gang van zaken.

Waarom heeft dit artikel dan de kop Pyrrhusoverwinning, alles is toch goed gegaan? Nou, ja en nee.

Ja, in de zin dat als de partij HB de zitting met veel moeite niet openbaar had gemaakt, we geen inspraak hadden gehad en de toren er wellicht gekomen was. En natuurlijk was mijn vlammend betoog de reden van de gemeentelijke ommezwaai……. Toch?

Bij het analyseren van de RTG bekroop me toch heel langzaam het gevoel dat er iets niet helemaal klopte. Laten we de elementen eens op een rij zetten.

1) De brief kwam laat en bewoners konden zich daardoor niet goed op de RTG voorbereiden.

2) Door de tekst op de gemeentelijke website dat de zitting besloten was haakten een aantal mensen af.

3) De raadsstukken waren niet te vinden en pas na telefonisch contact werden deze beschikbaar gesteld.

4) De zitting was eind juni. Dan zijn veel mensen op vakantie.

5) De zitting begon om 2130 uur en zou een uur duren. De gemeente gaf eerst een presentatie van ca 45 minuten waarna er ca drie minuten per inspreker overbleef. Al deze elementen passen in het beeld dat de gemeente niet staat te trappelen om aanpassingen te maken in de bestemmingsplannen. En als je dat in gedachten houdt is het natuurlijk bijzonder vreemd dat de gemeente zonder slag of stoot gaf overstag gaat en haar geliefde toren van 45 meter hoog schrapt. We hebben vaker met de gemeente te maken en meestal hoor je wel iets in de trant dat we mee moeten in de vaart der volkeren en dat we groots en meeslepend moeten leven etc etc. En nu niets van dat al. Zijn wij slimme mondige burgers dan toch op het verkeerde been gezet? Heeft de gemeente een waanzinnig plan de wereld ingezonden om als wisselgeld te dienen? Beste lezer, ik denk dat de gemeente dit buitensporige plan bewust heeft ingediend om er voor te zorgen dat we niet zo zeuren om de huidige 24 meter hoogbouw die nu ingepland is. We mogen immers blij zijn dat er niet 45 meter hoog gebouwd wordt. En zo werd een overwinning, een Pyrrhusoverwinning. Ik troost me met de gedachte dat als ik niets had gezegd er nu een toren van 45 meter bij had gestaan en ik in ieder geval toch iets heb weten te bereiken.

--------

* Wat is een Pyrrhusoverwinning nu precies? Het van Dale woordenboek geeft aan dat het een “overwinning is waarbij de overwinnaar zodanig verzwakt is, dat hij niet meer tegen de overwonnene opgewassen is."

OK nu weten we wat het is, maar wie was Pyrrhus dan? Pyrrhus was de koning van Epirus, een gebied in het huidige Griekenland. Rond 280 voor Christus overwon hij de Romeinen in twee grote veldslagen. De eerste veldslag was bij Heraclea en de tweede veldslag vond plaats bij Asculum. Beide plaatsen liggen in het huidige Italië. Het verhaal gaat dat toen één van zijn generaals hem hiermee wilde feliciteren hij zei: “Ἂν ἔτι μίαν μάχην νικήσωμεν, ἀπολώλαμεν." Dat betekent zoveel als "Indien ik nog één overwinning zal behalen, ga ik (eraan) ten onder!"

Pyrrhus had de veldslag gewonnen, maar de oorlog tegen de Romeinen verloren. De reden hiervoor lag in het feit dat de Romeinen hun verliezen konden aanvullen en Pyrrhus geen verse troepen uit Griekenland kon laten over komen.


 28-06-2009 

Afvalscheiding

Ben ik voor het scheiden van afval? Jazeker! Het is altijd van belang om te zien wat je zelf kunt bijdragen aan het verminderen van onze afvalstromen. Maar heel soms gaat het scheiden van afval me te ver. Hieronder een voorbeeld uit een café.

 


27-06-2009  

Drank

Verslaafden verzinnen de gekste uitvluchten. Dit geldt voor alle verslaafden. Het maakt dus niet uit of u gokken, computer, drank of drugs verslaving voor ogen hebt.

In dit geval kijken we naar een creatieve uitvlucht van een drank verslaafde die zelfs door de test met de leugendetector kwam. Op doktersvoorschrift dronk hij slechts één glas alcohol per dag.

 

 


21-06-2009 

Ruzie

Ruzie is over het algemeen niet leuk.

Heel soms kan een ruzie uitmonden in iets waar anderen (!) hard om kunnen lachen.

Hieronder een paar voorbeelden.

 

Voorbeeld 1. Wraak van een bedrogen vrouw.

In het Engels heeft men een uitdrukking: Hell has no fury like a woman scorned. Hieronder een voorbeeld.

 

Voorbeeld 2. Soms is er spraakverwarring tussen man en vrouw.

 

Voorbeeld 3. De alom bekende ruzie over de erfenis.

 

Voorbeeld 4. Burenruzie.

 

Voorbeeld 5. Nog een gevalletje burenruzie.


13-06-2009 

Pandemie

Op dit ogenblik is er veel te doen over de Mexicaanse griep. Recent is bekend geworden dat deze griep nu de status "pandemie" heeft. Voordat ik daar over verder ga valt het me op dat de Mexicaanse griep eerst varkensgriep werd genoemd. Zeker in moslimlanden zoals Egypte werden om die reden duizenden varkens preventief geruimd. Varkens zijn volgens sommigen onreine dieren. In Egypte waren het de, overwegend Christelijke, boeren die de dupe waren van deze preventieve ruimingacties van varkens. 

Zoals gezegd heeft de varkensgriep een naamswijziging ondergaan. Waarom deze wijziging in naamgeving? Meestal zijn de media niet zo wijzigingsgezind. Als men eenmaal een mooie pakkende naam verzonnen heeft, blijft men hier aan vasthouden. In Engeland  heeft er geen naamswijziging plaatsgevonden en spreekt men daar nog altijd over de "swine-flu".

* Het zou interessant zijn om te onderzoeken wie of wat de naamsverandering heeft geïnitieerd, waarom dat is gedaan en tenslotte hoe het komt dat iedereen daarin is meegegaan.

 

Terug naar de Mexicaanse griep. Eens in de zoveel tijd is er een griepgolf. Het woord virus komt uit het Latijn en als men het zou vertalen zou het "vergif" betekenen. Sommige griepgolven zijn gevaarlijker dan andere. Dit heeft te maken met de weerstand die mensen hebben tegen het griepvirus. Als het een variant is van een al langer bekend griepvirus, dan is er meestal niet veel aan de hand. Is het een geheel nieuw griepvirus, dan heeft men hier nog geen weerstand tegen opgebouwd en zal het veel mensen treffen. In het verleden hadden we de Spaanse griep en onlangs was er de nodige commotie rondom het vogelgriep virus H5N1 dat ook op mensen kon worden overgedragen.

Veel nieuwe virussen komen uit Azië. Een reden daarvoor is dat in dat deel van de wereld mens en dier dicht op elkaar leven. Virussen muteren voortdurend. Een virus dat uitsluitend bij vogels voor komt kan zodanig muteren dat het ook op mensen of varkens overgedragen kan worden. Als vogels, varkens en mensen dicht op elkaar leven is de kans dat een dergelijke mutatie ook daadwerkelijk levensvatbaar is groter.

 

Hoe werkt een pandemie en wat kan men er tegen doen?

Om dit beter te begrijpen kan ik hieronder nog heel veel tekst schrijven, maar wat veel beter werkt is u zelf te laten ondervinden hoe het werkt in een simulatie. Daarom heb ik op deze website onder het tabblad "fun" en vervolgens "games - flash" een spel neergezet genaamd "Pandemic 2". Het is zeer de moeite waard om dit spel eens te spelen. U kunt zien hoe virussen, bacteriën en parasieten zich gedragen en wat men er tegen kan doen.  Op deze wijze krijgt u spelenderwijs inzicht in het fenomeen pandemie. Succes.  

 


07-06-2009 

Heeft camouflage in huis zin?

Dit lijkt een vreemde vraag, want bij het woord camouflage denken we direct aan militaire camouflage. Maar ik kan u verzekeren dat ook militaire camouflage in huis nut kan hebben. Als men bijvoorbeeld in alle rust een dutje wil doen op de bank.

 

 


28-05-2009

Nederlandse taal soms lastig 

Dit kaartje ligt al enige tijd op mijn bureau om met u te bespreken. De vraag is simpel:

Wat staat er op het kaartje?

Achtergrond informatie: Dit kaartje hing op 20 januari 2009 op het prikbord bij de Albert Heijn supermarkt in Nieuwegein. Het kaartje is echt en de taal op het kaartje is Nederlands. Uit privacy overwegingen heb ik de laatste vier cijfers van het telefoonnummer weggehaald. Dit omdat er altijd mensen zijn die telefoonnummers gaan bellen als ze die tegen komen.

 

Tip: Spreek de tekst hardop uit, luister naar de tekst en vergeet de letters die je op het kaartje ziet.

De oplossing staat onderaan deze pagina.

 


12-03-2009 

Tanden kinderen

Veel ouders vragen zich af op welke leeftijd de tanden van hun kinderen doorkomen.

Hieronder een overzicht van zowel de melktanden als de tanden voor volwassenen. Het betreft hier overigens een indicatieve leeftijd. Kijkt u dus niet vreemd op als uw kind eerder of later tanden wisselt dan in onderstaande schema staat aangegeven.

 

 


26-02-2009

Carnaval

Het is weer carnaval en dus de hoogste tijd om eens in de achtergronden van carnaval te duiken.

De naam "Carnaval" komt waarschijnlijk uit het Latijn en is een verbastering van Carne vale (vlees vaarwel). Dit omdat carnaval het feest is dat voor de vastenperiode valt. De voorbereidingen starten elk jaar op 11 november (11 van 11). Het echte carnavalsfeest start officieel op de zevende zondag voor het paasfeest. Feitelijk starten veel mensen al vaak al op de vrijdag ervoor. Het einde van carnaval is op dinsdag om middernacht net voordat aswoensdag begint. Het plannen van een zakelijke afspraak met Brabanders of Limburgers in deze periode is niet handig, omdat ook veel (zo niet alle) bedrijven op minimale bezetting draaien of gewoon dicht zijn. Dit geldt ook over overheidsinstellingen. Hieronder een lijst van plaatsnamen zoals deze in de carnavalstijd gebruikt worden:

 

Den Bosch (’s Hertogenbosch)

Oeteldonk

Maastricht

Mestreech

Eindhoven

Lampengat

Breda

Kielegat

Tilburg

Kruikenstad

Heerlen

Hedsjer

Venlo

Jocus

Veghel

Kuussegat

Venray

Pielhaas

Valkenswaard

Striepersgat

Sittard

Marotte Riek

Best

Klompengat

Bergen op Zoom

Krabbegat

Barle-Nassau

Smokkelgat

Roosendaal

Tullepetaonestad

Kerkrade

Kirchraoj

Prinsenbeek

Boemeldonck

Oldenzaal

Boeskoolstedke

 

 


18-02-2009

Reclame die je een goed gevoel geeft

Vandaag moest ik voor mijn werk in Schiedam zijn en daar heb ik enorm moeten lachen om een tweetal reclames. Recht tegenover de Burger King hing een reclamebord van McDonalds aan een lantarenpaal. Op het reclamebord van McDonalds stond "Wij vergeven u".

Geweldig verzonnen!

Een tweede reclame die een glimlach bij me opwekte was de opdruk aan de zijkant van een vrachtwagen. Op de zijkant stond een foto van twee mooie vrouwen en de tekst: "Without our delivery these models would be naked". Helaas kon ik de naam van het bedrijf niet zo snel lezen, maar het is leuk gevonden.

 

 Zo kan het dus ook.

   


14-02-2009

Emotionele chantage

Op 21 oktober 2008 ontving ik een geboortekaartje van Suzanne. Omdat diverse vrienden van ons een kindje verwachten maak je zo’n kaartje in blijde verwachting open. Een nieuwe baby is immers altijd een persoonlijk geluk dat je met de wereld wil delen. Het was een vreemd kaartje dat ik niet helemaal kon plaatsen. Vervolgens kijk je naar het briefje dat er bij zit. Het blijkt een bedelbrief van de hartstichting te zijn die misbruik maakt van het positieve fenomeen geboortekaartjes. Niet alleen de hartstichting maar ook het betreffende reclame bureau moet zich schamen om op een dergelijke manier zaken te willen doen.

 

Dat bovenstaande stukje weerstand op kan roepen kan ik me voorstellen. Laten we de zaak eens analyseren in pro en contra. Aan de ene kant is het voor de betrokken mensen een zware emotionele klap als je iets dergelijks overkomt. Maar hetzelfde geldt natuurlijk voor een ernstige maag- lever darm aandoening, kanker, of elke andere ernstige aandoening.

Vervolgens kan men betogen dat de maatschappij zo verhard is dat dit soort nare marketing technieken nodig zijn om nog tot mensen door te dringen. Daartegenover staat dat mensen juist verharden door dit soort marketingtechnieken. Laat ik het zo stellen: dat ik me dit voorval na al die tijd nog steeds herinner wil zeggen dat het me geraakt heeft en dat zeker niet op een positieve manier. Een andere nare marketing actie van een ander goed doel die me emotioneel raakte was de enveloppe met kleingeld die ik ooit ontving. Wat doe je: stuur je het terug, doe je het in de collectezak op zondag of stop je het in je portemonnee? Beide marketing acties (geboortekaartje en klein geld) proberen door middel van emotionele chantage de ontvanger geld uit de zak te kloppen voor een goed doel.

Wat voor mij erg verhelderend was, is dat ik lange tijd een huisgenoot had die fondsenwerving als beroep had. De denkwereld van fondsenwervers is ronduit bijzonder te noemen.

Afijn, hoe dan wel? Ik kan me zo voorstellen dat hetzelfde effect te bereiken is door positieve acties die mensen laten lachen of positief verrassen. Een aantal voorbeelden van positieve reclames met toch een duidelijke boodschap: “Even Apeldoorn bellen”; Melkunie koeien; Albert Heijn hamsters etc.

 

Hoe het ook zij, ik hoop in ieder geval geen emotionele chantage boodschappen meer in mijn post te ontvangen van welke organisatie dan ook.

  

 


Oplossing kaartje bij de AH:

- Naaimachine

- Aquarium voor vissen

 Disclaimer

 

Top
www.Leenstra.org