keyvisual



Leenstra.org Home
Blog 2009
Blog 2010
Blog 2011
Blog 2012-2015
Fun
Weer en Verkeer
Links
Over mij & Contact
Familie Login
Sitemap



 

 

 

 

  

 

 

 Een wijs man zei ooit: Stel jezelf tenminste één vraag per dag.

 

Deze wijze raad probeer ik al jaren te volgen en het resultaat is deze website.

 

De blog hieronder gaat over alle zaken die u en mij bezighouden.

 

 

 

 


03-12-2011

Blue Man Group

De Blue Man Group is in de jaren tachtig in Net York ontstaan en bestaat dus al vele jaren. In 1987 begonnen drie straatartiesten, Matt Goldman, Phil Stanton en Chris Wink met de Blue Man Group. Hun optredens hebben sindsdien vele miljoenen mensen vermaakt met hun optredens. Hierbij enkele korte video’s ter illustratie. Kortom als ze in de buurt zijn, is een bezoekje zeker de moeite waard.

De eerste video betreft een optreden van Tiësto met de Blue Man Group in een Dance for Life optreden. Deze video duurt ongeveer vijf minuten.

http://www.youtube-nocookie.com/embed/3BZS3FfHyUQ

Klik op het plaatje of de URL en de video zal starten in een nieuw venster.

 

 

In het tweede optreden gaan de blauwe mannen met drainagepijpen aan de slag. Ook dit geeft weer verrassende effecten. In de video een optreden van 3.38 minuten.  Helaas is deze gebruiker niet langer op You Tube actief en is de video niet langer beschikbaar. http://www.youtube-nocookie.com/embed/LOL8-qIYemg

Meer informatie over deze groep kunt u vinden op http://www.blueman.com


27-11-2011

Zonsondergang voor Google Wave

Wat is Google Wave? Google Wave is een online communicatieplatform “in de cloud” waarbij men, zonder installatie van speciale software, gebruik kan maken van e-mail, instant messaging en documenten kan bewerken. Het idee was dat mensen via Google Wave sneller, beter en gemakkelijker samen zouden kunnen werken aan projecten. Een gebruiker maakt een project aan, een zogenoemde “wave”. Andere gebruikers worden uitgenodigd om bij te dragen aan de betreffende “wave”. De inhoud van de wave wordt met alle gebruikers gedeeld.

Recent ontving ik een mailtje van Google dat het Google Wave experiment nu echt ten einde is. Compliment voor Google dat men huidige gebruikers op een nette wijze informeert van de aankomende wijzigingen. Een jaar geleden stopte de ontwikkeling al en de volgende stap is het gecontroleerd uitzetten van Google Wave.

Vanaf 31-01-2012 zijn alle op dat moment bestaande waves alleen nog te lezen en niet meer te bewerken. Op 30-04-2012 stopt de gehele Google Wave dienstverlening. Alle data die men voor die tijd nog wil redden of bewaren moet u dus voor die datum geëxporteerd hebben via de PDF optie in Google Wave.

Het stoppen van de Google Wave service is begrijpelijk omdat het project nooit echt goed is aangeslagen. Als gebruiker kan ik inderdaad zeggen dat het gebruik niet intuïtief is en de schermen rommelig. Doordat de gebruikers niet op eenvoudige wijze samen kunnen werken is dit project voortijdig gestrand.

Er zijn een aantal open source alternatieven voor Google Wave. Zo verwijst Google naar de volgende alternatieven

Apache Wave: http://incubator.apache.org/wave/ en http://www.waveprotocol.org

Walkaround: http://code.google.com/p/walkaround/

In deze laatste optie kunt u tot 30-04-2012 ook uw oude Google waves importeren. Een leuke website om eens rustig rond te kijken is http://code.google.com/intl/nl/  Op deze website van Google staan diverse interessante projecten.

 


20-11-2011

Wijziging belasting regel Box 3

Het heeft zin om nog dit jaar zoveel mogelijk rekeningen te betalen en dit niet uit te stellen tot 2012. De reden hiervoor zijn de gewijzigde belastingregels voor Box 3 die in 2011 van kracht zijn geworden, maar in de media niet heel veel aandacht hebben gekregen.

 

Tot nu toe was het zo dat er twee ijkpunten waren voor uw vermogen in box 3. De peildata zijn 31 december en 1 januari van elk kalenderjaar. Over de gemiddelde waarde van uw vermogen op deze twee peildata wordt de belasting berekend.

 

Vanaf nu gaat de belastingdienst de bedragen op deze peildata niet meer middelen. Uw vermogen op peildatum 1 januari is leidend voor de inkomstenbelasting. Mocht u een bonus of (ontslag)vergoeding krijgen van u werkgever dan heeft het zeker zin om deze op 2 januari, of iets later, uit te laten betalen.

 

Berekening box 3

Hoe ging die berekening over box 3 ook al weer?

A)       Eerst bepalen we de rendementsgrondslag. Dat is nu simpel: Dat is het bedrag per 1 januari.

B)      Hier trekken we het heffingsvrij vermogen van af. Dit bedrag verschilt per jaar.

          Voor het belastingjaar 2011 is het bedrag: 20.785 Euro. (In 2010 was dit bedrag 20.661 Euro).

C)      Nu hebben we de “grondslag sparen en beleggen”.

D)      De belastingsdienst berekent over dit bedrag een vast rendement van 4%. Dit wordt uw “voordeel uit sparen en beleggen” genoemd. Herinnert u zich de “gouden jaren” van de internet bubbel nog met die mooie hoge rendementen? Destijds was er in de Tweede Kamer een debat of die 4% niet hoger moest zijn. Intussen hebben we een dubbele economische crisisdip en haalt niemand meer 4% rendement op zijn spaargeld. Verbazingwekkend dat we nu niet in de Tweede Kamer een debat zien of die 4% niet naar beneden kan. Maar goed, we schuiven deze gedachte even ter zijde en gaan door met de berekening.

E)      Van uw “voordeel uit sparen en beleggen” halen we uw persoonsgebonden aftrek af.

          De belastingdienst heft over het overgebleven bedrag 30% belasting.

 

Voor verdere details en voorbeeld berekeningen kunt u terecht bij de belastingdienst via onderstaande weblinks.

Bron: http://www.belastingdienst.nl/particulier/veranderingen2011/veranderingen2011-08.html

http://www.belastingdienst.nl/particulier/boxen_tarieven/boxen_tarieven-03.html

Noot: In 2012 werken deze links niet meer. U kunt bij de belastingdienst zoeken naar de meest recente informatie.

 


05-11-2011

Auto deel 11 – Hectometerpaaltje

Wellicht is het u opgevallen dat de nummering van de hectometerpaaltjes langs de snelwegen soms verspringen. Hoe komt dit? Een practical joke van Rijkswaterstaat? Een dronken wegwerker, iemand die letterlijk de weg kwijt is of gewoon een ordinaire bezuiniging door hergebruik van hectometerpaaltjes met nummers die nog wel op voorraad waren?

Niets van dat alles. De oorsprong van deze verspringing in de nummering van hectometerpaaltjes ligt ook hier in de jaren zeventig. In die tijd heeft Rijkswaterstaat deze verspringingen ingevoerd. Voordeel hiervan is dat bij het verleggen van de weg niet de hele weg opnieuw genummerd hoeft te worden. Alleen het deel vanaf de hectometer verspringing wordt dan opnieuw genummerd. Dit hernummeren levert geen problemen op omdat de hectometerpaaltjes alleen bedoeld zijn als locatie aanduiding voor onderhoudsmedewerkers en hulpdiensten.

En als we dan toch bezig zijn met hectometerpaaltjes: Wat betekenen die letters die men soms op hectometerpaaltjes ziet? De tekst “Li” op een hectometerbord staat voor Links en “Re” staat voor rechts.

Zit er nog een logica in de nummering en de toekenning van de additionele letters die men soms op dit soort bordjes ziet? In het document van het Ministerie van Verkeer & Waterstaat, “Nota Plaatsaanduiding in knooppunten en aansluitingen” Januari 1982 DVK nr. 82-05, Juli 1982 2e versie, staan alle antwoorden die we zoeken. Bijna niet te geloven dat iemand 46 pagina’s weet te vullen met alle regels en voorschriften omtrent het nummeren van hectometerpaaltjes. Hieronder een compilatie van enkele herkenbare situaties.

 


29-10-2011

Riddertoernooi Slot Loevestein

Er is een riddertoernooi in Slot Loevestein. Slot Loevestein ligt afgelegen en openbaar vervoer is ook niet echt in de buurt. Vol goede moed vertrekken we naar het kasteel. Bij aankomst worden we tegengehouden door echte schildwachten die ons vragen wat we komen doen. De kinderen mogen daarna met hen op de foto waarbij ze een echt zwaard vasthouden. Vanaf het moment dat we deze schildwachten passeren, doet iedereen zijn uiterste best om de situatie uit de middeleeuwen zo echt mogelijk na te spelen.

 

Zo is er bijvoorbeeld een rondleiding door het kasteel waarbij het voedsel dat men in de middeleeuwen eet ter sprake komt. De jonkvrouw vraagt de kinderen wat zij lekker vinden. Is het antwoord bijvoorbeeld broccoli dan kijkt ze verbaasd en zegt dat kennen we niet en je komt zeker van een ander kasteel.

 

De kinderen kunnen spelletjes uit de middeleeuwen doen, boogschieten, workshop zwaardvechten, kleurplaten maken, in een “harnas” op een ezeltje rijden, kortom te veel om op te noemen. Top show is zonder meer het riddertoernooi. Eerst leggen de ridders te paard proeven van bekwaamheid af, waarna er een echt riddertoernooi wordt gehouden. Spectaculair is het steekspel waarbij de ridders met lansen elkaar bevechten. Bij deze actie breekt menig lans op het schild van de tegenstander.

 

De prijs is 7 euro eenmalig voor alle buitenactiviteiten en de toegang tot het kasteel kost 4 euro voor volwassenen en 2 euro voor kinderen. Al met al een heel schappelijke prijs gezien de dag vermaak die men er voor terug krijgt.

De prijzen verschillen per evenement, dus kijk vooraf op de website voor het actuele aanbod en de prijs.

 

De dag was een groot succes en is een echte aanrader en daarom krijgt Slot Loevestein het eindcijfer 9.

U kunt meer informatie vinden op: http://www.slotloevestein.nl

 


22-10-2011

Kledingmaten en fietsbanden voor kinderen

Elke ouder kent het wel. Uw kind groeit als kool en is al snel toe aan zijn of haar volgende fiets. Wat nu? Een nieuwe fiets is natuurlijk leuk, maar welke bandenmaat moet u nu kiezen? Gelukkig is er een eenvoudige vuistregel.

We kijken eerst even naar de kledingmaat. De kledingmaat van uw kind heeft te maken met de lengte van het kind. Kledingmaat 134 is dus voor kinderen van ca 134 centimeter groot.

 

In de tabel hieronder kunt u zien dat er een vast verhouding is tussen kledingmaten en de maat van de fietsband van de kinderfiets. Een kind met kledingmaat 134 kan dus het beste een fiets kiezen met bandenmaat 24 inch.

 

Kledingmaat 104 tot 110 => kinderfiets bandenmaat 16 inch

Kledingmaat 110 tot 116 => kinderfiets bandenmaat 18 inch

Kledingmaat 116 tot 128 => kinderfiets bandenmaat 20 inch

Kledingmaat 122 tot 128 => kinderfiets bandenmaat 22 inch

Kledingmaat 128 tot 140 => kinderfiets bandenmaat 24 inch

Kledingmaat 140 tot 152 => kinderfiets bandenmaat 26 inch

 

 


08-10-2011

Auto deel 10 – Alles over letters en cijfers in de snelweg benaming

De naamgeving van onze huidige snelwegen heeft zijn definitieve vorm gekregen in de jaren 70. Rijkswaterstaat heeft de uiteindelijke naamgeving van ons wegennet bepaald. Hoe zit deze naamgeving nu precies in elkaar? We beginnen met de letters in de wegbenamingen en gaan vervolgens met de cijfers aan de slag. Tenslotte komen ook de Europese wegbenamingen aan bod.

Wat betekenen de letters en cijfers in de wegbenaming?

Iedereen kent de snelwegnamen A2, A4, A12 en ook bepaalde N wegen zoals de N11 zijn algemeen bekend. Al was het maar vanwege de filemeldingen op deze wegen. De E wegen, zoals de E30, worden minder vaak genoemd maar die kent men weer van de vakantiereizen met de auto. Kom op, vertel, wat is de logica in de wegnummering en waar staan de letters voor?

In de jaren zeventig nummerde Rijkswaterstaat alle Autosnelwegen met een A nummer. Alle Niet-auto snelwegen kregen een N nummer. De A staat voor “Autosnelweg” en de N voor “Niet autosnelweg”. En ja, zo simpel is het.

In 1927 is het eerste Rijkswegenplan opgesteld waarin ook onze huidige wegnummers hun oorsprong vinden. Het Rijkswegenplan is bijgewerkt in 1932, 1938, 1948, 1958, 1968 en in 1984. In het plan is men begonnen met de A10 ringweg Amsterdam. Alle wegen die op deze ringweg uitkomen hebben de nummers A1 tot en met A9 gekregen. In het oorspronkelijke plan staan ook wegen die nooit gebouwd zijn. Zo zult u de A3 niet in Nederland aantreffen. De A3 zou van Amsterdam door het groene hart naar Rotterdam lopen, maar is nooit gerealiseerd. Volgens de cijfers van het CBS beheert Rijkswaterstaat in 2008 ruim 5.000 kilometer rijksweg.

De cijfers in de wegbenaming van de Nederlandse A en N wegen zijn zeker niet willekeurig.

- De cijfers 1 tot en met 99 vormen het hoofdwegennet.

De cijfers 100 tot en met 174 zijn gereserveerd voor toekomstige ontwikkelingen.

De cijferreeks 175 tot en met 400 vormen belangrijke provinciale- en snelwegen.

Binnen deze reeks is daarin het volgende onderscheid te maken.

o         175 t/m 250 is voor Utrecht, Noord- en Zuid Holland.

o         251 t/m 300 is voor Limburg, Noord-Brabant en Zeeland.

o         301 t/m 350 is voor Gelderland, Overijssel en Flevoland.

o         351 t/m 400 is voor Groningen, Friesland en Drenthe.

De cijfers 401 tot en met 999 vormen de laatste groep en worden gebruikt voor lokale provinciale wegen.

 

Sinds de Wet Herverdeling Wegenbeheer in 1993 beheert Rijkswaterstaat het gehele Nederlandse hoofdwegennet. De andere wegen worden beheerd door provincies of gemeentes. Dit had mede tot gevolg dat er in 1993 een grote uitruil heeft plaatsgevonden van wegen tussen het Rijk, provincies en gemeenten.

Nummering Europese wegennet

Sinds 1974 worden de grensoverschrijdende wegen in Europa aangegeven met E nummers. Dit is ook vastgelegd in het Verdrag van Genève 1975. De Europese hoofdwegen worden weergegeven met een groene kleur en bestaan uit twee of drie cijfers. Daarbij lopen de even E nummers van oost naar west en de oneven E nummers van noord naar zuid. De wegen die diagonaal lopen hebben een driecijferig E nummer gekregen.

 

De landen die het verdrag hebben getekend bepalen zelf op welke wijze men de afspraken uitvoert. Nederland, Duitsland en Frankrijk voeren de E nummers naast hun nationale wegaanduidingen. Denemarken heeft besloten dat de E wegnummering gewoon deel uitmaakt van de nationale wegnummering.

Voor meer informatie kunt u terecht op:

http://www.autosnelwegen.net/overzichtalle.html

http://wegnummers.autosnelwegen.nl/wegen/index.html

 

 Rijkswegenplan Nederland 1927


01-10-2011

Blackberry

Elke dag hoort u allerlei technische termen over diverse elektronica. Wat betekenen al die termen toch? Hierbij een filmpje dat u een heldere uitleg geeft. De volgende termen komen aan bod: Blackberry, juice, frozen, Orange, black spot, desktop, mouse, trash, Windows, Apple, dongle, booten, Xbox 360.

 

Meer informatie: http://www.bbc.co.uk/programmes/b00wyj62

Op you tube: http://www.youtube-nocookie.com/embed/kag39jki0li

Het BBC filmpje komt uit “The One Ronnie” en is geschreven door Dawson Bros. De acteurs zijn Ronnie Corbett en Harry Enfield. 


24-09-2011

Auto deel 9 – Trajectcontrole

Er zijn elf trajectcontroles in Nederland. Er zijn een hoop fabels in omloop over trajectcontroles. In dit artikel geven we de feiten. We kijken waar de trajectcontroles staan, hoe deze werken en of er een relatie is met de snelheid op de matrixborden.

 

De trajectcontroles staan op de volgende plaatsen.

- A4 tussen Hoofddorp en Nieuw Vennep - maximum snelheid: 120 km/u;

- A10 tussen Nieuwe Meer en Coentunnel *  - maximum snelheid: 80 km/u;

- A12 parallelrijbanen, tussen Oudenrijn en Lunetten * - maximum snelheid: 80 km/u;

- A12 hoofdrijbaan, tussen Lunetten en De Meern * - maximum snelheid: 100 km/u;

- A12 tussen De Meern en Woerden - maximum snelheid: 120 km/u;

- A12 Utrechtsebaan, tussen Prins Clausplein en Den Haag * - maximum snelheid variabel! Meestal: 80 km/u;

- A12 Arnhem/Velp, tussen knooppunt Velperbroek en knooppunt Waterberg * - maximum snelheid: 100 km/u;

- A13 Overschie, tussen Berkel en Rodenrijs en Kleinpolderplein * - maximum snelheid: 80 km/u;

- A20 tussen Kleinpolderplein en Terbregseplein * - maximum snelheid: 80 km/u;

- Westerscheldetunnel * - maximum snelheid: 100 km/u.

- Zeelandbrug * – maximumsnelheid 80 km/u.

 

De trajectcontroles die met een ster * gemerkt zijn staan in beide rijrichtingen.

 

Hoe werkt een trajectcontrole?

De werking van trajectcontroles is eigenlijk heel simpel. Een camera maakt een foto van het kenteken aan het begin en aan het einde van een traject. De lengte van het traject is precies bekend. Men kan dus eenvoudig de gemiddelde snelheid uitrekenen.

Net als bij andere flitsers worden ook bij trajectcontroles veiligheidsmarges gehanteerd. Als de maximum snelheid 80 of 100 kilometer per uur is, gaat er een correctie af van 3 km/u. Bij een maximum snelheid van 120 kilometer per uur is de marge drie procent van de gemeten snelheid.

 

Trajectcontroles en matrixborden

Er is één trajectcontrole die u extra in de gaten moet houden. De trajectcontrole op de A12 bij Den Haag kent een variabele maximum snelheid! Deze trajectcontrole houdt rekening met de getoonde maximum snelheid die op de matrixborden staat. Alle andere trajectcontroles in Nederland zijn ingesteld op een vaste maximum snelheid. Deze staan dus los van de snelheid die op de matrixborden staat.

 

Sommige trajectcontroles bestaan uit verschillende secties. U kunt deze secties herkennen doordat er meerdere camera’s staan opgesteld op de wegportalen boven het traject. U kunt ook een bekeuring krijgen als u in slechts één sectie te hard rijdt. Een sectie bestaat uit een traject van minimaal 900 meter.

 

De trajectcontroles die meerdere secties kennen staan op de A10 tussen Nieuwe Meer en Coentunnel, A12 parallelrijbanen, tussen Oudenrijn en Lunetten; A12 Utrechtsebaan, tussen Prins Clausplein en Den Haag; A20 tussen Kleinpolderplein en Terbregseplein.

 

Hieronder een foto van een trajectcontrole.

Om het motto van deze website nog maar eens aan te halen: Weet u hoe ik deze foto heb weten te maken?

 

 

Meer informatie omtrent trajectcontroles kunt u vinden op http://www.om.nl/onderwerpen/verkeer/


17-09-2011

Auto deel 8 - Weegpunt

Op meerdere snelwegen komt u borden “weegpunt” tegen. Zijn dit punten waar mensen met overgewicht extra moeten betalen voor het gebruik van de snelweg? Zijn dit steunpunten voor Weightwatchers? Zijn dit moderne vervangers van de aloude heksenwaag om moderne heksen op te sporen?

 

Heksen en mensen met overgewicht kunnen met een gerust hart over de Nederlandse snelwegen rijden. Deze weegpunten van Rijkswaterstaat registreren het gewicht van het voorbijkomende verkeer. Hiervoor wordt sinds 2001 het “Weigh in motion” principe gebruikt. Hierbij wordt gebruik gemaakt van camera’s boven de weg in combinatie met “as last meetsystemen”.

De overheid, KLPD en Inspectie Verkeer & Waterstaat proberen op deze wijze te zwaar beladen vrachtwagens op te sporen. Rijkswaterstaat schat dat circa 15% van de vrachtwagens te zwaar beladen is. Hierbij kan het gaan om een overschrijding van de maximaal toegestane asdruk of een overschrijving van het maximum gewicht van de vrachtwagen.

 

Hoe werkt het?

In het wegdek liggen piëzo elektrische kwarts sensoren. Zodra er een vrachtwagen passeert druk het wiel op de sensor. Deze sensor genereert vervolgens een elektrisch signaal. Deze signalen worden verwerkt en resulteren in een wieldrukwaarde.

Naast deze sensoren zitten er detectielussen in het wegdek. Deze detecteren snelheid, lengte van het voertuig en het type voertuig. Op basis van de gemeten assen, asafstanden kan er een onderscheid gemaakt worden tussen een vrachtwagen en bijvoorbeeld een vrachtwagen met oplegger.

 

Waar liggen deze weegpunten?

De acht weegpunten van Rijkswaterstaat liggen op de volgende snelwegen:

A 4 in beide richtingen ter hoogte van Hoofddorp (hmp 13,7 Li en hmp 12,5 Re)
A 12 in beide richtingen ter hoogte van Woerden (hmp 41,8 Li en hmp 42,7 Re)
A 15 in beide richtingen ter hoogte van Gorinchem
A 16 in beide richtingen ter hoogte van Dordrecht

 

Op onderstaande foto ziet u het weegpunt op de A12 ter hoogte van hmp 41,8 Li.

 

Eerdere artikelen omtrent “auto onderwerpen” zijn gepubliceerd op:

15-02-2009 Auto deel 1 - Autobanden,

16-02-2009 Auto deel 2 - Regenboogroute, (A12),

17-02-2009 Auto deel 3 - Oriëntatieverlichting,

18-02-2009 Auto deel 4 - Boommarter brug, (A12).

30-07-2011 Auto deel 5 - Uitwijkroute met U bord

03-09-2011 Auto deel 6 - Kras op auto – Waarborgfonds

10-09-2011 Auto deel 7 - Voertuig detectie – Falcon

17-09-2011 Auto deel 8 - Weegpunt 


10-09-2011

Auto deel 7 – Voertuig detectie - Falcon

Wie elke dag op de weg zit, heeft ze vast wel eens zien zitten. Wat zijn toch die sensoren die onder de zwarte matrix borden hangen? De betreffende sensor is een “Falcon”. Met deze Falcon registreert Rijkswaterstaat de verkeersintensiteit en de gemiddelde snelheid van het passerende verkeer. Soms wordt dit gedaan in combinatie met detectielussen in het wegdek. In dat geval wordt bij file direct het betreffende matrixbord geactiveerd en wordt er een aangepaste maximum snelheid getoond.

 

De Falcon is een product van fabrikant Brimos. http://www.brimos.nl/detectoren.html

Volgens de leverancier is de Falcon spatwaterdicht en volledig weersonafhankelijk. De detectoren werken via infrarood- of microgolftechnologie. De Falcon III werkt met microgolftechnologie en kan ook voertuigen classificeren op grootte. De maximale afwijking bedraagt volgens de fabrikant 3%.

 


03-09-2011

Auto deel 6 - Kras op auto - Waarborgfonds

Sinds enige tijd werk ik weer in Den Haag. Leuke stad, leuk werk dus niets mis mee. Het enige minpuntje is het gedrag van collega automobilisten als ze tegen een auto aanrijden. U kent het wel: U parkeert uw auto en aan het einde van de werkdag constateert u een mooie kras aan de zijkant.

 

Recent gebeurde mij dat ook. Gelukkig zat er netjes een briefje onder de ruitenwisser. Op het briefje stond: “Een aantal mensen staan te kijken en daarom dit briefje, natuurlijk niet mijn naam. Sorry”. Heel sympathiek en nogmaals dank daarvoor. Bedankt.

 

Twee weken later zie ik rode strepen aan de zijkant van de auto. Had er weer iemand tegen mijn auto gezeten! Dit maal was er geen briefje achtergelaten. Aan de steeds dieper wordende rode strepen aan de zijkant van de auto probeerde de automobilist, type “blind paard”, blijkbaar zijn of haar auto in te parkeren en stond mijn auto in de weg.

 

Verzekeraars worden jaarlijks vele tienduizenden keren met dit soort schades geconfronteerd. Wat kunt u in dit soort gevallen doen? Als u niet “all risks” verzekerd bent kunt u een beroep doen op het Waarborgfonds Motorverkeer. http://www.wbf.nl Of heel specifiek http://www.wbf.nl/wbf/home/pages/default.aspx

 

Uw claim bij het Waarborgfonds moet aan de volgende voorwaarden voldoen:

1) U moet uw claim indienen onder vermelding van uw kenteken en Burger Service Nummer. Dit BSN nummer, is hetzelfde nummer als uw Sofinummer, kunt u vinden op uw rijbewijs, ID kaart of paspoort.

2) Uw auto moet geparkeerd zijn in Nederland.

3) U moet binnen 14 dagen na constatering van de schade aangifte doen bij de politie. De wettelijke termijn voor het indienen van uw claim bij het Waarborgfonds betreft drie jaar na de schadedatum. Hierna is uw claim verjaard en zal deze niet meer in behandeling worden genomen.

4) De schade moet veroorzaakt zijn door een motorvoertuig. U kunt dus ook schade aan fiets, huis, tuin of letselschade claimen mits veroorzaakt door een motorvoertuig.

5) U moet minimaal twee getuigen hebben. Deze getuigen moeten bevestigen dat ze hebben gezien dat u uw auto schadevrij heeft neergezet en dat u later bij uw auto terug bent gekomen en er toen schade aan uw auto geconstateerd is.

6) U moet aantonen dat u moeite hebt gedaan om de dader te achterhalen. Dit kan bijvoorbeeld door het opvragen van camerabeelden. Over het algemeen is uw aangifte bij de politie voldoende.

 

Er is geen eigen risico als uw schade is ontstaan door een gestolen motorvoertuig of een onverzekerd motorvoertuig. Ook bij letselschade is er geen sprake van een eigen risico. Als uw schade is veroorzaakt door een motorvoertuig van een “gemoedsbezwaarde” heeft u ook geen eigen risico. In alle andere gevallen is er wel sprake van een eigen risico van 250 Euro.

 

Parkeren in Den Haag: Sorry voor de kras aan de zijkant van uw auto. 


27-08-2011

Transport deel 4 - Helikopter

Een ritje in een helikopter is een bijzonder leuke ervaring. Op 25-08-2011 heb ik het zelf eens mogen ervaren en kan u verzekeren het is echt leuk!. De helikopter op de foto hieronder kan vijf personen, inclusief de piloot, vervoeren.

Zoals u inmiddels gewend bent, tevens een paar aardige helikopterfeiten: Veel mensen denken dat een helikopter als een baksteen naar beneden valt als de motor er mee stopt. Niets is minder waar. Als de motor er mee stopt blijven de rotorbladen draaien en heeft de piloot ruimschoots de tijd om de helikopter netjes aan de grond te zetten.

 

Een aardige discussie op feestjes is de vraag of een helikopter een looping kan maken of niet. Vele theorieën passeren dan de revue. Dit was de ultieme kans om de waarheid hieromtrent uit te vinden. Het antwoord blijkt af te hangen van het type helikopter. Volgens de helikopterpiloten op deze basis konden geen van hun huidige helikopters een looping maken. Omdat de rotorbladen veerkrachtig zijn en doorbuigen zou de staart van de helikopter er bij een looping afgeslagen worden. Oudere type helikopters, zoals de politie die gebruikt(e), kunnen dit wel. De reden is dat de rotorbladen van deze helikopters “stijf” zijn, niet doorbuigen en ook niet gekanteld kunnen worden. Nadeel van deze oudere helikopters is dat ze vrij oncomfortabel zijn. Men voelt elke beweging in de lucht. Dat is dan ook de reden dat men over is gestapt op een ander type. Bovendien zijn de moderne helikopters vrij stil in vergelijking tot hun gedateerde voorgangers.

 

In Nederland zijn vier trauma helikopters actief. Deze zijn gestationeerd bij de academische ziekenhuizen van Amsterdam, Rotterdam, Nijmegen en Groningen. De helikopters hebben een range van 50 tot 70 kilometer vanaf hun basis. Elk punt binnen de 50 kilometer zone is in 15 minuten bereikbaar. Dit is ook de maximaal toegestane reistijd van een ambulance. Een trauma arts die een slachtoffer in de 70 kilometer zone wil bezoeken doet hier 20 minuten over.

Helikoptervluchten vanaf Lelystad: http://www.heliholland.nl

Bereik trauma helikopter: http://www.rivm.nl/vtv/object_map/o634n21155.html

 

Eerdere artikelen omtrent “Transport onderwerpen” zijn gepubliceerd op:

26-03-2011 Transport 1 - Vliegtuigen volgen - Flight radar 24

16-07-2011 Transport 2 - Treinen volgen in Nederland

24-07-2011 Transport 3 - Schepen volgen

27-08-2011 Transport 4 - Helikopter


20-08-2011

QR code - Munt

We hebben het al eerder gehad over de QR code. Zie Blog 2010 op datum 03-08-2010. Intussen is er ook een QR munt in de handel gebracht er ere van het 100 jarig bestaan van de Nederlandse Munt. Nederland had een primeur met de eerste Augmented Reality postzegel (zie blog 28-03-2011) en heeft nu ook de primeur met de eerste QR munt ter wereld.

Aardig om te weten is dat er een verborgen code op de munt staat. Deze code is te vinden onder het portret van onze Koningin Beatrix. Als u de munt wat in het licht draait is deze code goed te lezen. Er staat UKNMDR. Deze letters staan voor Utrecht Koninklijke Nederlandse Munt Dutch Royal. In deze tekst staat het woord “Munt” voor het instituut van “De Nederlandse Munt” en slaat de tekst niet op het muntje zelf.

De verborgen code op de munt kunt u ook zien via dit filmpje.

http://www.youtube-nocookie.com/embed/g_zhX3b9qMI

 

 

Voor verdere details kunt u het beste kijken op http://www.q5g.nl

Dat is trouwens ook de URL waar u uitkomst als u de QR code scant.

 

 


14-08-2011

Zakelijk deel 2 – Werknemers behouden

Op dit ogenblik is het crisistijd. Beurzen kelderen, aandelen worden verkocht en mensen vluchten in zekerheden zoals goud. Ook werknemers zijn minder aan het jobhoppen en kiezen massaal voor baanzekerheid. Voor werkgevers lijkt dit prettig omdat men nu kan bezuinigen op recruitment en de werknemers toch wel blijven. Dit is echter een kortzichtige insteek. Nu is juist de tijd om te investeren in werknemers. Teams met een “wij” gevoel zetten juist in tijden van nood samen de schouders eronder. Dit betaalt zich op de lange termijn dubbel en dwars terug. Hoe kunt u het teamgevoel bij uw werknemers vergroten?

 

1) Vier succes. Vier elke (grote) order die u binnenhaalt samen met uw personeel.

2) Betrek uw personeel bij uw klant. Als de projectsecretaresse weet voor welke klant ze werkt zal de communicatie beter verlopen. Het slechtste wat u kunt doen is een “shared service center” (SSC) oprichten. Dit lijkt kosten efficiënt, maar zal door zijn opzet een anonieme barrière gaan vormen tussen uw medewerkers en de klant. De klanttevredenheid over de afgehandelde calls en de wijze waarop de communicatie verloopt zal zeker dalen.

3) Beloon overwerk. Werken bepaalde werknemers veel over om het project voor de klant in goede banen te leiden? Goed te horen dat uw medewerkers hart voor de zaak hebben! Bedenk echter dat dit ook iets van hun thuisfront vraagt. Geef die werknemers en hun gezin eens een bioscoopbon, een hotelovernachting of een weekeindje weg in een vakantiepark.

4) Wees oprecht en betrokken. Wees als manager betrokken bij uw personeel en spreek alleen gemeende waarderingen uit. Iedereen heeft wel iets positiefs. Mocht u niets weten, spreek dan geen ongemeende complimenten uit. Dit voelen mensen en heeft een averechts effect. Ook het uitreiken van kerstcadeaus moet u persoonlijk doen.

5) Trouwerij, geboorte, ziekte en overlijden. Wees als manager aanwezig bij trouwerijen en geef een attentie als een medewerker net een kindje heeft gekregen. Toon oprechte interesse in uw personeel.

6) Evenement. Mocht uw bedrijf tijdelijk wat minder bij kas zijn, dan kunt u uw medewerkers ook betrekken door samen met hen te sparen voor een jaarlijks evenement, bedrijfsuitje of feest. Bij elke behaalde target of KPI, Key Performance Indicator, wordt er dan een bepaald bedrag gestort in de evenementenpot. Alle medewerkers kunnen zien hoeveel er in de pot zit en of het doel gehaald wordt.

7) Vrijwilligerswerk. Wilt u het “samen” gevoel binnen uw bedrijf versterken en tegelijkertijd iets terug doen voor de maatschappij? Denk dan eens aan vrijwilligerswerk. Geef uw werknemers een dag per jaar waarin u samen met hen als vrijwilliger aan de slag gaat voor een goed doel. De mogelijkheden om aan de slag te gaan zijn legio. Denk bijvoorbeeld aan: monumentenzorg, Staatsbosbeheer helpen, bejaardenhulp, basisscholen opknappen, sportverenigingen helpen, afval opruimen in het dorp, bos of strand.

8) Sport. Een andere mogelijkheid om de teambinding te vergroten is samen sporten. Loop samen de Nijmeegse vierdaagse, doe mee met de Roparun, fiets de Alpe d'Huzes. Er zijn vele sportevenementen waar u samen met uw personeel aan mee kan doen. Sponsor sport of andere activiteiten van uw medewerkers. U kunt dat bijvoorbeeld doen door het verstrekken van kleding met het logo van uw bedrijf.

9) Gadgets. Het verstrekken van gadgets, met bedrijfslogo, kan een positief effect hebben. Denk hierbij aan USB sticks, petjes, paraplu’s, tassen etc. De mogelijkheden zijn echt ongekend. Zoek maar eens op Google het woord promotieartikelen.

10) Personeelsvereniging. Een personeelsvereniging regelt veel activiteiten voor uw personeel. U kunt hen extra ondersteunen door bepaalde korting deals te sluiten met lokale bedrijven. Denk hierbij aan korting bij restaurants, korting op sportabonnementen of computerhardware. Een andere mogelijkheid is het verruimen van uw softwarelicenties zodat uw medewerkers deze software ook thuis kunnen gebruiken.

 

Bovenstaande punten lijken voor de hand te liggen, maar worden vaak vergeten in tijden van crisis. Uitgaande van een positieve basishouding bij medewerkers, is het duidelijk dat het echt niet alleen zit in een goed salaris, maar dat mensen gedemotiveerd raken door gebrek aan aandacht en attentie. Het toppunt hiervan zag ik laatst bij bedrijf A. Er kwam een ontslagronde aan en iedereen hield zijn adem in. 50 man werden ontslagen. Twee mensen hadden verwacht dat ze ontslagen zouden worden, maar zaten niet in deze ontslagronde. Zij namen terplekke zelf ontslag.

 


06-08-20111

Zakelijk deel 1 - Titulatuur

In de artikelen serie “zakelijk” zal ik diverse zaken aanstippen die voor personeel in de zakelijke markt interessant zijn. We beginnen met de veelgebruikte titulatuur in de ons omliggende landen. Handig om te weten hoe men zich moet presenteren in andere landen. Tevens kunt u met onderstaande tabellen het kennis- en opleidingsniveau van uw gesprekspartner inschatten.

 

Nederland

AA

Accountant Administratieconsulent

BSc

Bachelor of Science (HBO)

Drs.

Doctorandus (Universitair opgeleid)

Dr.

Doctor (Gepromoveerd)

Ing

Ingenieur (HBO opgeleid)

Ir

Ingenieur (Universitair opgeleid )

MBA

Master of Business Administration (Post doctorale opleiding)

Mr.

Meester (Rechten Universitair opgeleid )

MSc

Master of Science (Universitair opgeleid. Zelfde waarde als drs.)

RA

Register Accountant

*

De Engelstalige titulatuur wordt achter de naam geschreven. Deze wordt vaak voluit weergegeven. Nederlandstalige titulatuur wordt voor de naam geplaatst.

Voorbeeld: drs. Piet Puk MBA

Gebruikelijk is dat als men een Nederlandstalige titel heeft zoals drs., men deze ook weer mag geven als MSc. Beide titels tegelijk gebruiken kan weer niet.

 

Duitsland

Dipl.-Chem

Diplom Chemiker (Scheikundig ingenieur)

Dipl.-Ing

Diplom Ingenieur (ir.)

Dipl.-Kfm

Diplom Kaufmann (drs. handelswetenschappen)

Dipl.-Ldw

Diplom Landwirt (landbouwkundig ingenieur)

Dipl.-Volksw

Dipl.-Vw

Diplom Volkswirt (drs. Economie)

Dr.

Doktor (dr.)

Dr.Ing

Doktor der Ingenieurwissenschaften

MA

Magister (drs.)

 

Groot Brittannië

BA

Bachelor of Arts

BE

Bachelor of Economics

BSc

Bachelor of Science

CS

Civil Servant (ambtenaar)

MA

Master of Arts (drs.)

MD

Managing Director

MSc

Master of Science (drs.)

PhD

Doctor of Philosophy (dr.)

*

Bachelor is HBO en Master is universitair opgeleid.

 

Frankrijk

P-DG

Président Directeur Général (Algemeen directeur)

Dr.

Docteur (arts)

Maître

Meester (mr.) vaak worden notarissen hiermee aangeduid.

*

In Frankrijk schrijft men de titulatuur voluit. Voorbeeld: licencié en économie

 

België

A1

Hoger onderwijs – niet universitair

BIB

Boekhouder

IDAC

Accountant

Ing

Industrieel ingenieur

Ir

Burgerlijk ingenieur

Mtr

Maitre

Lic

Licenciaat (universitair opgeleid)

 


02-08-2011

Privacy bestaat niet meer deel1 - LinkedIn

In de artikelenserie omtrent privacy zal ik aantonen dat het oude begrip privacy niet meer bestaat in onze tijd. Aan alle kanten wordt er aan de persoonlijke levenssfeer geknabbeld. Daarnaast geven mensen gemakkelijker dan vroeger informatie over hun privéleven aan derden. Het wordt tijd om het begrip opnieuw te definiëren.

 

Voordat we dat doen, gaan we eerst kijken naar de huidige situatie. Wie zitten er in uw persoonlijke levenssfeer en wat zijn de bedreigingen precies? Is het allemaal wel zo erg als soms wordt voorgespiegeld of hebben de mensen die zeggen “Ik heb niets te verbergen, dus mij maakt het niet uit” gelijk?

 

In dit eerste artikel kijken we naar het respectabele LinkedIn. LinkedIn is een “social media” platform waarop mensen contact met elkaar houden. De doelgroep van LinkedIn is de zakelijke markt. Dat wil zeggen dat de deelnemers aan dit platform over het algemeen serieus zijn en geen rare foto’s of gênante zaken in hun profiel publiceren. Omdat het hoofdzakelijk om zakelijke relaties gaat, gaan de deelnemers zorgvuldig om met hun gegevens en hun online reputatie.

 

We kijken naar drie zaken bij LinkedIn

A)      Social Advertising

B)      Enhanced Advertising

C)      Security issues

 

A)      LinkedIn wijzigt Social Advertising voorwaarden.

Sinds juni 2011 heeft LinkedIn de “default settings” van alle gebruikers gewijzigd. LinkedIn plaatst profiel content van LinkedIn deelnemers ongevraagd bij advertenties van derde partijen. LinkedIn heeft de gebruikers niet vooraf geïnformeerd of om toestemming gevraagd. Op 23 juni 2011 heeft LinkedIn het wel op een interne LinkedIn blog aangekondigd http://blog.linkedin.com/2011/06/23/social-ads/

 

Nieuwe voorwaarden omtrent “Social advertising”

De nieuwe voorwaarden zijn: “LinkedIn may sometimes pair an advertiser's message with social content from LinkedIn's network in order to make the ad more relevant. When LinkedIn members recommend people and services, follow companies, or take other actions, their name/photo may show up in related ads shown to you. Conversely, when you take these actions on LinkedIn, your name/photo may show up in related ads shown to LinkedIn members. By providing social context, we make it easy for our members to learn about products and services that the LinkedIn network is interacting with. <Yes> LinkedIn may use my name, photo in social advertising.”

De voorwaarden zijn zodanig vaag “follow companies” en ruim “or take other actions” dat uw gegevens eigenlijk altijd wel gebruikt kunnen worden bij advertenties van derden. Daar komt bij dat de aangepaste “default setting” is dat u altijd toestemming geeft om uw naam en foto te gebruiken in social advertising. Een opt-out systeem dus omdat u zelf deze mogelijkheid moet uitvinken als u dit niet wenst.

 

Hoe wijzigt u deze settings?

U kunt de instellingen op de volgende manier aanpassen. Log in op uw LinkedIn account.

1)       Klik op settings. Dit treft u rechts bovenin het scherm aan onder uw naam.

2)       Klik op “account”. Dit treft u links onderin uw scherm aan.

3)       Klik op “Manage social advertising”

4)       In het pop up scherm dat u nu ziet zet u het vinkje uit bij de optie “LinkedIn may use my name, photo in social advertising.” En klik vervolgens op de save button.

Des te bekender u bent, des te vervelender deze nieuwe optie van LinkedIn is. Stel dat u een autoriteit bent op gebied X en uw naam en foto prijken naast product Y, dan lijkt het alsof u dit product steunt terwijl u het er niet mee eens hoeft te zijn. De stelling “Ik heb niets te verbergen, dus het maakt mij niet uit”, lijkt in dit geval toch vervelend voor u uit te pakken.

 

B)      Enhanced Advertising

Minder bedreigend is de optie, die ook standaard aan staat, Enhanced Advertising. Hierbij worden, sinds 2008, specifiek op uw LinkedIn profiel gerichte advertenties aan u aangeboden. LinkedIn gebruikt hiervoor het “LinkedIn Audience Network” van Collective Media. http://press.linkedin.com/102/linkedin-launches-linkedin-audience-network.

Noot: In 2012 werkt deze URL niet meer. De letterlijke tekst van de Enhanced Advertising voorwaarden: “LinkedIn works with partner websites to show enhanced advertisements to LinkedIn members on their sites. This collection of partner sites is called the LinkedIn Audience Network. Advertisements shown to you on the LinkedIn Audience Network are selected based on non-personally identifiable information from your LinkedIn profile.

Advertisers are only allowed to target segments of LinkedIn members, based on categories such as Industry, Job Function, and Seniority. For example, advertisers may choose to target advertisements to LinkedIn members who work in the Textiles industry. If you work in the Textiles industry and visit a site on the LinkedIn Audience Network, you may be shown that advertisement instead of other advertisements that may be un-targeted and less relevant to you.

LinkedIn will not share personally identifiable information to bring you these services. <Yes> The LinkedIn Audience Network may show me enhanced advertising.” Aan u de keuze of u dit uitvinkt of zo laat staan.

 

C)      Security issues

Tenslotte bespreken we de beveiliging van LinkedIn. In mei 2011 publiceert onderzoeker Rishi Narang dat de cookies van LinkedIn een jaar lang niet verlopen en onversleuteld over het internet gaan. Deze informatie kan door programma’s zoals Firesheep worden opgevangen. Deze sessie cookies hebben geen “secure flag” en kunnen vervolgens als platte tekst uitgelezen worden. Het inloggen zelf is wel beveiligd, maar door deze twee missers lopen gebruikers toch het risico dat hun LinkedIn account overgenomen kan worden door onbevoegde derden.

 

Als iemand uw Linkedin account met zo’n cookie hackt, kan deze aanvaller dus blijvend bij uw gegevens. Het eenmalig wijzigen van uw wachtwoord is niet afdoende, omdat de aanvaller steeds opnieuw kan inloggen met zijn niet verlopende cookie van uw eerdere geauthenticeerde sessie. U moet minimaal het wachtwoord wijzigen, uitloggen en direct weer inloggen met dit nieuwe wachtwoord. Hierdoor wordt er een nieuw cookie gegenereerd.

 

LinkedIn heeft in reactie hierop eind mei de levensduur van de cookies verkort naar drie maanden. Dit heeft het bedrijf aangegeven op de website van The Register. http://www.theregister.co.uk/2011/05/24/linkedin_cookie_vuln/ Verder ondersteund LinkedIn wel SSL (Secure Socket Layer) maar dat moet de gebruiker zelf via opt-in aangeven. Het gat in de beveiliging doordat LinkedIn niet op haar hele site gebruik maakt van SSL wordt binnenkort gedicht. De gebruikerervaring van LinkedIn staat voorop en mag volgens LinkedIn niet lijden onder beveiligingsmaatregelen.

 

Advies: Let op vanaf welke computer u uw LinkedIn profiel bijwerkt, gebruik SSL en schoon uw cookies regelmatig op. Hiervoor kunt u bijvoorbeeld het gratis programma CCleaner gebruiken. Zie Blog 2011 d.d.20-02-2011.


30-07-2011

Auto 5 – Uitwijkroute met U bord

Dit maal kijken we naar de “U borden”. Dit zijn waarschijnlijk borden die u nooit opgevallen zijn, maar deze blauwe borden staan door het hele land. De overheid heeft vooruit gedacht en voor bepaalde (snel)wegen vaste omleidingroutes gemaakt via regionale wegen. De U borden geven de uitwijkroutes weer zodat u bij calamiteiten snel de juiste omleidingroute kan nemen. Dit voorkomt veel narigheid want het plaatsen van wegwijzers per calamiteit kost veel teveel tijd.

 

In totaal zijn er 150 uitwijkroutes in Nederland. U kunt deze routes bekijken op de website http://www.omleidingsroutes.nl U dient wel, met toestemming Rijkswaterstaat, een account aan te maken op deze site om inzicht te krijgen in de uitwijkroutes.

 

De U routes zijn niet sneller dan de snelweg en u kunt de U routes dus het beste gebruiken als de snelweg is geblokkeerd of tijdelijk is afgesloten. Meer informatie over wegwerkzaamheden en afsluitingen kan u vinden op http://www.vananaarbeter.nl

 

Eerdere artikelen omtrent “auto onderwerpen” zijn gepubliceerd op:

15-02-2009 Auto deel 1 – Autobanden,

16-02-2009 Auto deel 2 – Regenboogroute, (A12),

17-02-2009 Auto deel 3 – Oriëntatieverlichting,

18-02-2009 Auto deel 4 – Boommarter brug, (A12).


24-07-2011

Transport 3 – Schepen volgen

Dit maal kijken we naar de bewegingen in de scheepvaart. Op 26-03 hebben we de luchtvaart bekeken en op 16-07 zagen we hoe de treinen in Nederland zich over het spoor rijden.

 

De website http://marinetraffic.com/ais/nl/default.aspx is zeker de moeite waard.

Per gebied in de wereld zijn de scheepvaartbewegingen duidelijk te volgen.

 

Er wordt duidelijk onderscheid gemaakt in het soort schepen dat wordt getoond. Zo worden de volgende schepen onderscheiden: passagiersschip, vrachtschip, tanker, hoge snelheidsschip, sleepboot, jacht en als laatste de ongespecificeerde schepen. Elke categorie heeft een eigen kleur en de vectorpijl geeft de vaarrichting aan. 

Optioneel kunnen ook de scheepsnamen getoond worden en is te zien of het schip beweegt of stilligt.

Op de datum van het screenhot waren er 32284 schepen binnen het bereik. Als men op de situatie bij de haven van Rotterdam inzoomt worden 670 schepen getoond.

 

Alternatief is de website van Vesseltracker. Via een omweg kunnen ook zij schepen real time op Google Earth kaarten tonen. http://www.vesseltracker.com/nl/googleearth.html

 

Picture on this website is published with permission. Dimitris Lekkas, Department of Product and Systems Design Engineering, University of the Aegean, Greece.


23-07-2011

Fietstransferium - stoom afblazen en een glimlach

Ha fijn, het is zomer. De maand juli gaat records breken. Het gaat, nu al zeker, de boeken in als één van de natste maanden sinds 1901. De maand juli 2011 komt zeker in de top 3 van natste maanden en gelukkig hebben we tot op heden nog geen dag boven de 25 graden Celsius gehad, zodat we ook met zekerheid kunnen stellen dat we in juli nog geen officiële zomerdag hebben gehad.

Wat te doen als de kinderen tegen het plafond gaan? Natuurlijk hebben we het “plassen stampen in de regen”, de plastic paradijzen zoals Ballorig, Musea, Burgers Zoo en alle andere overdekte evenementen nu al wel gezien. Hoogste tijd voor een creatief uitje waar kinderen hun energie kwijt kunnen.

 

Mijn oog viel op een mooie fietsenstalling, eh sorry, fietstransferium. Dat blijkt ongekende mogelijkheden te bieden. Eén persoon roept een letter en een kleur en de rest van de deelnemers zorgt er voor dat ze zo snel mogelijk op de betreffende letter in de juiste kleur komen. Bijkomend voordeel: vermaak voor de reiziger, die initieel verbaasd maar eigenlijk unaniem met een glimlach zijn of haar weg vervolgt.

 


16-07-2011

Transport 2 – Treinen volgen in Nederland

Dit maal kijken we naar de treinen in Nederland. Op 26-03 hebben we de luchtvaart bekeken en nu is het tijd voor treinen. Op de website http://kubus.mailspool.nl/spoorkaart/ zijn de treinen van Nederland te volgen. Op de kaart staan 306 treinen die elk tot in detail te volgen zijn. Zoals op de inzet in het plaatje te zien is zijn de treinen zelfs tot op straat niveau te volgen.

 

Ook is duidelijk het verschil te zien tussen een Intercity (IC), een Sneltrein (S), een Sprinter (SPR), een Internationale trein (INT), de Thalys (THA), de Fyra (FYR) of een treinstel van Arriva in Noord Nederland. Erg handig is ook de optie om in te zoomen op de trein in combinatie met de dienstregeling. Duidelijk is te zien of de trein op tijd is en wat het volgende station is. Als men de trein selecteert kleurt het baanvak van die trein blauw.

 

De website kan soms wat traag zijn, maar het totaal beeld van het rijdend materieel op het Nederlands spoor is zeker de moeite van het wachten waard.

 

De treinen in België kan u via de volgende website volgen http://www.railtime.be/website/overzicht-van-het-treinverkeer Hoewel de Belgische website wat minder detail weergeeft per trein is het toch de moeite waard.

Treinen in Zwitserland zijn te volgen via de website http://www.swisstrains.ch/ Wat hierbij positief opvalt is dat op deze site ook de individuele snelheid van de treinen te zien is.

 

Na enige vergelijk moet ik toch zeggen dat de Nederlandse treinensite mijn voorkeur heeft gezien de vormgeving en de grote mate van detail.

 


19-06-2011

Cola Mentos raket auto

Tijd voor een experiment. We gaan een Cola Mentos raket auto maken.

Belangrijk is dat de deelnemers oude kleren aandoen want de kans dat u helemaal onder de cola komt te zitten wordt ingeschat op 99%. Het is handig om suikervrije cola zoals cola light (diet-cola of cola Zero) te gebruiken. Deze cola geeft hetzelfde effect als gewone cola, maar kleeft minder.

 

Kijk naar het bijgevoegde filmpje voor detail instructies. We zien dat, als we een Mentos snoepje bij de cola doen, er een enorme spuitfontein ontstaat.

 

Cola - Mentos raket auto: //youtube.com/v/Nu-Bl9OoDnY

Hoe werkt dit?

In cola zit koolzuurgas (CO2, koolstofdioxide). Dit gas zit in de cola opgelost. Als men de cola in een glas schenkt ontsnapt een deel van het gas. Soms ziet men in het glas een stroom gasbelletjes ontstaan die uit het “niets” lijken te komen. Deze stroom gasbelletjes ontstaat op die plek waar het glas een oneffenheid bevat. Het gas in de vloeistof heeft deze oneffenheid nodig om het nucleatie proces op gang te brengen. Omdat het proces gebruik maakt van verontreinigingen in het glas, wordt dit een heterogeen nucleatieproces genoemd.

 

Nucleatie

Dit is een natuurkundig proces en niet zozeer een scheikundig proces. Het gas zal op elk element dat men in de cola doet reageren. Hoe meer aangrijppunten de toegevoegde stof heeft, des te harder zal het gas de katalysator gebruiken voor het nucleatie proces. Dit is ook eenvoudig zelf te testen. De toevoeging van een gladde ronde knikker zal minder gas laten ontsnappen dan een zelfde gewicht aan zout (of suiker) die men bij de cola doet. Als u het glas aan de binnenkant insmeert met olie, bijvoorbeeld zonnebloemolie, zullen er geen gasbelletjes ontstaan. Dat komt omdat er geen ruw oppervlak meer is. De olie heeft alle oneffenheden afgedekt.

   

Het nucleatie proces staat goed beschreven in een studie van T. Coffey van de Appalachian State University in Noord Carolina. De studie is gepubliceerd in het American Journal of Physics.

http://www.newscientist.com/article/dn14114-science-of-mentosdiet-coke-explosions-explained.html 

Als we een Mentos snoepje in de cola doen ontstaat er een hevige reactie. Dat komt omdat het Mentos snoepje is afgewerkt met 40 laagjes vloeibare suiker. Dit geeft het snoepje, op microniveau, een ruw oppervlak waar het nucleatie proces goed op kan aanhaken. Des te kleiner de opening is waar het gas door kan ontsnappen des te hoger zal de fontein spuiten.

Cola - Mentos fontein maken: 101 flessen met elk 2liter cola en 523 Mentos: http://youtu.be/hKoB0MHVBvM


12-06-2011

Parkeren – geen probleem

Parkeren in de Nederlandse grote steden is een drama. Niet alleen worden er structureel te weinig parkeerplaatsen bij kantoren gebouwd, maar ook is parkeren financieel gezien big business. Parkeren voor een paar euro in de binnenstad van de Nederlandse grote steden is er al jaren niet meer bij.

 

Hoe doen andere landen dat nu eigenlijk? Een vriend van mij zit in Saudi Arabië en hij gaf een treffend voorbeeld hoe men daar het parkeerprobleem bij kantoren oplost. Allereerst heeft men daar uitstekende straten met de nodige parkeerplaatsen. Helaas wel wat weinig parkeerplaatsen waardoor men ook hier bijzonder creatief wordt. De oplossing: men zet gewoon zijn auto zo dicht mogelijk bij kantoor neer. Dubbel parkeren of gewoon in het midden van een kruising is daarbij geen enkel probleem. Mocht uw auto ingesloten zijn en wilt u weg, dan heeft u de claxon om uzelf te bevrijden.

 

Ter illustratie hieronder twee foto’s: De linkerfoto is genomen in de ochtend voor de werkdag start, de rechterfoto is iedereen op kantoor aan het werk.

 


05-06-2011

Vakantiedagen deel 3– Wijziging regels vakantiedagen 2012

We hebben het al eerder over vakantiedagen gehad. Zie Blog 2009 d.d. 01-08-2009 over de verschillende soorten vakantiedagen in Nederland A) ATV dagen, B) Wettelijke vakantiedagen, C) Bovenwettelijke vakantiedagen. Ook hebben we toen de problematiek van vakantiedagen en ziekte onder de loep genomen.

 

In het tweede artikel, zie artikel Blog 2011 d.d. 22-05-2011, hebben we gekeken naar het aantal vakantiedagen van de diverse Europese landen en naar de vakantiedagen van onze Tweede Kamer. Met 90 dagen reces per jaar zijn onze volksvertegenwoordigers toch maar druk met “ons te vertegenwoordigen”.

 

Een reguliere full time werknemer die 40 uur per week werkt heeft recht op 20 wettelijke vakantiedagen per jaar. In 2000 heeft de toenmalige regering de vervaltermijn van wettelijke vakantiedagen verruimd van twee naar vijf jaar. In 2012 wijzigen de regels rondom de opbouw van deze 20 wettelijke vakantiedagen. Tot nu toe mocht u de opbebouwde vakantiedagen tot vijf jaar lang laten staan. Dit genereerde een vakantiedagenberg van gemiddeld 18,5 vakantiedagen per werknemer. In totaal zijn dat 83 miljoen vakantiedagen die samen een bedrag van 15 miljard Euro vertegenwoordigen.

Bron: werkgeversvereniging AWVN 2011.

 

Die 15 miljard Euro wil zeggen dat de werkgever een boekhoudkundige reservering moet maken in het geval de werknemer zijn vakantiedagen wil uit laten betalen. Geen aanlokkelijk beeld voor de werkgever. Voor de werkgevers is er goed nieuws, de Eerste Kamer heeft eind mei 2011 een wet goedgekeurd die op termijn een eind gaat maken aan de vakantieberg.

 

De aangepaste wetgeving per 1 januari 2012 geldt voor uw nieuwe vakantiedagen. Voor uw huidige berg vakantiedagen geldt het oude regime met de vijf jaar termijn. Voor uw nieuwe wettelijke vakantiedagen uit 2012 geldt dat u deze binnen zes maanden na het einde van het jaar moet hebben opgemaakt. Concreet: uw 20 wettelijke vakantiedagen uit 2012 moeten per 1 juli 2013 opgenomen zijn anders vervallen ze.

 

Daarbij moet worden opgemerkt dat er van deze regeling afgeweken mag worden in een CAO. Het is dus aan de bonden en de werkgevers om de vervaltermijn van de wettelijke vakantiedagen in hun CAO te regelen. Zo niet dan geldt de wet en vervallen ze na zes maanden.

 


01-06-2011

Lieveheersbeestje – wanneer komen zijn stippen?

Vandaag een lieveheersbeestje gezien die net uit zijn pop kwam en transformeerde van pop naar een echt lieveheersbeestje. Vandaag kreeg ik eindelijk antwoord op een vraag die ik me als kind stelde:

 

“Wanneer krijgt een lieveheersbeestje zijn stippen?”

 

Dit maal kon ik alles met eigen ogen volgen. Het lieveheersbeestje komt ZONDER stippen uit zijn pop. Zowel stippen als definitieve kleur komen pas na enige tijd opzetten. In onderstaande fotoreportage kunt u goed zien dat het lieveheersbeestje van kleur veranderd. Direct uit de pop is het lieveheersbeestje geheel geel van kleur zonder stippen. Na 2,5 uur is het lieveheersbeestje verkleurd van geel naar oranje en heeft hij zijn stippen gekregen.

 

Op de foto ziet u een “veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje”, Harmonia axyridis, forma succinea. De soort heet “veelkleurig” omdat naast oranje schild met zwarte vlekken er ook varianten zijn met een zwart schild en oranje vlekken. Deze soort heeft zich intussen definitief gevestigd in Nederland. De soort is geïntroduceerd door telers en wordt gebruikt in kassen om bladluizen te bestrijden. Naast bladluizen eet dit lieveheersbeestje ook rupsen en vlindereitjes. In 2003 is de soort voor het eerst buiten de kassen “in het wild” gezien. Sindsdien verspreid de soort zich over Nederland.

 

Hieronder een website waar u nog meer informatie over lieveheersbeestjes kan vinden.

Op deze website treft u informatie en foto’s aan over de larven en de lieveheersbeestjes zelf.

http://stippen.nl/

 

Op onderstaande foto ziet u een larve (rechtsboven uitvergroot weergegeven), een pop (midden onderin de foto) en een lieveheersbeestje dat van geel naar oranje met stippen verkleurd.

 


29-05-2011

Stoplicht – Wachten voor oranje

Staat u ook vaak vol ongeduld voor een oranje stoplicht te wachten? De ene keer lijkt het veel langer te duren dan andere keren. Dit heeft natuurlijk met uw agenda te maken. Druk als we zijn, hebben we haast en lijkt alles langer te duren.

 

De tijd dat een stoplicht op oranje staat is afhankelijk van de maximum snelheid op die weg. Op een 50 kilometerweg duurt een oranje stoplicht drie seconden. Op een 70 kilometerweg moet u vier seconden wachten voor het oranje licht. Als een stoplicht wordt afgesteld is de instellingsmarge ongeveer een halve seconde. Uw gevoel dat het ene stoplicht langer op oranje staat dan het andere stoplicht heeft dus niet alleen te maken met uw haast, maar ook met de instellingen van het stoplicht.

Bron: Anwb 2011.

 

Uw perceptie van tijd heeft natuurlijk ook te maken met uw verwachting. In dat kader verzinnen sommige mensen creatieve oplossingen om uw verwachting te managen. Het linkerplaatje toont een creatief stoplicht dat door middel van een zandloper laat zien hoe lang u nog moet wachten. Zoals het stoplicht aan de rechterkant laat zien doen sommige wegbeheerders er alles aan om de verkeersdeelnemer te verwarren.

 

 


22-05-2011

Vakantiedagen deel 2– Reces Tweede Kamer

We hebben het al eerder over vakantiedagen gehad. Zie Blog 2009 d.d. 01-08-2009. Omdat herhalingen saai zijn, verwijs ik u graag naar die locatie op deze website. U treft daar informatie aan over de drie soorten vrije dagen in Nederland. A) ATV dagen, B) Wettelijke vakantiedagen, C) Bovenwettelijke vakantiedagen. Ook hebben we toen de problematiek van vakantiedagen en ziekte onder de loep genomen.

 

Even in het achterhoofd houden dat een werknemer die full time werkt recht heeft op 20 wettelijke vakantiedagen. Dit maal kijken we naar het aantal vakantiedagen in Europa en bekijken we het aantal vrije dagen van onze Tweede Kamer.

 

Hebben we in Nederland veel vakantie in verhouding tot andere Europese landen? Dat valt reuze mee!

Finland 44

Frankrijk 40

Oostenrijk 38

Zweden 36

Duitsland 34

België 30

Nederland 28

Bron: Mercer, minimaal aantal betaalde vakantie- en nationale feestdagen per jaar in diverse Europese landen.

 

Hoeveel vakantiedagen hebben de leden van onze Tweede Kamer eigenlijk?

 

Met de vakantiedagen van de Tweede Kamer is iets bijzonders aan de hand. Allereerst noemt men dat geen vakantiedagen maar “reces”. En omdat reces iets anders is dan vakantie zijn er ook andere regels op van toepassing. Het reces kan gebruikt worden als vrije tijd, maar is ook bedoeld om stukken te lezen, lezingen te geven en met mensen in het land te praten.

 

Hieronder het recesoverzicht van de Tweede Kamer voor 2011. Hierbij is het aantal vrije / reces dagen over het kalenderjaar 2011 berekend.

* Kerstreces: 23 december 2010 tot en met 17 januari 2011. (=11 werkdagen, alleen de dagen in 2011)

* Krokusreces: 18 februari tot en met 28 februari 2011.  (= 7 werkdagen)

* Geen avondvergadering op dinsdag 1 maart 2011 en geen plenaire vergadering op woensdag 2 maart 2011 in verband met de Provinciale Staten verkiezingen. (niet meegerekend in het recesoverzicht)

* Meireces: 29 april tot en met 16 mei 2011. (=12 werkdagen)

* Zomerreces: 1 juli tot en met 5 september 2011. (= 47 werkdagen)

* Herfstreces: 14 oktober tot en met 24 oktober 2011. (=7 werkdagen)

* Kerstreces: 23 december 2011 tot en met 16 januari 2012. (=6 werkdagen, alleen de dagen in 2011)

Opgeteld hebben de 150 leden van de Tweede Kamer dus 11+7+12+47+7+6 = 90 dagen reces (=18 weken)

 

Wellicht iets om te onthouden als u in het nieuws hoort “Tweede Kamer moet terugkomen van reces” en u tot op heden dacht “ach wat zielig dat ze voor onderwerp X moeten terugkomen van reces”.

 

Bron overzicht reces Tweede Kamer:

http://www.tweedekamer.nl/contact/veel_gestelde_vragen/index.jsp

Tevens is dit overzicht te vinden op: 

http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/vragen-en-antwoorden/wanneer-gaan-de-eerste-kamer-en-de-tweede-kamer-met-reces.html

 


15-05-2011

Game – Kodu

Eerder schreef ik dat ik aan het experimenteren was met het zelf maken van een computerspel. Sindsdien heb ik een aantal softwarepakketten uitgeprobeerd. Tot mijn verrassing bleek het pakket van Microsoft Genaamd “Kodu game Lab v 1.0.9.4” relatief simpel om aan te leren. Nadeel is dat men ook allerlei andere software moet installeren zoals .NET Framework en Microsoft XNA Game Studio 3.1.

 

Het spel is een shooter / adventure game waarin onze Kodu munten moet verzamelen, monsters verslaan en obstakels moet overwinnen om naar het volgende level te gaan. Hieronder enkele screenshots.

 

Mocht u zelf aan de slag willen. Meest recente versie is Kodu Game lab V 1.1.0.0 die op 11-03-2011 is uitgebracht.  De te downloaden software is 184 MB groot. Microsoft omschrijft de software als “een visuele programmeertaal die speciaal ontworpen is om games mee te maken.” Hieronder de URL naar de Microsoft download site.

 

http://www.microsoft.com/downloads/en/details.aspx?familyid=57a23884-9ecd-4c8a-9561-64bfd4fa2d3d

 


08-05-2011

Truc met bontjas

Nu ben ik niet heel dol op het circus of op bontjassen, maar dit filmpje is toch echt de moeite waard. Ik weet zeker dat u het filmpje ten minste twee maal zal bekijken. Wat gebeurde er nu precies en hoe deden ze dat?

 

Bron: http://www.youtube-nocookie.com/v/fB0jml3iLBc

 


29-04-2011

Schaduwspel

Uzelf elke dag een vraag stellen en die trachten te beantwoorden valt niet mee. Gelukkig zijn er bepaalde kunstvormen die er voor zorgen dat men zich blijft verbazen. Hieronder een aantal mooie voorbeelden van het spelen met schaduwen.

 

Hieronder ziet u een aantal originele, innovatieve en schitterend uitgevoerde verrassingen voor de geest.

Van links naar rechts:

1)       Een hoop afval blijkt een verrassing te bevatten.

2)       Het eten in de keuken roept u letterlijk terug met de tekst “Come Home”.

3)       Een schaduw hoofd.

4)       Enkele schaduwgezichten gemaakt van wat gekreukeld papier.

5)       Een schaduw vrouw gemaakt uit houten blokjes.

6)       De cijfers vormen een schaduw vrouw die de balustrade vastpakt.

 


24-04-2011

Paaseieren – Easter eggs

Met Pasen hebben we het natuurlijk over paaseieren. Dit maal hebben we het echter over heel bijzondere paaseieren. Paaseieren heten in het Engels “Easter eggs”. Het begrip easter egg omvat echter meer dan alleen een lekker paasei dat men kan eten. Het begrip easter egg omvat ook: bewust verstopte grappig bedoelde zaken in normale producten. Voorbeelden van easter eggs kunt u overal vinden.

 

Hierbij kunt u denken aan grapjes van programmeurs in software. Het begon al in de Unix tijd. Als men het commando “make love” intikt, zal het systeem antwoorden “not war?” En bij het men vraagt “Why” zal de response zijn “why not?” Easter eggs kan men in diverse software terugvinden. Zo zit er in Excel 97 een vliegsimulatie verborgen (http://eeggs.com/items/29841.html) en in Word ’97 zit een flipperkast spel (http://eeggs.com/items/763.html). Helaas is het wel zo dat in latere versies van Word en Excel dit niet meer werkt. Microsoft heeft in 2002 een “campagne omtrent betrouwbaarheid” gestart. Als onderdeel daarvan gaf Microsoft in 2002 aan dat er geen easter eggs meer ingebouwd worden in Microsoft producten. Op Wikipedia staat een beknopt overzicht van easter eggs in Microsoft producten. http://en.wikipedia.org/wiki/Easter_eggs_in_Microsoft_products 

 

Ook Open Office bevat easter eggs. Als men in het rekenblad (vergelijkbaar met Excel) van Open Office in een cel gaat staan en intikt =GAME(“StarWars”) gevolgd door een [enter] dan zal het spel space invaders starten. http://wiki.services.openoffice.org/wiki/Easter_Eggs Als u het spel nogmaals wil spelen zal Open Office eerst geheel moeten worden afgesloten. Als u dit niet doet zal de melding verschijnen ”oh no, not again”. Ook software van Google, Firefox, Ubuntu en nog vele anderen zitten vol met easter eggs.

 

Andere easter eggs zitten verborgen in films, computerspellen, Dvd’s, boeken of zijn bijvoorbeeld extra teksten in etiketten van kleding, extra teksten op computerchips etc. Mensen verstoppen dit soort easter eggs vaak om credit voor hun werk te krijgen, of om op een ludieke manier aandacht te vragen voor iets.

 

Chip. Omdat de opdrachtgever, eigenaar en verkoper echter van niets weten kan het verstoppen van dit soort easter eggs wel risico’s met zich meebrengen. Twee technici die de tekst “Bill sux” in een Intel chip hebben laten bakken zijn direct ontslagen. De mannen refereerde met de tekst aan Bill Gates van Microsoft. zij vonden het wel grappig dat computers die op Windows draaien een chip bevatten waarop stond “Bill sux”. Intel kon niet voorkomen dat tienduizenden computers in 1998 op deze chip draaien. Het is een mooi verhaal en het zou waar kunnen zijn. Helaas is dit verhaal een mooie Hoax (grap). Omdat het zo’n mooi verhaal is, heb ik het toch opgenomen. De getoonde computerchip is een bewerking van het plaatje op de voorkant van het boek “Dynamic Asset Pricing Theory” tweede editie geschreven door Darrell Duffie.

Kledinglabel 1. Dit kleding etiket heeft de onbedoelde toevoeging: Het spijt ons dat onze president een idioot is. We hebben niet op hem gestemd”. U snapt dat dit natuurlijk geen gebruikelijke tekst is in een kledingstuk.

Kledinglabel 2. Hier nog een voorbeeld van een onbedoelde toevoeging in het etiket van een kledingstuk: “Gemaakt in een sweatshop” en “vuile was houdt vrouwen bezig”.

 

Op onderstaande website kan u nog meer easter eggs vinden. http://www.eeggs.com/

 


17-04-2011

Top flitslocaties overzicht 2010

In 2009 werden door het KLPD 2776 snelheidscontroles gehouden op de Nederlandse snelwegen. In 2010 waren dat 2417 snelheidscontroles. Hieronder het overzicht van de 15 meest gecontroleerde snelwegen in 2010 Onderstaande 15 snelwegen zijn goed voor 2060 van de 2417 controles. Het KLPD heeft in totaal 22 agenten in dienst die zich bezighouden met het flitsen van snelheidsovertreders. Gezien het geld dat zij opleveren is de business case voor het inzetten van flitsteams positief.


A1   – 211 controles 98.503 bekeuringen

A2   – 408 controles 318.622 bekeuringen

A4   – 133 controles 117.916 bekeuringen

A6   – 58 controles 22.075 bekeuringen

A12 – 232 controles 114.970 bekeuringen

A15 – 85 controles 45.612 bekeuringen

A16 – 99 controles 64.739 bekeuringen

A27 – 149 controles 68.894 bekeuringen

A28 – 205 controles 70.468 bekeuringen

A30 – 52 controles 16.311 bekeuringen

A37 – 43 controles 6.655 bekeuringen

A50 – 166 controles 70.314 bekeuringen

A58 – 70 controles 25.515 bekeuringen

A67 – 46 controles 26.694 bekeuringen

A73 – 103 controles 52.775 bekeuringen

 

Bron: http://www.vid.nl Via de website van de VID, Verkeersinformatie dienst, kan men de file “klpd-2010-top.kmz” downloaden. Deze bevat alle informatie die nodig is om een overlay te genereren op een kaart van bijvoorbeeld Google maps.

 

Natuurlijk is het KLPD niet de enige die aan snelheidscontrole doet. Politie regio Utrecht kan er ook wat van. Hieronder de top locaties in de regio Utrecht. Aan u de keuze: Of voorzichtig rijden of als goed patriot een bijdrage leveren aan de staatskas.

 

1.       Graadt van Roggenweg, Utrecht, 65.000 bekeuringen

2.       Dorpsstraat, N225, Doorn, 32.000 bekeuringen

3.       Soesterbergsestraat, Soest, 30.000 bekeuringen

4.       Straatweg, Maarssen, 15.000 bekeuringen

5.       Utrechtseweg, De Bilt, 12.000 bekeuringen

6.       Provincialeweg, N 234, Groenekan, 11.500 bekeuringen

7.       Stadhouderslaan, Soest, 11.000 bekeuringen

8.       Marnixlaan, Utrecht, 10.500 bekeuringen

9.       Amsterdamseweg, Amersfoort, 10.500 bekeuringen

10.    Stadsring, Amersfoort, 10.000 bekeuringen

11.    Drakenburgerweg, Baarn, 8.000 bekeuringen

12.    Bunschoterstraat, Hoogland, 7.500 bekeuringen

 


09-04-2011

Augmented Reality - mogelijkheden

Hierbij nog een paar leuke Augmented Reality toepassingen. Wellicht verzamelde u vroeger voetbalplaatjes, honkbalkaartjes, postzegels of sigarenbandjes. Wat zou er nu spannender zijn dan het “tot leven komen” van uw verzameling? Augmented Reality heeft nu nog iets weg van een leuke gadget, maar ik verwacht dat binnen afzienbare het grote publiek AR zal ontdekken. Ben benieuwd waar Albert Heijn dan mee zal komen om te verzamelen. Bij deze mijn oproep aan de grootgrutter om de volgende voetbalplaatjes actie ten minste met een Augmented Reality code uit te voeren zodat kinderen spannende 3D AR games kunnen spelen.

 

AR1 en AR2. Hieronder ziet u hoe bijvoorbeeld baseball spelers in 3D tot leven kunnen komen met Augmented reality. http://www.youtube-nocookie.com/v/i7jm-asy0lu

AR3. Een ander grappig voorbeeld is onderstaande filmpje waarbij er een tank uit de muur komt rijden.

http://www.youtube-nocookie.com/v/oiqipxnkkko

 

Autofabrikanten showen hun modellen ook graag via AR. Zo zijn er bekende filmpjes van BMW, Mini, Lamborghini en Toyota. Leuk is dat men niet alleen de auto ziet rijden, maar ook alle onderdelen van de auto kan zien.

 

AR4. Toyota iQ. http://www.youtube-nocookie.com/v/1_7NW_u3VFo

 

Het lijkt allemaal erg geheimzinnig, maar een groot deel van de benodigde AR libraries zijn vrij eenvoudig op internet te vinden. Zo is de tank gemaakt met ARToolKit. Zoals eerder aangegeven zijn er veel AR libraries beschikbaar, zoals onder andere (zie ook “Blog 2011 op datum 28-03-2011”) NyARToolkit, AndAR, FLARToolkit en QCAR, Flare*Tracker, Flare*nft. Hieronder een instructievideo hoe men zelf een Augmented Reality applicatie kan maken.

http://www.youtube-nocookie.com/v/ju6pcbs1pww

 

 


02-04-2011

Augmented Reality - Visitekaartjes

Dat ik overtuigd ben dat Augmented Reality door zal breken in onze maatschappij zal intussen wel duidelijk zijn. Hierbij een aantal AR visitekaartjes. Voordeel is dat men nu nog de show kan stelen met deze technologie. Nadeel is dat uw presentatie wel heel goed moet zijn om ook na verloop van tijd nog leuk te blijven. Opmerking vooraf: Ik kan de Japanse teksten van AR3 niet lezen, dus bij voorbaat excuses als deze kwetsend zijn.

 

Hierbij vier voorbeelden van AR visitekaartjes. Samen geven ze een aardig beeld van de huidige mogelijkheden op het gebied van visitekaartjes.

 

AR1 - Augmented Reality business card

http://www.youtube-nocookie.com/v/y1zmiyj34vc

AR2 - Augmented Reality business card

http://www.youtube-nocookie.com/v/-nBLFJtx5Z4

AR3 - Augmented Reality business cards

http://www.youtube-nocookie.com/v/10zcGPQys0A

AR4 - AR holographic business card

http://www.youtube-nocookie.com/v/jcsvl3rmd9e

 

 


28-03-2011

TNT Post Augmented Reality Postzegel

TNT Post heeft vandaag de eerste Augmented Reality (AR) postzegel ter wereld uitgebracht. Deze postzegel is ontworpen door het Amsterdamse reclamebureau Gummo (bijgaande plaatje is geplaatst met toestemming). In 2010 kreeg Gummo de opdracht van TNT Post om een postzegel te ontwikkelen in het thema: “bijzondere en nog uit te voeren architectuurprojecten in Nederland”.

De postzegel maakt gebruik van markerbased AR technieken. Augmented Reality komt er kort gezegd op neer dat men beelden met een bepaalde toegevoegde waarde over de werkelijkheid heen projecteert. De dikke zwarte rand op de postzegel geeft aan dat het hier gaat om AR markerbased technieken. Deze zwarte rand wordt gebruikt om het vinden van de markersymbool binnen de zwarte lijnen te vergemakkelijken. Het markersymbool zorgt er, in combinatie met een AR library, voor dat er een 3D Augmented Reality afbeelding naar voren komt als men de postzegel met de marker voor een webcam houdt.

Er bestaan veel kant en klare AR libraries die men kan gebruiken zoals: NyARToolkit, AndAR, FLARToolkit en QCAR. Als ontwikkelaar kunt u deze AR libraries gratis gebruiken binnen de GPLv3 licentie. Als u commercieel gebruik van deze AR libraries gaat maken moet u tussen de 700 en 5000 US dollar betalen. De commerciële AR libraries Flare*Tracker, Flare*nft kosten u altijd geld als u deze wil gebruiken.

 

Op onderstaande website kan u nog meer informatie vinden over de AR postzegel.

http://www.toekomstinbeweging.nl/

 

 


27-03-2011

Artikel – Domotica in Journal Informatics for health & social care

Eerder gaf ik al aan te reviewen voor het Journal Informatics for Health and Social Care (zie Blog 2010 op datum “12-09-2010 Journal Informatics For Health And Social Care”). De auteurs Meulendijk, Van de Wijngaert, Brinkkemper en Leenstra hebben in maart 2011 in dit journal een artikel gepubliceerd met als titel:

AmI in Good care? Developing design principles for ambient intelligent domotics for elderly.” Journal “Informatics for Health and Social Care, maart 2011, volume 36, nr 2 pagina 75-88. Betrokken instanties: Department of Information and Computing Sciences, Utrecht University. Faculty of Behavioural Science, Department of Media, Communication & Organization, University of Twente.

 

Hierbij een samenvatting van het artikel:

The combination of ambient intelligence (AmI) and domotics has the potential to respond to elderly people's desire to live independent from extensive forms of care. Their slow adoption of technological aids shows reluctance, though. This article investigates their motivations to adopt ambient intelligent domotics, and proposes design principles specifically based on their preferences and experiences. Respondents appeared to be more acceptive of tangible problems they expected with AmI domotics than intangible ones. In addition, their opinions seemed to be profoundly influenced by the way they perceived their psychological quality of life, while their physical conditions did not seem to have noticeable impacts.

Een abonnement kost 1110 Euro voor een instituut en u betaalt 2215 Euro voor een bedrijfslicentie. Voor 24 uur toegang vraagt men 43 US Dollar.

http://informahealthcare.com/toc/mif/36/2 


26-03-2011

Transport 1 - Vliegtuigen volgen - Flight radar 24

Op dit moment is het vliegverbod boven Libië overal in het nieuws. Vorig jaar om deze tijd hadden we het over de aswolk van de uitgebarsten vulkaan uit IJsland die het vliegverkeer in Europa verstoorde. Hoogste tijd om eens in de wereld van het vliegverkeer te duiken.

Zoals u wellicht al weet hangt er onder elk vliegtuig een transponder die een signaal uitzendt. Circa 60% van alle commerciële straalvliegtuigen zijn tegenwoordig uitgerust met een ADS-B transponder. Deze vliegtuigen zenden een ADS-B signaal uit. ADS-B staat voor Automatic Dependent Surveillance Broadcast. Militaire vliegtuigen en kleine propellervliegtuigen gebruiken deze techniek veelal niet. U kunt op onderstaande website dus niet live de militaire missies boven Libië volgen.

 

Mocht u zelf de vliegbewegingen boven Europa willen bekijken dan is de volgende website een aanrader. http://www.flightradar24.com/ Deze website geeft grafisch de transponder signalen van vliegtuigen weer. Klik op een vliegtuig en u ziet vluchtnummer, maatschappij, eindbestemming, type vliegtuig, registratienummer, hoogte en nog veel meer vliegtuig specifieke gegevens. In onderstaande plaatje staat een screenshot van de website. U ziet hier KLM vlucht 871 en op de inzet ziet u dezelfde vlucht uitgezoomd op Europees niveau. Op het moment van het screenshot waren er in dit deel van het luchtruim 1442 vliegtuigen in de lucht.

 

Zo zijn er meer leuke websites waar u vliegtuigen kunt volgen. (bijgewerkt juni 2011)

Amsterdam Schiphol kan u zien via de website http://casperflights.com/unified/?location=eham

Londen is te bekijken via http://casperflights.com/unified/?location=egkk

Brussel is te zien op http://casperflights.com/unified/?location=ebbr

Berlijn ziet u via http://casperflights.com/unified/?location=eddt

De eerder genoemde alternatieve website waar u vliegtuigen kunt spotten is http://flightlite.com/ Helaas werkt deze niet meer. Op de website staat dat men “technische moeilijkheden” heeft maar die duren nu zo lang dat ik vermoed dat de site niet meer terugkomt.

 

In het onderstaande filmpje ziet u hoe het vliegverkeer in Noord Europa in zes dagen (16 t/m 21 april 2010) weer langzaam op gang kwam. U ziet duidelijk dat de uitgebarsten vulkaan de nodige gevolgen had voor het Europese vliegverkeer. http://www.youtube-nocookie.com/v/o0ghnVwg7A8

 

 

 


19-03-2011

Reclame die een goed gevoel geeft – deel 2

Dit is het vierde artikel dat aan reclame gewijd is en steeds weer kom ik tot dezelfde conclusie.

Reclame is niet erg als deze u aan het lachen maakt, u een goed gevoel geeft of op een positieve wijze verrast.

·          Blog 2010 op 04-12-2010 Positieve reclame met boodschappentasjes,

·          Blog 2009 op 18-02-2009 Reclame die je een goed gevoel geeft,

·          Blog 2009 op 14-02-2009 Emotionele chantage,

Hieronder weer een aantal leuke vondsten van de heren en dames reclamemakers.

 

Nikon. Het eerste plaatje is van Nikon uit Korea. Nikon plaatste een interactief reclamebord in een metrostation in Seoel. Sensoren in het reclamebord registreren wanneer er een bezoeker langs loopt en vervolgens beginnen de fotografen op het scherm te flitsen. Op deze wijze wilde Nikon hun nieuwe fotocamera D700 promoten.

Frontline. Dit bedrijf plaatste een advertentie op de vloer van een warenhuis in Jakarta, Indonesië. Vanaf de hoger gelegen verdiepingen lijken de mensen beneden op de begane grond net vlooien op een hond.

Bekers. Dit idee komt al enige jaren in verschillende vormen terug. Hieronder staan twee leuke vondsten. Het eerste beker grapje richt zich op kinderen. Via een bekertje kan het kind verschillende dieren neuzen uitproberen. Ook zit er nog een woordgrapje in de benaming “Pick your nose”. Als men dit naar het Nederlands vertaald betekent het: “Kies je neus”, maar tevens betekent het “in je neus pulken”. Ach ja, Alles om maar aandacht van kinderen te krijgen. In het laatste plaatje ziet men een reclame uiting van een plastisch chirurg uit Toronto, Canada. Op deze wijze kan u alvast een passende neus uitzoeken.

 


12-03-2011

Fotografie – Dieren op de foto

Het fotograferen van dieren is lastig. Het is namelijk moeilijk aan een dier uit te leggen dat deze stil VOOR de camera moet blijven staan. Nou ja, beetje eigen schuld is het natuurlijk wel. Moet men maar niet zeggen: “wil je OP de foto?”

 


05-03-2011

Vreemde vakantie hotels – deel 2

De vorige keer hebben we vreemde hotels gezien, maar we zijn er nog niet uit. De vreemde mogelijkheden lijken haast onbeperkt. Een rioolbuis (Oostenrijk), een onderwater hotel (Fiji), een gevangenishotel in Duitsland of toch maar een overnachting in een wijnvat (Oostenrijk)?

 

Rioolbuis hotel. Het rioolbuis hotel, dat officieel DasParkhotel heet, in het Oostenrijkse Ottensheim lijkt een groot succes. Wellicht ligt dat aan de kostenstructuur van dit hotel. De kosten voor een nacht in een rioolbuis bedragen “wat u er voor over heeft”. Het hotel heeft slechts drie kamers. http://www.dasparkhotel.net/

 

Onderwater hotel. Dit hotel heet treffend Poseidon resort en ligt 12 meter onder de zeespiegel. Het complex  heeft 24 suites en ligt in Fiji. Ik kan u de virtuele rondleiding op de website aanraden. Men verkoopt op uitstekende wijze een schitterende droom. Een week overnachten kost slechts 15.000 US Dollar per persoon.  http://www.poseidonresorts.com/poseidon_main.html

 

Gevangenishotel. In Kaiserslautern staat het Alcatraz hotel. De voormalige gevangenis is tegenwoordig een echt hotel. Er zijn 56 kamers en een overnachting kost u 50 Euro tot 160 Euro. Dit is afhankelijk van het type cel dat u wenst. Tevens krijgt u hiervoor echte tralies voor de ramen, een karig ontbijt, gemeenschappelijke douches en een gestreepte pyjama met uw naam er op. http://www.alcatraz-hotel.com/ 

Het stadje Hillesheim heeft ook een gevangenishotel genaamd “Hotel zum Amstrichter”. http://www.amtsrichter.de/

 

Wijnvat hotel. Een hotel met drank klinkt natuurlijk wel goed. Drink uw eigenwijnvat leeg en ga er vervolgens in slapen. In Oostenrijk hebben ze bijna zoiets. In een dorpje staan 12 wijnvaten klaar waar u kunt overnachten. Men noemt dit “dorpje” heel toepasselijk Fassldorf. Vrij vertaald betekent dat vatendorp.

http://www.hahn-buam-hof.at/fassldorf/index.html

 

De keuze is zo groot dat we in ons kasteel dromen van alle mogelijkheden die we hebben. Het belangrijkste is dat we in goede gezondheid met ons gezin iets leuks gaan doen.

 

 


27-02-2011

Vreemde vakantie hotels – deel 1

Binnenkort wordt het weer zomer en trekken we er met z’n allen op uit. De vakantie voorpret is het halve werk, dus snel op zoek naar een leuke bestemming. Dit jaar zijn we er nog niet helemaal uit. Overnachten in een zandkasteel (Engeland), slapen in een Jumbojet (Zweden), een ijshotel in Scandinavië (ook in Canada) of toch gewoon in Nederland blijven en in een reddingscapsule slapen?   

 

Zandkasteel. Nadeel van het zandhotel in Weymouth aan de Engelse zuidkust is dat er geen toiletten of douches zijn. Daarentegen is het niet duur. Voor slechts 13 Euro per nacht kunt u er slapen.

 

Jumbojet. Bij het Jumbojet hotel gaat het om een Boeing 747 die op de luchthaven van Stockholm geparkeerd staat. Het hotel heeft 25 kamers en 85 bedden. De prijs loopt uiteen van 42 Euro voor een slaapzaal voor vier personen (mannen en vrouwen slapen gescheiden) tot 168 Euro voor een eenpersoons suite. http://www.jumbostay.com/

 

IJshotel. Het verblijf in een ijshotel is aan de frisse kant. De prijs voor een tweepersoonskamer kunt u boeken vanaf zo’n 200 Euro. Er bestaan vele ijshotels in Scandinavië en Canada. De foto’s die u er kan maken zijn schitterend. Vaak worden de ijshotels prachtig verlicht.

 

Reddingscapsule. Er liggen meerdere reddingscapsules in Nederland. De capsule die in het plaatsje Roodhuis in Friesland ligt kost 185 tot 240 Euro voor twee personen per nacht. De capsule heet Saljoet en hing tot 2008 aan een boorplatform in de Noordzee. De reddingscapsule is voorzien van alle moderne gemakken. Oorspronkelijk was de capsule ontworpen om 28 mensen te redden. http://www.saljoet.nl/

 

 


20-02-2011

Software tips voor de PC - Freeware

Hierbij een aantal software tips voor de PC. De onderstaande software is voor particulieren gratis te gebruiken. Lees voor het installeren op de genoemde websites of de software compatible is met uw computer.

 

Mediaplayer - VLC

http://www.videolan.org/vlc/

Deze open source mediaplayer kan vrijwel alle formaten audio en video bestanden afspelen. Het is een echte aanrader. Het programma is ook Nederlandstalig. VLC werkt op een groot aantal besturingssystemen waaronder Windows, Mac en Linux.

 

Grafische viewer - Irfanview

http://www.irfanview.com/

Met Irfanview kunt u veel kanten op. Niet alleen kunt u slide shows maken, ook kunt u plaatjes en foto’s bewerken of eigen screensavers maken. Er zijn veel extra plugins verkrijgbaar. Ook optioneel te installeren is de Nederlandse taalmodule. Irfanview werkt met Windows 9x, ME, NT, 2000, XP, 2003, 2008, Vista en Windows 7.

 

Sandbox - Sandboxie

http://www.sandboxie.com/

Bezoekt u een site die wellicht gevaarlijk is of speelt u graag op zeker? Installeer dan Sandboxie. Open uw browser met Sandboxie en ga vervolgens het internet op. Als u klaar bent met internet sluit u de browser. Zodra u de sandbox leeg maakt zijn alle gegevens uit de Sandbox verwijderd. Spyware en Malware krijgen zo geen kans op uw computer. Het programma is ook Nederlandstalig. Sandboxie werkt op Windows 2000, XP, Vista en Windows 7.

 

Anti virus - AVG

http://free.avg.com/nl-nl/startpagina

Op elke PC dient een anti virus programma te staan. Mocht u hier geen geld aan uit willen geven dan is AVG een goede keus. Het programma is ook Nederlandstalig. AVG werkt op Windows XP, Vista en Windows 7.

 

Anti Malware - Malwarebytes

http://www.malwarebytes.org/

De makers van Malwarebytes maken software die u kan helpen om malware op uw PC op te sporen en te verwijderen. Op deze website kunt u ook de freeware versie downloaden. Mocht u dus last hebben van malware dan kan deze site een uitkomst zijn. Software is ook Nederlandstalig. Malwarebytes werkt op Windows 2000, XP, Vista en Windows 7.

 

Opschonen PC - CCleaner

http://www.piriform.com/ccleaner

Heeft u last van een trage computer of loopt de harde schijf van uw PC vol? CCleaner kan u helpen orde te scheppen in de chaos op uw harddisk. Met CCleaner (origineel stond dit voor “Crap Cleaner”) kunt u cookies, tijdelijke internetbestanden en andere verouderde bestanden van uw computer opschonen. Mocht u niet zo bekend zijn met computers laat dan de standaard instellingen ongewijzigd. CCleaner kan overweg met Internet Explorer, Firefox, Google Chrome, Opera, Safari en diverse andere browsers. Software is Nederlandstalig als u dit bij installatie aangeeft. Let wel op bij het installeren: Zet het vinkje uit bij Google desktop zodat u deze software niet per ongeluk ook mee installeert. CCleaner werkt op Windows 2000, XP, Vista en Windows 7.

 

Defragmenteren PC – Defraggler

http://www.piriform.com/defraggler

Met Defraggler kunt u op eenvoudige wijze de harde schijf van uw computer defragmenteren. De tool is klein, snel en kan zowel overweg met NTFS en Fat 32 schijven. Software is Nederlandstalig als u dit bij installatie aangeeft. Defraggler werkt op Windows XP, Vista en Windows 7.

 


19-02-2011

Spectaculaire drummers

Bent u dol op drummen? Kijk eens op de website van drummerworld. Deze Zwitserse drumgroep heeft een show die zeker de moeite waard is. Vooral hun optreden in Basel is erg goed. Ze noemen zichzelf "Top Secret DrumCorps".

http://www.drummerworld.com/

 


12-02-2011

Landen 3 - Hoeveel landen zijn er? - Criteria

In dit derde deel gaan we verder op zoek hoeveel landen er zijn. Wellicht kan het woordenboek uitkomst bieden. We zijn immers op zoek naar criteria waarop we landen kunnen definiëren zodat we deze vervolgens kunnen tellen.

Het woordenboek Dikke van Dale geeft aan dat een land: een gedeelte van de aarde is dat boven water uitsteekt. Daar hebben we dus niet heel veel aan, behalve dat we nu weten dat het claimen van land onder water weinig zin heeft. Van Dale verwijst ons door naar het woord “natie”. Een natie is een volk in etnische of staatkundige zin. Voor de zekerheid kijken we nog even bij het woord “volk”. Een volk is een gemeenschap van bewoners van een land die afstamming, taal, zeden, overlevering gemeen hebben. De Dikke van Dale stuurt ons ook nog naar het woord “staat”. Een staat is een door een geordend gezag geregeerde volksgemeenschap, beschouwd als een lichaam en als een rechtspersoon.

Samengevat zoeken we dus naar “een gedeelte van de aarde dat boven water uitsteekt en wordt bewoond door een volk in etnische of staatkundige zin. Verder moet dat gebied geregeerd worden door een geordend gezag”.

Toch helpt dit ons niet echt verder. Kijk eens naar Schotland. Schotland voldoet aan alle bovenstaande eisen en is toch geen apart land. Schotland steekt boven het water uit en wordt bewoond door Schotten. De Schotten hebben hun eigen afstamming, taal, zeden en overlevering gemeen en vormen dus een volk in de zin van de definitie. Verder heeft Schotland zijn eigen parlement en wordt dus geregeerd door een geordend gezag. Schotland heeft zelfs een eigen vlag, maar ook dat helpt hen niet verder als apart land. Wellicht komt dat door het feit dat het Verenigd Koninkrijk de wetten en regels van het Schotse parlement kan aanpassen of vernietigen als hen dat nodig lijkt. Blijkbaar moet een land ook een absolute wetgevende macht hebben om een land te kunnen zijn.

Hoe ontstaan landen? Initieel natuurlijk door een groep mensen die roepen dat ze vanaf datum X een land zijn, een gebied claimen en zich vervolgens daar gaan vestigen en zich organiseren. Toch is ook dat niet altijd succesvol. Hieronder een paar bizarre “landen”. De inwoners van deze landen nemen zichzelf erg serieus, maar zij zijn dan ook de enige die dat doen. We kijken achtereenvolgens naar 1) Vorstendom Zeeland 2) Vorstendom Hutt Rivier 3) Republiek Molossia 4) Groot Hertogdom West Antarctica.

1) Het vorstendom Zeeland (Principality of Sealand) wordt bestuurd door Michael Bates. Het land heeft 27 inwoners en beslaat een landoppervlak van 0,00055 vierkante kilometer. Het land ligt circa 10 kilometer uit de Britse kust en kent een roerige geschiedenis. De oorsprong ligt in de Tweede Wereldoorlog toen het werd opgericht om Duitse luchtaanvallen te detecteren en af te slaan. Op 02-09-1967 claimde vader Bates het gebied en begon paspoorten uit te geven. Tot op heden zijn er ca “echte” 300 paspoorten uitgegeven. Daarnaast geeft het land aan dat er ruim 150.000 “valse” paspoorten in omloop zijn. In 1968 oordeelde een Britse rechter dat het in internationale wateren lag, buiten de Britse jurisdictie. Dat kwam goed uit omdat men er een radiostation gevestigd had.

Men heeft zelfs een “oorlogje” gekend. In 1978 veroverde een groepje mensen, toen Bates afwezig was, het gebied. De groep mensen, onder leiding van Alexander Achenbach, bestond uit Nederlanders en Duitsers. Men nam de jonge Michael Bates gevangen en zette hem na enkele dagen af in Nederland. Korte tijd later heroverde Bates het gebied na een snelle aanval met helikopters. De leider nam hij krijgsgevangen en omdat Achenbach een Zeelands paspoort had werd hij opgesloten voor verraad. Duitsland stuurde een diplomaat om te onderhandelen en ook daarin ziet Bates het bewijs dat hij een “echt” land is. In 1990 schoten de bewoners op een Brits schip dat de zogenaamde territoriale wateren van Zeeland binnendrong. Het voorlopig laatste wapenfeit van Zeeland vond in 2007 plaats toen de Pirate Bay (torrent website) onderzocht of Zeeland hun nieuwe uitvalsbasis kon worden. Zoals u weet heeft dit tot niets geleid.

Officiële website van Zeeland: http://www.sealandgov.org/

2) Het vorstendom Hutt River (Principality of Hutt River) wordt bestuurd door Prins Leonard I. Dit vorstendom bestaat sinds 21-04-1970 en ligt in Australië. Het land heeft 20 inwoners en beslaat 75 vierkante kilometer. Het ontstaan van het land is een aardig verhaal. In 1970 hadden vijf families een geschil met de overheid over graanquota. In de correspondentie die volgde schreef de Australische overheid een brief aan “The Administrator of the Hutt River Province”. Leonard George Casley eigende zich vanaf dat moment die titel toe. Enige tijd later veranderde hij de titel in Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Leonard I. Het verhaal gaat echter verder. In 1976 stopte de Australische post de bezorging van brieven aan dit gebied. De overheid eiste dat hij belasting ging betalen en op hield met deze onzin. In reactie hierop verklaarde Prins Leonard I de oorlog aan Australië. Vervolgens werd het stil. Intussen wordt de post gewoon weer bezorgd en worden er geen belasting aanslagen meer naar hem verstuurd.

Vorstendom Hutt River heeft ook een leger met een eigen website: http://www.huttriver.net/

Natuurlijk heeft het vorstendom ook ambassades: http://www.huttriverprovinceusa.org/

Noot: beide websites van Huttriver werken niet meer in 2012.

3) De republiek Molossia wordt geregeerd door president Kevin Baugh. Het land heeft 4 inwoners en beslaat 58 vierkante kilometer. Beter gezegd zijn eigen huis en tuin plus een paar stukken grond die hij kocht in Californië en Pennsylvania. Voor de zekerheid heeft hij ook alvast een deel van de planeet Venus geclaimd. Deze republiek ligt in de Verenigde Staten in de staat Nevada en men leeft onder een eeuwigdurende staat van beleg. Volgens Baugh komt dat door de buitenlandse bedreiging net over de grens. De grap is dat er gewoon belasting wordt betaald aan de VS, maar dat Baugh beweert dat dit ontwikkelingshulp is. In deze republiek is alles uit Texas verboden, net als uien en walrussen.

Officiële website van de republiek Molossia: http://www.molossia.org/countryeng.html

4) Groot hertogdom West Antarctica (Grand Duchy of Westarctica) wordt bestuurd door Jon-Lawrence Langer. Het land heeft (nog) geen inwoners en beslaat 1610 000 vierkante kilometer. De Amerikaan Travis McHenry  claimde het gebied in 2001. Hij is er van overtuigd dat hij een gat in het Zuidpool verdrag heeft ontdekt. In het verdrag staat dat geen enkel land Antarctica kan claimen. Aangezien hij geen land is had hij wel het recht om een deel van Antarctica te claimen. Hij stelde alle landen ter wereld op de hoogte van zijn claim, maar werd wereldwijd genegeerd. In zijn gevecht om aandacht claimde hij in 2005 de Balleny eilanden. Hierop werd internationaal ook niet gereageerd omdat deze eilandengroep al tot Nieuw Zeeland behoren.

Officiële website van het Groot Hertogdom West Antarctica: http://www.westarctica.org/

Noot: De website van Westantarctica werkt niet meer in 2012. 


06-02-2011

Landen 2 – Verenigd Koninkrijk of Engeland

We zijn nog steeds bezig met onze zoektocht naar het aantal landen in de wereld. Om te bepalen hoeveel landen er zijn moeten we rekening houden met het tijdstip van onderzoek. Op 15-01-2011 hebben we gezien dat landsgrenzen plotseling ingrijpend kunnen wijzigen in de tijd. In het filmpje is duidelijk te zien dat de Europese landsgrenzen tussen 1519 tot 2006 ingrijpend gewijzigd zijn. Ik zag dat de makers een foutje hebben gemaakt bij het markeren van bepaalde landsgrenzen, maar dat bedekken we maar even met de mantel der liefde. Het doet niets af aan het overall beeld van de ingrijpende wijzigingen die de afgelopen decennia hebben plaatsgevonden.

 

Een volgend probleem is hoe men samengevoegde staten en landen moet zien. Bij de Verenigde Staten is het duidelijk. Deze staten hebben besloten om één gezamenlijk land te vormen. Bij andere landen is dat wat minder helder. Zo heeft Nederland er een interessante lappendeken van gemaakt met de Nederlandse Antillen. Het ene eiland heeft een status aparte, het andere eiland is recent een gemeente geworden etc.

 

Bij het Verenigd Koninkrijk, in normaal spraakgebruik normaliter aangeduid als Engeland, is de zaak ook behoorlijk complex. In onderstaande filmpje wordt kort het verschil uitgelegd tussen United Kingdom, Great Britain and England

 Tip: Oh ja, u moet de komende vijf minuten en 14 seconden wel goed luisteren want er wordt behoorlijk snel gepraat. //youtube.com/watch?v=rNu8XDBSn10

 

 

 

 


01-02-2011

Integrated Systems Europe - ISE 2011

Op 01-02-2011 was ik op de ISE beurs in de Amsterdam RAI. Op deze internationaal georiënteerde beurs worden de diverse oplossingen getoond op het vlak van audio visuele systemen en de elektronische integratie hiervan. De beurs beslaat 10 hallen en is zeker de moeite waard, al is de entree voor privé personen vrij hoog. Men is tenminste 30-50 Euro kwijt aan entree (afhankelijk van de vorm van aanmelden) plus 15,50 Euro aan parkeerkosten. Als men op de beurs ook presentaties wil bezoeken kost dat 67,23 Euro voor elke presentatie van 1 ½ uur.

De beurs is groot en erg interessant. Hieronder een selectie uit de foto’s die ik op de beurs heb gemaakt. Aan de hand van deze foto’s zal ik een aantal leuke innovaties op de ISE behandelen: LG, 3M, Intel, MediaScreen en Canon / 7th sense.

LG. LG had twee stands. De stand die door het hoofdkantoor van LG was neergezet was technisch gezien het meest interessant. De stand van de LG reseller Europe zag er schitterend en professioneel uit. Gênant was dat de Europese reseller niet wist dat het hoofdkantoor van LG ook een eigen stand had neergezet. Onderlinge afstemming was er in ieder geval niet.

Op onderstaande foto kan u de nieuwste trend zien op het gebied van aanraakschermen. Door de winkelruit kan u, net als in de huidige winkels, de goederen zien die daarachter liggen. Nieuw is dat de winkelruit tevens een computerscherm is. Hierop kan u browsen, nieuws kijken en alle standaard internet activiteiten uitvoeren. Overigens liet concurrent Samsung een vergelijkbaar product in november 2010 zien.

3M. In November 2010 op de Jaarbeurs in Utrecht liet 3M een interessant privacy filter voor de laptop zien. Voordeel van dit voorzetscherm is dat men gewoon in vliegtuig, trein, bus en metro kan werken zonder dat de persoon naast u alles mee kan lezen. Helaas heb ik dit nog niet thuis of op mijn werk uit kunnen proberen omdat 3M nog bezig is met het verwerken van de post van afgelopen november. Op ISE had 3M deze compacte beamer als leuke nieuwe aanwinst. De kosten van de beamer liggen tussen de 300 en 500 Euro en het is pas over twee weken te verkrijgen. Een primeur dus. In onderstaande opstelling wordt geprojecteerd op een glasplaat, maar dat kan natuurlijk van alles zijn.

De technische specificaties van de 3M pocket projector MP180 zijn: 338 gram, afmetingen 150x65x33 mm. Aspectratio 4:3 resolutie 800x600 SVGA (maar ook andere resoluties werken tot 1080x768 WXGA). Max beelddiagonaal 80 inch.  4 GB intern geheugen en 2 uur batterij duur bij volle sterkte. Natuurlijk zitten er ook speakers in en heeft het apparaat meerdere aansluitingen.

De reden dat ik zo enthousiast ben is dat men normaliter enorm zit te rommelen met beamers bij (klant) presentaties. Met deze kleine beamer en een standaard laptop moet dit toch te voorkomen zijn.

Intel. Intel had meerdere leuke displays. De display met Adidas sportschoenen zag er goed uit. Men kon via het touch screen informatie krijgen over de diverse schoenen. Hieronder een foto van de display waar men kleding kon passen op een levensgroot model. Vervolgens kan men kleding natuurlijk kopen, of de outfit combinatie met e-mail verzenden om later nog eens te bekijken. Andere opties waren een foto snapshot maken van de kleding of de combinatie te delen met anderen. Minpuntje was dat men de maten van het model niet kan aanpassen om te kijken of het op jezelf ook staat. In mijn eigen werk is net een prototype afgerond op een Android mobiele telefoon waarbij men juist wel kleding kan passen op een eigen foto.

MediaScreen. Het Duitse bedrijf MediaScreen had een aantal leuke demo’s staan. Allereerst de wereldbol van piepschuim waar de wereld op geprojecteerd werd. De tweede demo betreft een plexiglas met een boekvorm golf er in (zie foto rechts onderin) waarop een boek wordt geprojecteerd. Aardig daarbij is dat men met een vinger de bladzijden “net echt” om kan slaan.

Canon / 7th Sense. Canon had samen met het Britse bedrijf 7th Sense een schitterende 9 meter brede koepel neergezet. De koepel wordt door ventilatoren aan de bovenkant in vorm getrokken. Diverse projectoren aan de rand van de koepel verzorgden een totaal beeld waardoor de bezoeker een overweldigende indruk krijgt. Men kan zowel een 2D als een 3D beeld (helaas wel met 3D bril) projecteren.

Al met al was het een geslaagde beurs die zeker de moeite waard is.


29-01-2011

IMMovator 3DNL LiveLab – 3D brillen blijven een ramp

Gisteren, 28-01-2011, was er in het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid in Hilversum weer een interessante iMMovator Cross Media bijeenkomst. In deze bijeenkomst staan de meest recente 3D technieken centraal. Diverse bedrijven tonen hun 3D creaties en recente trends en ontwikkelingen worden er besproken.

 

Op Nu Zakelijk (zie Blog 2010 datum 12-10-2010 “Geen perspectief voor 3D TV”) heb ik al eerder geschreven dat de huidige 3D golf zo zijn beperkingen heeft. De eerste 3D golf was in de jaren 50, de tweede 3D golf was in de jaren 80 en we zitten nu in de derde 3D golf. Tot voor kort dacht ik dat enige vorm van 3D een serieuze kans had om door te breken, maar na deze iMMovator bijeenkomst ben ik daar niet meer zo zeker van.

 

De op zich interessante presentaties deze middag werden geplaagd door kleine maar storende foutjes. Dan doel ik vooral op de getoonde 3D demo’s / films. Soms was het beeld uitgerekt en zaten we te kijken naar kleine dikke mensen, dan weer was het beeld verstoord door de conversie etc. De redenen voor deze verstoringen waren natuurlijk legio, en waarschijnlijk ook terecht, maar het beeld van een onvolwassen 3D markt bleef toch kleven.

 

In mijn vorige betoog (Zie Blog 2010 datum 12-10-2010 “Geen perspectief voor 3D TV”) voerde ik diverse punten aan waarom 3D met bril niet kan slagen. In dit artikel kijken we naar de techniek van de 3D oplossingen. Er worden drie 3D technieken besproken.

 

Omdat de positieve en negatieve aspecten hiervan wel erg interessant zijn zal ik hier verder op ingaan.

A)      Actieve 3D bril

B)      Passieve 3D bril

C)      Autostereoscopie (3D zonder bril)

 

A) Actieve 3D bril. De actieve 3D bril heeft als positief punt dat de resolutie goed is. Ook de 2D kwaliteit van een actieve 3D bril is prima. Minpunten zijn de prijs en het gewicht. Verder kan de actieve bril last hebben van “crosstalk”. Crosstalk is de overspraak uit de telefonie wereld in de 3D beelden wereld. Overigens zijn plasma schermen het minst gevoelig voor crosstalk. Verder zijn actieve 3D brillen erg gevoelig voor omgevingslicht zoals TL balken, spaarlampen en dergelijke. Dit laatste komt door de frequentie die interfereert met de actieve 3D bril. Deze middag hadden we inderdaad een aantal keer last van crosstalk en het omgevingslicht. Diverse bedrijven werken aan lichtere design brillen die minder last hebben van crosstalk en die tevens voor de klant op sterkte geleverd kunnen worden.

 

B) Passieve 3D bril. Het grote voordeel van de passieve 3D bril is de prijs. Deze 3D brillen zijn spotgoedkoop te produceren. Dit zijn de bekende 3D brilletjes met gekleurde glazen. Dit type brillen worden bij bepaalde TV’s en bioscopen gebruikt. Nadeel van de passieve bril is de slechte 2D kwaliteit. Verder wordt de resolutie gehalveerd door de gebruikte filtertechniek. Hierdoor komt het beeld soms wat donker over. Grof gezegd zijn er in een beeld met 1080 lijnen circa 540 beeldlijnen voor elk oog beschikbaar. Bedrijven als LG, Toshiba en Vizio zijn druk bezig deze techniek te verbeteren.

 

C) Autostereoscopie. De enige techniek waar ik zelf vertrouwen in heb is de autostereoscopie. Positief hieraan is het feit dat men geen 3D bril nodig heeft. Nadelen zijn er natuurlijk ook. Hierbij valt te denken aan de beperkte kijkhoek, de beperkte 3D resolutie, de matige 2D kwaliteit en de hoge kostprijs. Bedrijven als LG, Sony en Toshiba zijn druk bezig deze technieken te perfectioneren.

 

Mijn conclusie omtrent 3D werd in deze iMMovator bijeenkomst bevestigd. De 3D markt is nog onvolwassen, maar ontwikkelt zich razendsnel. Verder zie ik als trend dat we eerst door de 3D bril fase moeten, voordat we bij de definitieve oplossing van de brilloze en toekomst vaste autostereoscopie kunnen komen.

 

Meer informatie kan u vinden op http://www.immovator.nl/

Een bijzonder interessante presentatie over de diverse 3D technieken kan u vinden op http://www.vimeo.com/19426665

 

Deze video duurt vrij lang: 20 minuten en 11 seconden. De essentie komt in de eerste 15 minuten aan bod en er zit een aardig geintje aan het einde van de presentatie. 


22-01-2011

Paardenshow

Het is altijd weer leuk om oude bekenden terug te zien. Zeker als men elkaar onverwacht treft. Onlangs waren we in een stad waar de kinderen een paard zagen dat kon rekenen. Nu zijn er niet zo heel veel paarden in Nederland die kunnen rekenen en omdat ik wat ervaring heb met rekenende paarden gingen we even kijken. Ons wachtte een aangename verrassing. Naast een schitterende show had ik geheel onverwacht weer contact met mijn oude vrienden.

Jaren geleden draaide ik mee met showstal Penthesileia waarbij kennis en kunde hoog in het vaandel staan. In die hoedanigheid heb ik vele evenementen gezien zoals Brabanthallen, Avifauna, Haagse Paardendagen, Zuid Laren, etc. De Haagse Paardendagen zijn in 2002 voor het laatst gehouden. Sindsdien is dit evenement overgegaan in de Koetsjesdagen. De diverse shows vonden in binnen- en buitenland plaats. Zeker in Duitsland zijn paardenshows erg geliefd. Aan die tijd bewaar ik dan ook goede herinneringen.

Afijn, hoe het ook zij, mocht u een mooie - en kwalitatief goede paardenshow willen dan moet u zeker even een kijkje nemen op http://www.paardenshows.nl

 


16-01-2011

Verdien een Darwin Award met Doe-het-zelven

Stichting consument en veiligheid maakte recent bekend dat 130.000 klussers per jaar zich melden bij een hulpverlener voor medische zorg. Van deze kluskoningen waren 49.000 aan het tuinieren. De schade bedraagt 169 miljoen Euro per jaar. Dat is 120 miljoen Euro per jaar aan arbeidsverzuim en 49 miljoen Euro per jaar aan huisarts, fysiotherapeut en specialisten in het ziekenhuis.

 

In Nederland overlijden elk jaar 37 mensen bij klusongevallen. 82% van de dodelijke ongevallen blijkt veroorzaakt te zijn door vallen van ladder of een andere hoogte. 83% blijkt om het leven te komen tijdens het doe-het-zelven in en om het huis.

 

Een op de zes slachtoffers van een ongeval was aan het tuinieren. U kunt hierbij denken aan snoeien, hout hakken en zoals u op onderstaande foto kan zien het maaien van een heg. Messen, zagen, hamers en ladders blijken het vaakste betrokken te zijn bij serieus letsel. Lichaamsdelen die het meest worden beschadigd zijn: vingers, handen en ogen. Mannen in de leeftijdscategorie tussen de 30 en 49 jaar blijken vaak de klos. Opvallend vond ik het feit dat 150 mensen per jaar gewond raken door lasers. Hoe doe je zoiets? Kijk je dan tijdens het demonteren van je DVD brander in de laserstraal terwijl de elektra nog aan staat? Zijn dat dezelfde mensen die kijken of een geweer geladen is door in de loop te kijken? Zijn dat de beroemde deelnemers aan de jaarlijkse Darwin Awards?

 

http://www.veiligheid.nl/ongevalcijfers/Cijfers-ongevallen-tijdens-doe-het-zelven

Noot: Deze website werkt niet meer in 2012.

http://www.zorggegevens.nl/kennisplatform/default.aspx

http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/home/default.htm

 

Elk jaar weer wordt er wereldwijd gestreden om de Darwin Award. Deze prestigieuze Award wordt overigens alleen postuum uitgereikt. Wilt u ook een Darwin Award winnen? Dan moet u op een zo dom mogelijke manier om het leven komen. Het motto van de Darwin Award website is: ”Named in honor of Charles Darwin, the father of evolution, the Darwin Awards commemorate those who improve our gene pool by removing themselves from it.”

 

Voorbeeld 1. Denkt u hierbij aan een terrorist wordt opgeblazen door zijn eigen bom doordat de bom voortijdig af gaat. De reden hiervoor is dat de terrorist een vergissing maakt in de tijdzonde instelling van de tijdklok (jaar 1999, nr 38). Voorbeeld 2. Een agent steekt een sigaret op in een kamer waar explosieven liggen (jaar 1999, nr 34). Voorbeeld 3. Een kaper berooft de passagiers van een vliegtuig en springt er vervolgens uit aan een zelf gemaakte parachute (jaar 2000, nr 19). Voorbeeld 4. Een man in een rolstoel is boos dat hij de lift heeft gemist. Vervolgens ramt hij herhaaldelijk de liftdeuren die, duidelijk zichtbaar, steeds verder meegeven. Tenslotte stort de man met rolstoel en al in de liftschacht (jaar 2010, nr 08). De website maakt netjes onderscheid in bevestigde (confirmed) en onbevestigde verhalen. Waarschuwing: Sommige content van deze website kan als schokkend ervaren worden! http://www.darwinawards.com/

 

Nog even terug naar de Nederlandse kluskoningen. Als men onderstaande foto’s bekijkt snap ik echt niet waarom er zoveel klussers gewond raken tijdens het klussen. Wat is er nu mis aan een grasmaaier aan een hijskraan? Of even uitrusten in de schaduw onder je auto? Of op een metalen trap in het zwembad met elektra bezig zijn? Of even je collega vasthouden tijdens het schroeven?

 

Bovenstaande cijfers zijn gebaseerd op onderstaande bronnen: Statistiek niet-natuurlijke dood 2004-2008, Centraal Bureau voor de Statistiek; Doodsoorzaken-statistiek 2004-2008, Centraal Bureau voor de Statistiek; Letsel Informatie Systeem 2004-2008, Consument en Veiligheid; Ongevallen en Bewegen in Nederland 2006-2008, Consument en Veiligheid; Letsellastmodel 2008, Consument en Veiligheid i.s.m. Erasmus Medisch Centrum; Bevolkingsstatistiek 2004-2009, Centraal Bureau voor de Statistiek; Permanent Onderzoek Leefsituatie 2003, Centraal Bureau voor de Statistiek.


15-01-2011

Landen 1 – Grenzen Europa 1519 tot 2006

Papa, hoeveel landen zijn er op de wereld? Tja, Om die vraag echt goed te beantwoorden moeten we even wat feiten verzamelen. We onderzoeken de vraag door deze uiteen te pluizen in de volgende elementen:

1)       Op welk tijdstip bepalen we hoeveel landen er zijn

2)       Wat is een land precies

 

Om te illustreren dat het tijdstip erg relevant is voor deze vraag hoeft u maar de actualiteit te kijken. Op dit moment stemt de bevolking van Zuid Soedan in een referendum over onafhankelijkheid. De algemene verwachting is dat het Christelijke Zuid Soedan zich onafhankelijk zal verklaren van het overwegend Islamitische Noord Soedan. Indien de onafhankelijkheid wordt doorgezet en Zuid Soedan internationaal wordt erkend, hebben we er een nieuw land bij.

 

Verder illustreert onderstaande filmpje op treffende wijze dat het tijdstip van het tellen van het aantal landen erg relevant is. Het filmpje laat de grenzen van de Europese landen zien van 1519 tot 2006.

Een volgende keer kijken we naar de tweede vraag “wat is een land precies?”

//youtube.com/watch?v=nq0KNfS_M44

 

 


09-01-2011

Fractal – Mandelbrot en sneeuwvlokken

Wiskunde saai? Dacht het niet! Kijk maar eens naar de schitterende fractals. Er bestaan vele definities van een fractal. De essentie is dat een fractal een meetkundig figuur is met een onregelmatige structuur en een oneindige hoeveelheid details. Elk detail van een fractal is een repeterend patroon van de fractal waar het zelf deel van uitmaakt. Men kan oneindig op een fractal inzoomen en steeds komen er nieuwe details naar boven. In sommige speelfilms wordt dit effect ook wel eens gebruikt.

In 1905 werden de fractals al bestudeerd door P. Fatou. In 1975 gaf Benoit Mandelbrot in zijn werk, “The Fractal Geometry of Nature”, de fractal zijn huidige naam. De term fractal is afgeleid van fragment, breuk. Vanwege zijn mooie esthetische eigenschappen zijn de Mandelbrot - en de Julia verzameling de meest bekende fractals.

 

Een goede website met veel informatie over fractals vindt u op http://library.thinkquest.org/26242/full/index.html  

Er zijn ook websites die inhoudelijk dieper ingaan op fractals http://math.rice.edu/~lanius/frac/

De volgende website is interessant omdat hier het werk van Escher wordt besproken http://britton.disted.camosun.bc.ca/jbescher.htm

Onderstaande website bevat een grote collectie fractals http://sprott.physics.wisc.edu/fractals.htm

Op de volgende website kan u fractals zien bewegen. http://www.fractal-recursions.com/files/anim/anim.html

 

Naast fractals zijn ook sneeuwvlokken interessant. Ook de vorm van sneeuwvlokken, snowflakes, zijn gebaseerd op wiskundige wetmatigheden. Sneeuwvlokfiguren zijn vaak wel symmetrisch. Zelf ben ik ook enige tijd met “snowflakes” aan de gang geweest. Hieronder een greep uit de sneeuwvlokken die ik sindsdien heb gemaakt. Overigens zijn de overeenkomsten in vormgeving van deze figuren en mandala’s opvallend.


08-01-2011

Baby

De geboorte van een baby is altijd een blijde gebeurtenis. Een vriend van mij werkt in de ICT en hij werd onlangs de gelukkige vader van een tweeling. Zowel hij als zijn vrouw zijn computer programmeurs. Wellicht nemen zij hun werk wat teveel mee naar huis.

 


02-01-2011

TNT – Sure we can

TNT heeft het moeilijk deze dagen. Reorganisatie, ontslagen, maar soms werkt TNT het toch echt zelf in de hand. Kunnen we onder die brug door? Sure we can………..


01-01-2011

Handleiding - Hoe geef ik mijn kat een pil

 Een korte handleiding in 15 stappen.

 

1. Pak uw kat op en leg hem in de ronding van uw arm alsof u een baby vasthoudt. Zet uw rechter wijsvinger en duim aan beide zijden van het snoetje van de kat en oefen voorzichtig wat druk uit terwijl u de pil in andere hand gereed houdt. Zodra uw kat het bekje opent gooit u de pil naar binnen en geeft u de kat de gelegenheid om te slikken. 

2. Zoek de pil op de vloer en haal de kat achter de bank vandaan. Leg de kat opnieuw in de ronding van uw arm en herhaal het proces. 

3. Haal de kat van de slaapkamer en gooi de inmiddels vies en vochtig geworden pil weg. 

4. Neem een nieuwe pil uit het doosje, pak de kat weer in uw arm terwijl u beide voorpoten stevig vasthoudt. Duw de kaken van elkaar en duw de pil naar binnen met de rechter wijsvinger. Houdt het bekje tenminste tien tellen dicht. 

5. Vis de pil uit het aquarium en haal de kat van de bovenkant van de kast. Roep uw echtgenote uit de tuin.

6. Kniel op de vloer en dwing uw kat tussen uw knieën, neem de pootjes in een ferme greep. Negeer het lage gebrom. Laat uw partner het kopje stevig vasthouden en dwing met een houten liniaal de bek open. Gooi de pil via de liniaal naar binnen en wrijf de kattenkeel stevig om het slikken te stimuleren. 

7. Haal uw kat van de gordijnrail en neem een nieuwe pil uit het doosje. Maak een notitie om een nieuwe liniaal te kopen en de gordijnen te laten repareren. Veeg de kapotte beeldjes en vaasjes aan de kant om later op te ruimen of eventueel te lijmen.

8. Draai uw kat in een grote handdoek en laat uw partner op de kat liggen, zodanig dat net de kattenkop zichtbaar is van onder de oksel. Zuig de pil met een rietje op en forceer de bek open. Blaas de pil door het rietje in de kattenkeel.

9. Controleer de bijsluiter om zeker te zijn dat deze pillen onschadelijk zijn voor mensen en neem een biertje om de smaak weg te spoelen. Ontsmet de arm van uw partner en doe er een verband om. Verwijder de bloedvlekken uit de vloerbedekking.

10. Haal uw kat van de schuur van de buurman. Pak een nieuwe pil en neem nog een biertje. Zet uw kat in het keukenkastje zodanig dat het kattenkopje net naar buiten steekt. Forceer de bek open en schiet de pil naar binnen met een elastiekje. 

11. Haal de schroevendraaier uit de garage en hang het deurtje van de keukenkast weer terug in zijn scharnieren. Zoek de whiskyfles. Neem een flinke teug en leg een koud whiskykompres op uw wangen om te ontsmetten. Controleer of uw tetanus injectie nog geldig is. Gooi uw gerafelde trui weg en trek een nieuwe aan.

12. Bel de brandweer om de kat uit de boom te halen. Maak uw verontschuldiging bij de buurman die, terwijl hij uw kat ontweek door zijn eigen schutting reed. Neem de laatste pil uit het doosje.

13. Tape de beide voorpoten van het uw monsterkat helemaal in en bind hem stevig aan de poot van de eettafel. Pak uw zware werkhandschoenen en trek deze aan. Duw de pil naar binnen en druk er een stuk vlees achteraan. Pak vervolgens een glas water. Houd de kop van uw kat verticaal en giet het water naar binnen om hem zo te dwingen te slikken.

14. Neem het laatste beetje whisky, vraag uw partner u naar de eerste hulp te rijden. Laat daar uw vingers en onderarm hechten en de restanten van de pil uit uw rechteroog verwijderen. Bel onderweg naar huis de meubelzaak om een nieuwe eettafel te bestellen.

15. Bel het dierenasiel of iemand interesse heeft in een monsterkat en informeer bij de dierenwinkel of ze hamstertjes hebben.

U begrijpt dat bovenstaande een grap is. Om u toch een antwoord te geven op de vraag: Pak uw kat stevig vast, zet uw wijsvinger en duim aan beide zijden van het kaakgewricht en druk zachtjes zodat de bek van uw kat open gaat. Schuif de pil vervolgens achterin de keel. Wijf zacht over de keel van de kat om ervoor te zorgen dat de kat slikt en voila. Klaar.

 

Hoe kan ik zien dat mijn kat boos is? Hint: Uw kat is zeker boos als deze bovenop een kast zit en zijn tong naar u uitsteekt. Ook als uw kat een eigen politie dossier heeft, is dit een indicatie dat uw kat boosaardig is. Ook op de andere foto’s zijn boze katten te zien.

 

 Disclaimer

 

Top
www.Leenstra.org