Anti Spam

27 februari 2009

28-02-2009
Anti spam
Net als u heb ik een enorme hekel aan spam. Men vult zijn mailadres in op een website om een software bevestigingscode te verkrijgen, deel te nemen aan een forum of in te schrijven voor een seminar en ja hoor een paar dagen later wordt er een nieuwe golf spam in je mailbox gestort. Spam blijft hoe dan ook een vervelend fenomeen. De oplossing is een mailadres creëren dat alleen voor dit soort zaken gebruikt wordt. Ook ik had een dergelijk mailadres bij Lycos. Helaas is Lycos sinds kort gestopt met het webportaal en de bijbehorende gratis mailservice.

Een praktische oplossing voor de spam mail die ik graag met u wil delen is “Ten minute mail”. En eigenlijk hoef ik nu niets meer te schrijven want het concept zal u nu al duidelijk zijn.

Afijn, toch zal ik het concept en de feiten toelichten. Begin 2007 is Devon Hillard, laten we een standbeeld voor hem oprichten, begonnen met 10minutemail. Veel fora riepen om het hardst dat ze geen mailadressen verkochten aan spammers, maar u en ik weten dat een mailadres op een forum achterlaten gewoon smeken om spam is. De fora waren bang voor anonieme deelnemers die het betreffende forum zouden vervuilen. Bij mijn weten is die angst echter ongegrond gebleken.

Via de website van 10minutemail kunt u gratis een geldig mailadres krijgen dat 10 minuten geldig is en daarna automatisch afgesloten wordt. Als 10 minuten te kort is kunt u dit ook met 10 minuten verlengen. Kortom ideaal voor registratiedoeleinden op internet. Op dit moment krijgt 10minutemail zo’n 70.000 spam mails per dag te verwerken. Spam die dus eerder uitkwam in uw en mijn mailbox.
Hieronder de URL naar deze anti spam oplossing. Ik hoop dat dit initiatief navolging zal krijgen om spammers maximaal te ontmoedigen.

http://10minutemail.com/10MinuteMail/index.html

Robot - Polymorphic robots

27-02-2009
Robot - Polymorphic robots
We leven in een interessant tijdsgewricht. Op dit moment zijn er twee duidelijke stromingen in de wetenschap en techniek aan te wijzen. Aan de ene kant is er de genetische modificatie en aan de andere kant de robotica. Op dit moment lijkt de robotica de leidende technologie te worden, maar dat kan natuurlijk in tijd veranderen.

Een interessante ontwikkeling is die van de herconfigureerbare robot (polymorphic robot). Deze robots zijn modulair opgebouwd en kunnen de bouwblokken waar ze uit zijn opgebouwd zelf wijzigen naar aanleiding van de omstandigheden. Elke module bestaat uit een kleine, autonome unit die zijn omgeving kan waarnemen. Door de toegevoegde intelligentie kan deze module interacteren met zijn omgeving. De modules kunnen op verschillende manieren aan elkaar bevestigd worden. Door deze flexibiliteit kan een dergelijke robot zichzelf voortbewegen als slang, rollen of bijvoorbeeld zes poten configureren. Een dergelijke robot is ook wel bekend onder de naam “superbot”.

Tijdens een test in de woestijn is er eens een superbot geconfigureerd met 100 modules. De robot werd geconfigureerd om te rollen op een vlakke ondergrond en vervolgens gestimuleerd om zijn vorm te wijzigen om een rotsformatie te overwinnen.

Het evidente voordeel van een dergelijke robot is dat deze heel compact vervoerbaar is, en zich op de eindbestemming kan ontplooien in een vorm die het beste past bij die betreffende omgeving. Hierbij kan men bijvoorbeeld denken aan onherbergzame omgevingen of bijvoorbeeld ruimtereizen. Een ander voordeel is dat een kapotte module eenvoudig vervangen kan worden. Elke module heeft tenslotte dezelfde waarde.

Voor meer informatie kunt u terecht op onderstaande url. Hier zijn foto’s en films te zien van een superbot.

http://www.isi.edu/robots/superbot.htm

Gedegen informatie over robotica is te vinden in “The International Journal of Robotics Research“.

Auto – deel 4 - Boommarterbrug

18 februari 2009

18-02-2009

Auto – deel 4 - Boomarterbrug
Vraag van de vorige keer (zie uit de blog hieronder “Auto – deel3”) was:

Wat is het doel / nut van de balk (of houten geul) die over de hele breedte van de snelweg A12 boven de weg thv hectometerpaal 73,9 hangt?

Het antwoord van Rijkswaterstaat is als volgt:
De houten constructie boven de matrixborden is een faunapassage, een boommarterbrug. Het portaal is ingericht als passage door middel van een loopplank voor de boommarters. Dit is een concept dat bedacht is door twee medewerkers van Rijkswaterstaat Utrecht. De boommarter beweegt zich het liefst door de toppen van bomen en maakt dus (bijna) geen gebruik van ecotunnels. De boommarter wordt daardoor beperkt in zijn vrijheid, hij kan namelijk niet aan de andere kant van de snelweg, in dit geval de A12, komen. De boommarterbrug bestaat uit een aanloopconstructie die een boomtop in de directe nabijheid verbindt met het portaal. Op het portaal is een loopbrug aangebracht met opstaande randen waar de marter overheen loopt.

Auto – deel 3 - Oriëntatieverlichting

17 februari 2009

17-02-2009

Auto – deel 3 - Oriëntatieverlichting
De vraag van deze keer is:

Wat is het doel / nut van de balk (of houten geul) die over de hele breedte van de snelweg A12 boven de weg thv hectometerpaal 73,9 hangt?

—————–
Vraag van de vorige keer (zie uit de blog hieronder “Auto – deel2”) was:

Wat is het nut van het kleine lampje dat op driekwart hoogte op alle lantarenpalen in de middenberm van de A12 tussen Utrecht en Arnhem staan?
De lampjes zijn te klein voor wegverlichting en zijn ook niet altijd aan.

Het antwoord van Rijkswaterstaat is als volgt:
Deze lampjes vormen de oriëntatieverlichting. Deze kleine lampjes (oriëntatieverlichting) zijn bedoeld om de omgevingshinder, veroorzaakt door verlichting, voor mensen, dieren en planten te verminderen. Het werkt als volgt: wanneer de weersomstandigheden goed zijn, dus geen sneeuw, mist, of gladheid, gaat om 23.30 de hoofdverlichting uit en de kleine lampjes (9 watt) aan. Hiermee kan de weggebruiker wel de loop van de weg volgen maar heeft geen extra verlichting in de vorm van de gewone hoofdverlichting. Bij knooppunten en af- en toeritten blijft de hoofdverlichting branden uit verkeersveiligheidsoverwegingen. Bij werk in uitvoering blijft de hoofdverlichting eveneens branden. Dit is op basis van ARBO-regelgeving.

Het antwoord op de vraag volgt volgende keer in “Auto – deel 4”.

Auto – deel 2 - Regenboogroute

16-02-2009

Auto – deel 2 - Regenboogroute
De vraag van deze keer is:

Wat is het nut van het kleine lampje dat op driekwart hoogte op alle lantarenpalen in de middenberm van de A12 tussen Utrecht en Arnhem staan?
De lampjes zijn te klein voor wegverlichting en zijn ook niet altijd aan.

—————–

Vraag van de vorige keer (zie uit de blog hieronder “Auto – deel1”) was:

Waarom zijn er gekleurde banden (kleurcode van boven naar beneden is rood/ paars/ lichtgroen/ donkergroen) aangebracht op alle lantarenpalen op de A12? Waarom is dit gedaan en wat is het nut er van?

Het antwoord van Rijkswaterstaat is als volgt:
Met dit programma werkt Rijkswaterstaat aan vergroting van de aantrekkelijkheid, functionaliteit en duurzaamheid van snelwegen. Bedrijventerreinen en geluidswerende voorzieningen bepalen in grote mate het beeld op en langs de snelweg. Dit gaat ten koste van de identiteit van gebieden en uitzicht op landschappen. Snelwegen krijgen hierdoor een wat rommelige uitstraling.

Om de A12 als Regenboogroute herkenbaar te maken zijn tussen 5 april en 2 juni 2008 regenboogbanden bevestigd op in totaal 1650 lichtmasten in de middenberm van de A12 van Den Haag tot aan de Duitse grens. De banden zijn 40 centimeter breed en worden bevestigd vanaf 2.20 meter hoogte. Het initiatief is ontstaan vanuit het programma “Routeontwerp van Snelwegen”. Dit is een initiatief van de ministeries van Verkeer en Waterstaat (VenW), Volkhuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu (VROM) en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).

Het motto van de Regenboogroute A12 is: Een samenhangende weg door een palet van karakteristieke gebieden. De A12 wordt de Regenboogroute genoemd vanwege de vier karakteristieke landschapstypen waar de A12 doorheen loopt. Stad (rood), mozaïek (paars), wei (lichtgroen) en bos (donkergroen). De kleurenbanden zijn een simpele en eenvoudige manier om de weg herkenbaar te maken, ze zijn het beeldmerk van de Regenboogroute A12.

In opdracht van verschillende overheden, werkt Rijkswaterstaat binnen dit project aan het verbeteren van de kwaliteit van weg en omgeving. Dit zal in de nabije toekomst onder andere leiden tot meer uniformiteit van geluidsschermen, onderdoorgangen en viaducten en het versterken van de identiteit van het landschap langs de weg.

Meer informatie over dit project kunt u vinden op de website www.routeontwerp.nl

Tja dit verzin je dus niet. Aardig idee, maar wel beetje zonde van mijn belastinggeld. Als u ook dergelijke voorbeelden weet, dan hoor ik ze graag.

Het antwoord op de vraag volgt volgende keer in “Auto – deel 3”.

Auto - deel 1 - Autobanden

15-02-2009

Auto – deel 1 - Autobanden
Er wordt bijzonder veel over auto’s geschreven en vandaar dat ik het kort zal houden, want ik ben zeker geen auto expert. Toch heb ik net als vele anderen het gevoel dat je jezelf er in moet verdiepen om te voorkomen dat je belazerd wordt. Dit maal een aardige tip en een vraag.

Om te beginnen kun je zelf eenvoudig checken of de “nieuwe” banden die je op je auto hebt ook echt nieuw zijn. Op de band staat namelijk een nummer en aan de hand van dat nummer kun je eenvoudig zien wat de productiedatum was van die betreffende band. Kijk op de band en ga op zoek naar een code van vier cijfers. De eerste twee cijfers geven het weeknummer weer en de laatste twee cijfers het jaartal.

Voorbeeld: 1209 dit staat dus voor week 12 van jaar 2009.

Als je veel op de weg zit zie je vaak vreemde zaken. Een paar van deze zaken heb ik uitgezocht. Vandaag de eerste vraag:

Waarom zijn er gekleurde banden (kleurcode van boven naar beneden is rood/ paars/ lichtgroen/ donkergroen) aangebracht op alle lantarenpalen op de A12? Waarom is dit gedaan en wat is het nut er van?

Het antwoord op de vraag volgt volgende keer in “Auto – deel 2”.

OPTA

14-02-2009

OPTA
OPTA staat voor Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit en heeft een controlerende taak in het Nederlandse post- en telecomlandschap. In mijn werk heb ik regelmatig met OPTA te maken gehad. Naast een aantal verbeterpunten zie ik ook zeker positieve eigenschappen van een instituut als OPTA. Zo kan je sinds enige tijd als bedrijf of burger zelf zaken checken bij OPTA. OPTA beheert namelijk de voorraad telefoonnummers van Nederland. OPTA kent telefoonnummerreeksen toe en zorgt ervoor dat het nummerplan wordt nageleefd. Het nummerregister van toegekende (en vrije) telefoonnummers is openbaar. Per nummer(reeks) zijn vier statussen mogelijk.

A) Afkoelen,
B) Geblokkeerd,
C) Gereserveerd of
D) Toegekend.

In het nummerregister kan men zowel zien of een telefoonnummer beschikbaar is als wie de eigenaar is van een bepaald telefoonnummer.

Hieronder de URL naar het betreffende register. Deze URL is ook opgenomen in de links op deze webpagina.

http://www.opta.nl/nl/nummers/nummers-zoeken/