Robot - Polymorphic robots

27-02-2009
Robot - Polymorphic robots
We leven in een interessant tijdsgewricht. Op dit moment zijn er twee duidelijke stromingen in de wetenschap en techniek aan te wijzen. Aan de ene kant is er de genetische modificatie en aan de andere kant de robotica. Op dit moment lijkt de robotica de leidende technologie te worden, maar dat kan natuurlijk in tijd veranderen.

Een interessante ontwikkeling is die van de herconfigureerbare robot (polymorphic robot). Deze robots zijn modulair opgebouwd en kunnen de bouwblokken waar ze uit zijn opgebouwd zelf wijzigen naar aanleiding van de omstandigheden. Elke module bestaat uit een kleine, autonome unit die zijn omgeving kan waarnemen. Door de toegevoegde intelligentie kan deze module interacteren met zijn omgeving. De modules kunnen op verschillende manieren aan elkaar bevestigd worden. Door deze flexibiliteit kan een dergelijke robot zichzelf voortbewegen als slang, rollen of bijvoorbeeld zes poten configureren. Een dergelijke robot is ook wel bekend onder de naam “superbot”.

Tijdens een test in de woestijn is er eens een superbot geconfigureerd met 100 modules. De robot werd geconfigureerd om te rollen op een vlakke ondergrond en vervolgens gestimuleerd om zijn vorm te wijzigen om een rotsformatie te overwinnen.

Het evidente voordeel van een dergelijke robot is dat deze heel compact vervoerbaar is, en zich op de eindbestemming kan ontplooien in een vorm die het beste past bij die betreffende omgeving. Hierbij kan men bijvoorbeeld denken aan onherbergzame omgevingen of bijvoorbeeld ruimtereizen. Een ander voordeel is dat een kapotte module eenvoudig vervangen kan worden. Elke module heeft tenslotte dezelfde waarde.

Voor meer informatie kunt u terecht op onderstaande url. Hier zijn foto’s en films te zien van een superbot.

http://www.isi.edu/robots/superbot.htm

Gedegen informatie over robotica is te vinden in “The International Journal of Robotics Research“.

Laat een reactie achter