Auto – deel 2 - Regenboogroute

16-02-2009

Auto – deel 2 - Regenboogroute
De vraag van deze keer is:

Wat is het nut van het kleine lampje dat op driekwart hoogte op alle lantarenpalen in de middenberm van de A12 tussen Utrecht en Arnhem staan?
De lampjes zijn te klein voor wegverlichting en zijn ook niet altijd aan.

—————–

Vraag van de vorige keer (zie uit de blog hieronder “Auto – deel1”) was:

Waarom zijn er gekleurde banden (kleurcode van boven naar beneden is rood/ paars/ lichtgroen/ donkergroen) aangebracht op alle lantarenpalen op de A12? Waarom is dit gedaan en wat is het nut er van?

Het antwoord van Rijkswaterstaat is als volgt:
Met dit programma werkt Rijkswaterstaat aan vergroting van de aantrekkelijkheid, functionaliteit en duurzaamheid van snelwegen. Bedrijventerreinen en geluidswerende voorzieningen bepalen in grote mate het beeld op en langs de snelweg. Dit gaat ten koste van de identiteit van gebieden en uitzicht op landschappen. Snelwegen krijgen hierdoor een wat rommelige uitstraling.

Om de A12 als Regenboogroute herkenbaar te maken zijn tussen 5 april en 2 juni 2008 regenboogbanden bevestigd op in totaal 1650 lichtmasten in de middenberm van de A12 van Den Haag tot aan de Duitse grens. De banden zijn 40 centimeter breed en worden bevestigd vanaf 2.20 meter hoogte. Het initiatief is ontstaan vanuit het programma “Routeontwerp van Snelwegen”. Dit is een initiatief van de ministeries van Verkeer en Waterstaat (VenW), Volkhuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu (VROM) en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).

Het motto van de Regenboogroute A12 is: Een samenhangende weg door een palet van karakteristieke gebieden. De A12 wordt de Regenboogroute genoemd vanwege de vier karakteristieke landschapstypen waar de A12 doorheen loopt. Stad (rood), mozaïek (paars), wei (lichtgroen) en bos (donkergroen). De kleurenbanden zijn een simpele en eenvoudige manier om de weg herkenbaar te maken, ze zijn het beeldmerk van de Regenboogroute A12.

In opdracht van verschillende overheden, werkt Rijkswaterstaat binnen dit project aan het verbeteren van de kwaliteit van weg en omgeving. Dit zal in de nabije toekomst onder andere leiden tot meer uniformiteit van geluidsschermen, onderdoorgangen en viaducten en het versterken van de identiteit van het landschap langs de weg.

Meer informatie over dit project kunt u vinden op de website www.routeontwerp.nl

Tja dit verzin je dus niet. Aardig idee, maar wel beetje zonde van mijn belastinggeld. Als u ook dergelijke voorbeelden weet, dan hoor ik ze graag.

Het antwoord op de vraag volgt volgende keer in “Auto – deel 3”.

Laat een reactie achter