Auto – deel 3 - Oriëntatieverlichting

17-02-2009

Auto – deel 3 - Oriëntatieverlichting
De vraag van deze keer is:

Wat is het doel / nut van de balk (of houten geul) die over de hele breedte van de snelweg A12 boven de weg thv hectometerpaal 73,9 hangt?

—————–
Vraag van de vorige keer (zie uit de blog hieronder “Auto – deel2”) was:

Wat is het nut van het kleine lampje dat op driekwart hoogte op alle lantarenpalen in de middenberm van de A12 tussen Utrecht en Arnhem staan?
De lampjes zijn te klein voor wegverlichting en zijn ook niet altijd aan.

Het antwoord van Rijkswaterstaat is als volgt:
Deze lampjes vormen de oriëntatieverlichting. Deze kleine lampjes (oriëntatieverlichting) zijn bedoeld om de omgevingshinder, veroorzaakt door verlichting, voor mensen, dieren en planten te verminderen. Het werkt als volgt: wanneer de weersomstandigheden goed zijn, dus geen sneeuw, mist, of gladheid, gaat om 23.30 de hoofdverlichting uit en de kleine lampjes (9 watt) aan. Hiermee kan de weggebruiker wel de loop van de weg volgen maar heeft geen extra verlichting in de vorm van de gewone hoofdverlichting. Bij knooppunten en af- en toeritten blijft de hoofdverlichting branden uit verkeersveiligheidsoverwegingen. Bij werk in uitvoering blijft de hoofdverlichting eveneens branden. Dit is op basis van ARBO-regelgeving.

Het antwoord op de vraag volgt volgende keer in “Auto – deel 4”.

Laat een reactie achter