Auto – deel 4 - Boommarterbrug

18-02-2009

Auto – deel 4 - Boomarterbrug
Vraag van de vorige keer (zie uit de blog hieronder “Auto – deel3”) was:

Wat is het doel / nut van de balk (of houten geul) die over de hele breedte van de snelweg A12 boven de weg thv hectometerpaal 73,9 hangt?

Het antwoord van Rijkswaterstaat is als volgt:
De houten constructie boven de matrixborden is een faunapassage, een boommarterbrug. Het portaal is ingericht als passage door middel van een loopplank voor de boommarters. Dit is een concept dat bedacht is door twee medewerkers van Rijkswaterstaat Utrecht. De boommarter beweegt zich het liefst door de toppen van bomen en maakt dus (bijna) geen gebruik van ecotunnels. De boommarter wordt daardoor beperkt in zijn vrijheid, hij kan namelijk niet aan de andere kant van de snelweg, in dit geval de A12, komen. De boommarterbrug bestaat uit een aanloopconstructie die een boomtop in de directe nabijheid verbindt met het portaal. Op het portaal is een loopbrug aangebracht met opstaande randen waar de marter overheen loopt.

Laat een reactie achter